Üniversitenin kurulduğu yılından beri var olan Fen Edebiyat Fakültesi resmi gazetede yayınlanan karar ile edebiyat kısmı kapatıldı.

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi 3 Temmuz 1992 yılında tarihinde kurulmuştu. Aynı yıl içerisinde Çanakkale Eğitim Fakültesi, Trakya Üniversitesi’nden devredildi. Bunun devamında Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi, İlahiyat Fakültesi vs. birçok fakültenin kuruluşu sağlandı.

ÇOMÜ güncel öğrenci sayısı 39.651 iken toplam mezun öğrenci sayısı 127.795.
Üniversite 81 ilden de öğrenci barındırıyor. İl dışından en çok öğrencinin geldiği şehirler ise sırasıyla, Bursa, Balıkesir, İstanbul ve İzmir. Bunun yanı sıra 73 farklı ülkeden öğrenciler öğretim görüyor.

26 Temmuz 2022’de resmi gazetede yayınlanan karar göre ÇOMÜ 30.yılında fakülte sayısını 20’ye yükseltti. Karara göre Fen Edebiyat Fakültesi kapanıyor ve yerine İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi ile Fen Fakültesi kuruluyor. Bununla birlikte Çan Uygulamalı Yüksekokulu kapatılarak Çan Uygulamalı Bilimler Fakültesi kuruluyor. Fakültelerin dekanları belli oldu. Fen Fakültesi’ne Prof. Dr. Sermet Koyuncu atanırken, Çan Uygulamalı Bilimler Fakültesi’nin dekanı Prof. Dr. Dinçay Köksal oldu.

Şuanda ÇOMÜ bünyesinde 20 Fakülte,  2 Yüksekokulu,13 Meslek Yüksekokulu, Eğitim Enstitüsü ve Devlet Konservatuarı barındırıyor.
 
Bünyamin Nami Tonka