Geçmiş seçim dönemlerinde ineklerini satıp Doğru Yol Partisi’nden (DYP) Çanakkale Milletvekili adayı olan ve ön yoklamada kaybeden Dümrek köyünün eski muhtarı Celil Yavuz sonradan muhtarlığı kazanmış, elinde kalan inekler de ikiz doğum yapmıştı. Çanakkale Ziraat Odası Başkanlığı’ndan Milli Eğitim Şura Çanakkale Temsilciliği’ne kadar çeşitli ve önemli görevlerde bulunan ve hayatı boyunca Dümrek’te yaşayan 67 yaşındaki eski muhtar şimdi de üniversite sınavlarına hazırlanıyor. En büyük desteği torunlarından alan, ortaokulu ve liseyi de açıktan bitiren Yavuz, “O yıllarda 762 şura üyesinin içerisinde ilkokul mezunu köy muhtarı bir tek ben vardım.  Köylerle ilgili meselelere değinilmediği için ben konuşma lüzumu hissettim, kürsüye çıktım.  Kürsüye çıkınca aklımdaki her şey gitti. Anladım ki toplum önünde konuşma yapacak insanların biraz o üslubu bilmesi gerekir, eğitim olacak.   Ben de ondan sonra okulları bitirdim” dedi.
 
Çanakkale Ziraat Odası Başkanlığı’ndan Milli Eğitim Şura Çanakkale Temsilciliği’ne kadar çeşitli ve önemli görevlerde bulunan ve hayatı boyunca Dümrek’te yaşayan 67 yaşındaki eski muhtar şimdi de üniversite sınavlarına hazırlanıyor.
İşte o röportajın detayları…
Çok çeşitli ve önemli görevlerde bulunduğunuzu bilmeyen yok, bugüne kadar neler yaptınız?
 “Dümrek’te doğdum, Dümrek’te büyüdüm. Şehir hayatım hiç olmadı. Köyümde, Avcılık ve Atıcılık Dernek Başkanlığı, Kooperatif Başkanlığı, Muhtarlık,  Çanakkale Ziraat Odası  Başkanlığı, orman köylüsü olduğum için, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’nün Ankara Temsilciliği, Bakanlık  Danışma Kurulu Üyeliği, Türkiye Muhtarlar Federasyonu Yönetimi, Türkiye Ziraat Odaları Üst Birliği Yönetimi, Milli Eğitim Şura Çanakkale Temsilciliği, İller Bankası Çanakkale Temsilciliği yaptım.”
Gerek üreticilik gerek yöneticilik anlamında başarılara imza atmışken üniversite okuma fikri nasıl doğdu?
“40 yaşından sonra Milli Eğitim Şurası’nda kürsüye çıktım, söz aldım.  Konuşurken çok sıkıldım. Bütün söyleyeceklerimi unuttum. Eğitimin önemli olduğunu biliyordum ama şansım olmamıştı. Şuradan döner dönmez dışarıdan ortaokulu bitirdim, liseyi bitirdim.  Üniversite imtihanlarına da katıldım ama o sene çok az bir puanla kaybettim.”
Konuşurken çok sıkıldım dediniz!
“Eksiklik hissettim.  Kibar konuşmak istedim ama mürekkep yalamadığım için konuşamadım. Dilim dönmedi, kaba konuştum.  762 şura üyesinin içerisinde ilkokul mezunu köy muhtarı bir tek ben vardım. Ama köylerle ilgili meselelere değinilmediği için ben konuşma lüzumu hissettim, kürsüye çıktım.  Kürsüye çıkınca aklımdaki her şey gitti. Anladım ki toplum önünde konuşma yapacak insanların biraz o üslubu bilmesi gerekir, eğitim alacak.   Ben de ondan sonra okulları bitirdim.”
Anladığım kadarı ile içinizdeki okuma aşkı da hiç bitmedi…
“20 sene sonra yeniden üniversite imtihanlarına başvurdum.  Okumayı çok seviyorum. Beni şimdi tetikleyen de okuma sevdası oldu. Kendini yeni dünyaya uyarladığın zaman başka oluyorsun. Bakış açın değişiyor. Bugün gençlerle de sohbet edince öğreneceğim çok şey olduğunu anlıyorum. Onların da bizlerden öğrenecek çok şeyleri var. Biz de tecrübelerimizi anlatıyoruz. “
Dersler nasıl peki, çalışabiliyor musunuz?
“Ben çocukken de çok okumak istedim babam gönderemedi, sonra kaçıp gitmek istedim abim müsaade etmedi.  O sevda ben de hiç bitmedi. Torunlarım bana kitaplar aldı,  telefona uygulamalar indirdiler. Öyle çalışıyorum şimdi sınava. Çok da zor değil aslında. Vakit ayırmakta biraz güçlük çekiyorum. Ama elbette başaracağım.”
VEKİLLİK İÇİN SATTIĞI İNEKLERDEN KALANLAR İKİZ DOĞUM YAPTI
Dönemin haberlerine göre, Çanakkale merkeze bağlı Dümrek köyünün eski muhtarı Celil Yavuz, geçmiş seçim döneminde Doğru Yol Partisi’nden (DYP) Çanakkale Milletvekili adaylığına başvurmuştu.  Yavuz, seçim öncesi traktörünü ve 10 ineğinden 8'ini satarak parasıyla DYP'den seçim yarışına katıldı. Yavuz, ön yoklamada kaybetti. Bunun üzerine muhtarlığa aday olup kazanan Yavuz'un elinde iki inek kaldı. İnekler bir yıl arayla ikişer kez ikiz doğurdu. Uzmanlar, ineklerde ikiz doğumun on binde bir olasılıkla gerçekleştiğine dikkat çekerken, şansı açılan muhtarın hayvan sayısı böylece yeniden 10'a yükseldi.
CELİL Yavuz gelecek seçimlerin çalışmalarına erken başladı ve ‘‘Adayım'' dedi. Yavuz, ‘‘Geçen seçimde milletvekili aday adayı oldum ama ön yarışı kaybettim. Elimdeki parayla yeterli propaganda yapamadım. Köylerin yarısını gezebildim. Ama ineklerimin sayısı artıyor'' dedi.
Bünyamin Nami Tonka