Maliyetlerin artması, Çanakkale’de konut stoğunun olmaması, yeni inşaatların yapılmaması gibi nedenler sıralayan Yıldız, talebin yoğun olduğu alanlarda arsa sahiplerinin rant sağladığını ifade ederek, “Büyük illerden Çanakkale’ye yoğun talep var” dedi. Pandemi ile birlikte kırsal yaşama özenen yine büyük şehirlerden gelenlerin Çanakkale’den arsa satın aldığı da göz önüne alındığında ilerleyen yıllarda Çanakkale’de Çanakkaleli kalmayacak yorumunu akıllara getiriyor.

YÜKSEK GİRDİ MALİYETİ İNŞAAT SEKTÖRÜNÜ ETKİLİYOR
Çanakkale Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Salih Yıldız  Çanakkale’deki  konut fiyatlarını ve konut satışlarını değerlendirdi. Maliyetlerin yüksek olmasının en önemli nedenlerden olduğunu ifade eden Başkan Yıldız, “Son zamanlarda sürekli konut edinme ve konut kiraları gündemde. Böyle olunca da Türkiye’nin sıkıntısı ister istemez Çanakkale’ye de yansıyor. Hal böyleyken fiyatlar artıyor mu? Artıyor. Ne artıyor dövize bağlı enerji ve akaryakıt fiyatlarının oluştuğu bir ortamda diğer maliyetlerin artmaması mümkün değil. Bugün için çok basit bir örnek vermem gerekirsem, Antalya’dan kilosu sıfır liraya aldığınız bir domatesin İstanbul’da satılma maliyeti, üretim,  taşıma maliyeti kabzımal maliyeti ile 5 Lira – 6 Lira oluyorsa aynı olay bizim çimentoda, demirde, camda,  enerji ile üretilen tüm inşaat ürünlerde yüksek girdi  maliyeti  inşaat sektörünü etkiliyor” dedi.

İSTANBUL’DA YABANCIYA SATIŞ ÇOK
Yıldız, yüksek fiyatların oluştuğu bu günlerde konut satışlarının devam ettiği bilgisini de vererek döviz fiyatlarının TL karşısındaki değerinden kaynaklanan yabancıların ciddi miktarda konut alımı söz konusu olduğunu söyledi. Yıldız değerlendirmesini şu cümleler ile sürdürdü. “ Özellikle İnşaat sektöründe tüm bu yüksek maliyet artışları ve konut satış fiyatlarının inanılmaz artmasına rağ1men konut satışları devam ediyor. Özellikle İstanbul’da çok ciddi bir satış var. Ankara’da, İstanbul’da, İzmir ve Antalya’da satışı tetikleyen durum yabancıların 250 bin dolar olarak belirlenen Türk Vatandaşlığı verilme konusu. Yabancılar için bu önemli dövizin Türkiye’de yüksek olması, doların 18 TL’ ye dayanmış, Euro 19 Lira’ya dayanmış. Döviz bu durumda olunca da satışların konut satışlarının % 28. yabancılara yapılıyor.”

ÇANAKKALE’DE YABANCIYA KONUT SATIŞI YOK
Yabancıların Çanakkale’den konut satıl almak için yoğun talepte bulundukları ancak Çanakkale Boğazı nedeni ile yabancıya konut satışının yapılmadığını ifade ederek “Yabancıya konut satışı konusunda Çanakkale’nin önemli bir avantajı var. Çanakkale’de yabancıya konut satışı yok. Ticari anlamda bu bir avantaj mı dezavantaj mı düşünülebilir, ticari anlamda düşündüğümüzde dezavantaj ama demokratik yapı olarak baktığımızda bence bu şekilde olması Çanakkale’de yaşanılabilirlik açısından Çanakkale’de nitelikli insanların barınması açısından bu yabancıya konut satışının olmamasının da gerekli bir karar olduğunu düşünüyorum” dedi.

DIŞARIDAN ÇANAKKALE’DEKİ KONUTLARA YOĞUN TALEP VAR
İnşaat girdi fiyatlarının inanılmaz artışı ile birlikte inşaat firmalarının konut yapmaya ara verdiği bilgisini de veren Yıldız şunları söyledi. “Tüm bu gelişmeler rağmen konut satışı devam ediyor. Ama Çanakkale’de son 3 aya baktığımızda konut satışında ciddi bir durgunluk var. Bu konut satış durgunluğu,  konut stokunun olmaması, inşaat maliyetlerinin çok artmasından dolayı  birçok inşaat firmasının konut üretememesi ve kredi borçları  banka faizlerinin aşırı yüksek olması nedeni ile inşaat üretimi çok çok düştü. Ve tüm inşaat firmaları, Çanakkale Müteahhitler Birliğini derneğini oluşturan inşaat firmaları dahil konut üretim kapasitelerini düşürerek  temkinli ve dikkatli bir şekilde yola devam ediyorlar. Çanakkale konut satışlarında çok ciddi bir düşüş var ama dışarıdan Çanakkale’deki konutlara yoğun talep var. “

ARSA SAHİPLERİ İNANILMAZ RANT SAĞLIYORLAR
Değerlendirmesinin son bölümünde konut fiyatlarının artmasındaki en büyük nedenin arsa fiyatları olduğunu söyledi. Arsa sahiplerinin astronomik fiyatlar talep etmeleri nedeni ile sıfır konut fiyatlarının da milyon TL’lere çıktığını da söyleyen Yıldız. “ Çanakkale’de ne yazık ki arsa olayı biz inşaat firmaları için inanılmaz bir sıkıntı yaratıyor. Daralan alanda talep fazla ise arz yüksek oluyor. Son dönemde özellikle arsa fiyatları inanılmaz rakamlara ulaştı. Bir evin metrekare birim maliyeti 10 – 12 bin TL. 100 metrekare bir daire 1 milyon, 1.2 milyon TL   gibi bir maliyet, var. Vatandaş diyor ki niye siz 1.2 milyonluk bir evin fiyatına 2 milyon TL diyorsunuz. Biz de müteahhitler olarak peki arsa kimin diyoruz. Konut inşaat maliyetine arsa fiyatsının da eklenmesi gerekiyor. Arsa sahipleri inanılmaz rant sağlıyorlar. Ben de hep şunu söylüyorum. Arsa sahipleri konut üretimi yapan biz müteahhitlere şunu söylemeliler” biz size arsamızı 2 daire daha eksiğe veriyoruz. Çanakkale’ye yakışan nitelikli, kaliteli inşaatlar yapın. “ ben bunu bekliyorum arsa sahiplerinden. Bu topraklarda yaşayan herkesin görevi bu. Bugün Türkiye ve dünya globalinde yaşanan bir ekonomik kriz var. Bu krizi elbirliği ile atlatabilir miyiz bilemiyorum ama herkes üzerine düşeni yaparsa , herkes işini iyi yaparsa bu krizinden üstesinden gelinebilir. Bu ülke birçok ekonomik krizler atlatıldı, bu krizde atlatılır” dedi.

Arzu Baladur