Türkiye genelinde hane halkının en az olduğu il Çanakkale seçildi. Öte yandan akraba evliliğinde de Çanakkale en düşük iller arasında.

Akraba evliliğinin en az olduğu iller yüzde 1,1 ile Edirne, yüzde 1,5 ile Kırklareli, yüzde 2 ile Çanakkale oldu. Türkiye İstatistik Kurumunun "İstatistiklerle Aile 2021" bülteni yayımlandı. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre, Türkiye'de 2008'de 4 kişi olan ortalama hanehalkı büyüklüğü azalma gösterdi ve 2021'de 3,23 kişiye düştü. İllere göre incelendiğinde, 2021'de ortalama hanehalkı büyüklüğünün en yüksek olduğu il 5,46 kişiyle Şırnak oldu. Bu ili 5,12 kişiyle Şanlıurfa ve 4,94 kişiyle Hakkari izledi. Ortalama hanehalkı büyüklüğünün en düşük olduğu il ise 2,57 kişiyle Çanakkale olarak hesaplandı. Bu ili, 2,60 kişiyle Tunceli ve 2,63 kişiyle Giresun takip etti.
 
AKRABA EVLİLİKLERİ
Geçen yıl toplam evli bireyler içinde son evliliğinde akraba evliliği yapmış 16 ve üzeri yaştaki bireylerin oranının en fazla olduğu il, yüzde 20,5 ile Mardin oldu. Bu ili yüzde 18,4 ile Şanlıurfa, yüzde 17 ile Siirt ve Diyarbakır izledi. Bu oranının en az olduğu iller ise yüzde 1,1 ile Edirne, yüzde 1,5 ile Kırklareli ve yüzde 2 ile Çanakkale olarak kayıtlara geçti.

ÇANAKKALE’DE ÇOCUK SAYISI ÇOK AZ
Çanakkale aynı zamanda yaşlılar kenti olarak da biliniyor. Bunun en büyük nedeni çok çocuk yapılmaması. Kentte genelde 1 çocuk yapılıyor. Bu da ilde nüfusun artmaması ve genç nüfusun düşmesine neden oluyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğrencilerinin yazın gitmesi ile kentte genç nüfus oranının ne kadar düştüğü gözle görülüyor. Hem istatistiklerde hem de genel anlamda Çanakkale’de çocuk sayısının çok az olduğu bir kez daha ortaya çıktı.
Öte yandan, Çanakkale’de gençler genelde belli bir yaşa geldikten sonra ailesinin yanında kalmak istemiyor ve ayrı eve çıkıyor. Bu yüzde kentte küçük dairelerin sayısı hızla artıyor.
Nazif Cemhan Şen