Türkiye tarihin en büyük orman yangıları ile geçen yıl mücadele etti. Başta Akdeniz Bölgesi olmak üzere birçok bölgede orman yangınları peşe peşe geldi. Yangınlar nedeniyle birçok ilde geçen yıl ormanlık alanlara giriş-çıkış yasağı getirilmişti.

Çanakkale’de artış gösteren orman yangınları nedeniyle Çanakkale Valiliği tarafından geçen yıl 31 Temmuz 30 Ağustos arasında 1 ay süreyle ormanlara giriş yasaklanmıştı. Valilik daha sonra bu kararı 15 Eylül’e kadar uzatmıştı. Yasağa gerekçe olarak da, “Orman yangınları ile mücadele kapsamında İlimiz genelinde Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, 115 Eylül 2021 tarihlerinde orman yangınları açısından oldukça yüksek risk taşıyan (yüksek sıcaklık, aşırı rüzgar, düşük nem) meteorolojik şartlar oluşması beklendiğinden ormanlık alanlara görevliler dışında giriş yasağı 16 Eylül 2021'e kadar uzatılmıştır. Vatandaşlarımızın; Orman yangınına ya da kırsal alan yangınına sebebiyet verebilecek her türlü piknik ateşi, anız, atık ve çöplük ateşi yakmamaları, Orman yangınlarına karşı gerekli hassasiyeti göstermeleri, ormanda ateş, duman ve şüpheli bir durum görüldüğünde ücretsiz 112 Acil Durum, 177 Alo Orman Yangın hatlarına ihbarda bulunmaları büyük önem taşımaktadır” nedenler gösterilmişti.

YILIN İLK YANGINI ÇANAKKALE'DE ÇIKTI
Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da sıcaklarla beraber yangılar başladı. Yurtta yılın ilk yangını Bayramiç ilçesinde çıkmıştı. Fırtınanın etkisi ile uzun süren yangında 300 civarında hektarlık alan yanmıştı. Bu yangını daha sonra tarla yangınları ile devam etti. Şimdi Marmaris’te çıkan büyük yangından sonra hava sıcaklığı da artınca ormanlara giriş yasağının getirilmesi konuşulmaya başlandı.

Mehmet Güler