Merak edilen konu hakkında değerlendirme yapan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener de yoğun bakım servislerinin eskisi kadar dolu olmadığına dikkat çekerek endemik sürecin çok yakın olduğunun altını çizdi.
 
2019 yılının sonunda Çinin Wuhan kentinde başlayan ve tüm dünyada 2 yılı aşkındır etkisini sürdüren Kovid 19 geçtiğimiz günlerde Dünya Sağlık Örgütünün,  Covid-19'a neden olan koronavirüsün; HIV, sıtma, tüberküloz gibi endemik olabileceğini ama virüsün ne kadar süre daha dolaşımda kalacağını tahmin etmenin hâlâ zor olduğu açıklaması ardından pandemi bitiyor endemi mi oluyor sorusu akıllara getirdi.
Merak edilen konu hakkında değerlendirme yapan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener de yoğun bakım servislerinin eskisi kadar dolu olmadığına dikkat çekerek endemik sürecin çok yakın olduğunun altını çizdi.
 
ENDEMİK İÇİN IŞIK GÖRÜNDÜ
 
“Endemik hale gelmek aslında bir çeşit olağanlaşma... Virüs endemik hale gelecektir çünkü artık yoğun bakımlar boş… Fakat virüsü ayakta geçirenlerin sayısı da az değil… Eğer hastaneye yatışı artıracak bir varyant söz konusu olursa bu mesajlar boşa gider. Şu anda pandemi devam ediyor ama endemik için ışık göründü” dedi.
 
POST COVİDE DİKKAT
 
Ama hastalığın bitsede kalıcılığını hatırlatarak Şener; Post Covid sendromu ayaktan hastaların %10-30’unda Hastalığı ağır atlatanlarda %80’lerde görülmüş, Dünyada 429 milyon, Türkiye’de ise 14 milyon iyileşen hasta olduğuna göre siz artık post/ long covid sendromunun ne kadar önemli bir sağlık sorunu olacağını hesap edin’’ diye ekledi.
 
ZATÜRRE AŞISINI İHMAL ETMEYİN
 
Şener Pnömonü konusunda paylaşımında ise ‘’Pnömoni=Zatüre çok ciddi bir akciğer enfeksiyondur ve aşısı var. 65 yaş üstü herkese, yaştan bağımsız. Yüksek riskli gruba splenektomi, kemik iliği nakli, HIV, koklear impalant, VP şant, bağışıklığı baskılayıcı ilaç kullanan, hemodiyaliz ve organ nakli hastalarına, PCV 13( konjuge) 6-8 hafta sonra PPV 23 (polisakkarit) ve 5 yılda bir tekrarı ( maksimum 3 defa)Yaştan bağımsız… Diyabet, KOAH, kalp yetmezliği, sigara vb, PCV 13( konjuge) 1 yıl sonra PPV 23 (polisakkarit) ve 5 yılda bir tekrarı ( maksimum 3 defa) önerilir. Aşılananlarda S. pneumonia bakterisine bağlı zatürre geçirme ihtimali nerdeyse kaybolur, İhmal etmeyin’’ diye ifade etti.
 
DİLEK AKŞEN