Sağlık Bakanlığı kur farkından doğan maliyetler nedeni ile Sivas, Çanakkale, Malatya, Bursa ve Afyon'da hava ambulans hizmetlerini durduracağını açıkladı. Uzun süredir zaten olmayan hava ambulans hizmeti özellikle Gökçeada ve Bozcaada’da yaşayan ada sakinlerini ve tatil için adaya gelenleri mağdur edecek.  Geçiş garantili projelere ödenecek ücret uzun süre Çanakkale halkının da gündeminde yer almışken alınan bu karar tepkilere yol açtı.

Sağlık Bakanlığı’nın kur farkından doğan maliyetlerin artması sonucu aralarında Çanakkale’nin de olduğu 5 ilde Ekim 2022'den itibaren hava ambulansı hizmeti vermeyeceğini anlatan CHP’li Karasu, bu illerdeki hava ambulans merkezlerinin kaderine terk edilerek çalışan personelinde ücretsiz izne ayrıldığını ileri sürdü.

“SAĞLIK BAKANLIĞINIZIN KUR FARKINI KARŞILAYACAK KADAR BÜTÇESİ KALMADI MI?”
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya seslenen CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, “Binlerce kilometre uzaktan getirilen hastaları şov malzemesi yaparken Sivas başta olmak üzere Çanakkale, Malatya, Bursa ve Afyon'da ambulans helikopter hizmetinin sona vermesi vicdanınıza sığıyor mu? Garantili projelere gelince göz ardı ettiğini kur farkı, 5 tane helikoptere için mi geçerli. Sağlık Bakanlığınızın kur farkını karşılayacak kadar bütçesi kalmadı mı? Yoksa insan sağlığınıza verdiğiniz değer bu kadar mı?” diye sordu.

ADALILAR HASTA OLUNCA NE YAPACAK?
Hava ambulansının hizmete başlamaması en çok Gökçeada ve Bozcaada halkını mağdur ediyor. Acil müdahale edilmesi gereken hasta ve yaralılar ambulans helikopter olmadığı için denizi gemi ile geçmek ve kara yolu ile hastaneye gitmek zorunda kalıyor. Askeri helikopterler mümkün olduğunda ulaşım desteği vermeye çalışsa da bazı durumlarda çok önemli olan zamanın kaybı insan hayatına mal oluyor.

Arzu Baladur