İlçeler içinde en fazla coğrafi işaretli ürüne sahip Bayramiç ilçesi. Son olarak Bayramiç zeytinyağı kentin 9’uncu tescilli ürünü olmuştu. Lapseki şeftalisi de kentin 10’uncu tescilli ürünü olarak kayıtlara geçti.
 
Lapseki şeftalisi, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından kentin 10'uncu coğrafi işaretli ürünü olarak tescillendi. Lapseki Şeftalisi, Lapseki Ziraat Odası’nın girişimleriyle dün Türk Patent Enstitüsü’nün 2022/125 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteninde yayınlanarak Çanakkale’nin 10’uncu ürünü olarak tescil edildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan ÇTESO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; “İlimizin tarıma dayalı ekonomisine katma değer yaratacak bir ürünün daha Coğrafi İşaret almayı başardı. Böylelikle Çanakkale’mizin coğrafi işaretli ürün sayısı 10’a yükseldi. Lapseki Şeftalisinin coğrafi işaret çalışmalarını yürüten Lapseki Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Sevim başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Bu tescille meşhur Lapseki Şeftalisi, Çanakkale'de üretilen ürün olarak ulusal ve uluslararası alanlarda markalaşmaya doğru adım atılmış olacak.

EN FAZLA TESCİLLİ ÜRÜN BAYRAMİÇ İLÇESİNDE
Kentte 'Çanakkale El Halısı', 'Ezine Peyniri', 'Bayramiç Beyazı', 'Bayramiç Elması', 'Bozcaada Çavuş Üzümü', 'Geyikli Zeytinyağı', 'Yenice Kırmızı Biberi', 'Bayramiç Tahin Helvası' ve 'Bayramiç Zeytinyağı' olmak üzere 9 coğrafi işaretli ürün bulunuyordu. Son olarak Lapseki şeftalisi de kentin 10’uncu tescilli ürünü oldu.
Ayrıca, 'Çanakkale Domatesi', 'Lapseki Nektarini' ve 'Gökçeada Madran Kuzusu' için de coğrafi işaret tescil işlemlerine başlandı.

Nazif Cemhan Şen