Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, temel ihtiyaç ürünlerinde KDV’nin yüzde 18’den yüzde 8’e indirilmesini değerlendirerek, “Yalnız şunu üzülerek ifade etmek istiyorum, bu indirim devletimizin üzerine yük oldu. İnsanların bu dönemlerde birlik ve dayanışma içerisinde olması gerektiğini, fırsatçılıktan uzak kalması gerektiğini düşünüyorum. devlet yüzde 10 KDV gelirinden vazgeçti ama maalesef tüketicimiz, sabit gelirlimiz bu yüzde 10’u gerçekten hissetmedi.”
 
 
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nda Nisan olağan Meclis toplantısı, ÇTSO Kongre Fuar Merkezinde webinar yöntemiyle online olarak gerçekleştirildi. ÇTSO Nisan ayı olağan Meclis Toplantısının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Osman Okyay; 1915 Çanakkale Köprüsü’nün kentte kazandıracağı katkılara değindi. Okyay, “Nisan ayını Çanakkale’nin iki yakasını birbirine bağlayan 1915 Çanakkale Köprüsü açılışı ile taçlandırmış olduk. Köprünün Çanakkale ticaretine büyük katkı sağlayacağını hem yolcular hem de malların diğer illere erişiminin hızlanacağına inanıyoruz. Turizm açısından da bu yıl bölgemize ilgi daha da artacak, Çanakkale’nin değerlerinin daha fazla insana ulaştığına tanık olacağız. 
 
Geçtiğimiz günlerde KDV sadeleştirilmesi düzenlemesi hayata geçirildi. Buna göre, tüketicilerin temel ihtiyaç maddeleri olan çoğu ürünün satışında KDV oranı yüzde 18’den yüzde 8'e indirildi. Yeme içme hizmetlerinde halen birinci sınıf işletme, üç yıldız ve üzeri otel gibi yerlerde yüzde 18 olarak uygulanan KDV oranı, bu hizmetlerin tamamında yüzde 8 olarak uygulanmaya başlandı. Böylece yemek yenilen yere göre farklı oran uygulamasına son verilmiş oldu. Konut teslimlerindeki KDV oranı yeniden düzenlendi. Konutların net alanının 150 metrekareye kadar olan kısmı için KDV oranı yüzde 8, 150 metrekarenin üzerindeki konutlarda, bu sınırı aşan kısım için yüzde 18 olarak belirlendi. Bu gelişmelerin ekonomimize ve tüm üyelerimize hayırlı olmasını ve olumlu yansımasını dilerim.
Bu gelişmeler ile birlikte tüm dünyada ürün fiyatlarında yaşanan artışlar enflasyonu tetikliyor ve üreticimizi zorluyor. Elbette biz üretmeye, ülkemize katkı sağlamaya devam edeceğiz. Ancak başta enerji fiyatlarındaki artışlar olmak üzere birçok faktör ile birlikte ürün fiyatlarının maliyeti olumsuz etkileniyor. Bu da tüketiciye olumsuz yansıyor. Fiyat artışlarına karşı atılan ve atılacak adımların etkili olacağını umuyoruz. Tarım ve hayvancılık alanında çiftçi ve yetiştiricilerimizin yararlandığı tarımsal desteklerin güncel ihtiyaçlara göre revize edilmesi, daha çok çiftçi ve yetiştiriciye ulaşmasını arzu ediyoruz. Çanakkale’de süt ve süt ürünleri başta olmak üzere tarımsal faaliyette bulunan tüm tüccarlarımız için içinde bulunduğumuz belirsiz ve zorlu ortamda desteklerin arttırılmasını ümit ediyoruz. Zira gıda fiyatlarındaki enflasyon, enflasyon oranının üstünde seyrediyor.
Türkiye’nin yaşadığı ekonomik sorunlardan bir an önce kurtularak, kalkınmasına hızla devam etmesi hepimizin ilk dileği. Sözlerime son verirken; üreticinin tüketicinin fiyatlardan memnun olduğu, savaşsız bir döneme girmeyi arzu ettiğimizi yineliyor, sabır göstererek beni dinlediğiniz için teşekkür ediyorum. Sözlerime burada son veriyor ve gündeme geçmesi için sözü Yönetim Kurulu Başkanımız Selçuk Semizoğlu’na bırakıyorum.” dedi.
ODA ÇALIŞMALARINI AKTARDI
Online yapılan toplantıda ÇTSO Yönetim Kurulu adına Nisan ayı olağan Meclis Konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu;  geçen ayda yapılan çalışmaları değerlendirerek konuşmasına başladı. Semizoğlu, “Mesleki eğitimin işgücü piyasası ihtiyaçlarına göre desteklenmesi ve mesleki eğitimin cazibesini arttırmak amacı ile Erasmus+ Mesleki Eğitim Alanında İşbirliği Ortaklıkları Projesine bir başvuru yaptık. Bölgemizdeki sanayiinin gelişimine paralel olarak meslek liselerimizin yenilikçi uygulamalarla desteklenmesini ve istihdamda özendirici rol almasını teşvik etmek istiyoruz. Çanakkale Valiliğimiz ve Üniversitemiz Projemizde ortak olup yurtdışı partnerlerimiz de İspanya, Makedonya ve Bulgaristan. İnşallah başvurumuz olumlu bulunur ve desteklenir.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen İklim Değişikliğine Uyum Hibe Programına geçen yıl ön başvurusunu yaptığımız diğer bir projemiz de ön değerlendirmede kabul edilerek onay aldı. Şimdi asıl başvurumuz için hazırlanıyoruz. İnşallah bu projemiz de destek almaya hak kazanır ve Çanakkale’mizin uzun vadeli iklim değişikliği politikalarını oluşturarak doğal kaynaklarımızın koruma ve kollama dengesiyle kullanımı konusunda bir farkındalık oluşturabiliriz.
İŞKUR işbirliği ile Odamızda “Çanakkale Turizminde İstihdam Sorunları ve Çözüm Önerileri” konulu bir toplantı düzenledik. Turizm sezonu öncesinde işletmelerimizin istihdam sorunları ve çözüm önerileri görüşüldü.
İnşaat sektöründe faaliyet gösteren üyelerimizin talebi üzerine İstanbul TÜYAP’da bu yıl 44.sü düzenlenen Yapı İnşaat Malzemeleri ve Teknolojileri Fuarına bir ziyaret düzenledik.  İnşaat sektörümüz adeta ekonominin lokomotifi. Yüzlerce alt sektörü destekleyen bir sektör. Dünya genelindeki emtia fiyatları ve  döviz kurlarının artışı ve sonrasında enerji piyasasının da bu artışları takip etmesi maliyetlerini ciddi oranda attırdı. Pazartesi günü Yönetim Kurulu Sayman Üyemiz ve aynı zamanda İnşaat Mühendisi olan Özgür Ekşi  arkadaşımız bir açıklama yaptı. Bu açıklama üyelerimizden gelen tepkiler ve talepler üzerine müteahhitlik, özellikle de kamu müteahhitlerinin sorunları ile ilgiliydi. Özgür arkadaşımız gerçekten tam yerinde bir açıklama yaptı.
Migros A.Ş. Pazarlama İcra Kurulu Üyesi Ekmel Baydur, Pazarlama Müdürü Erhan Karacasulu  Bey Odamızı ziyaret ettiler. Çanakkale’de 28 tane Migros var arkadaşlar. Yerel markalardan da ürün almaya başladılar. Yoğurdundan helvasına diğer gıda ürünlerine kadar biz yine telkinde bulunduk. Sizin de öneriniz olursa lütfen bana iletin. Migros raflarında ürünlerimizin daha fazla yer alması için görüşelim.
Filistin Türkiye Büyükelçiliği Müsteşarı Rana Abusıba ve Filistin Kuzey El Halil Ticaret, Sanayi ve Tarım Odası Başkanı Noureddin Abdelqadar Jaradat ile Yönetim Kurulu Üyeleri Odamızı ziyaret ettiler ve bir işbirliği anlaşması imzaladık. Murat Aydoğdu arkadaşım katıldı. Filistin dışarıdan ön yargı ile baktığımız gibi bir yer değil. Filistin’de yaşam devam ediyor. İthal ettikleri ürünleri üreten üyelerimizin iletişimlerini paylaştık.
Sigorta acentalarımız, 18 no’lu Meslek Komitemiz üye ziyaretleri gerçekleştirdiler. Çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum.
Önceki hafta Cuma günü Rifat Başkan’ın daveti ile Ankara’ya gittik. Aynı zaman da Gümrük ve Turizm İşletmeleri A.Ş’nin Genel Kurulu vardı. Ticaret ve Sanayi Odası, Borsa Başkanları ile Müşterek İstişare Toplantısı da gerçekleştirildi. Rifat Başkan olağanüstü bir durum olmazsa Ekim ayı içerisinde seçimlerimizin olacağını açıkladı. “Bizler her birimiz hakim nezaretinde seçilmiş insanlarız. Sizler İllerinizin kanaat önderlerisiniz, sizler İllerinizin tacirin, tüccarın sözcüsü konumundasınız. Dolayısıyla siyasetten uzak belli bir üslupla üyenizin talebi üzerine her şeyi dile getirebilirsiniz” dedi. Her birinize selamları var. Seçimin ertelenmesi sadece Cumhurbaşkanımızın yetkisi dahilinde. Ben de Yönetim Kurulu Başkanlığına adaylığımı ilk size açıklamak istiyorum. Allah Çanakkale’miz için en hayırlısını nasip etsin. Ben hep şunu söyledim; kaliteli Yönetim, kaliteli Meclis’ten çıkar. Hiçbirimiz bu koltuklarda doğmadık bu koltuklarda da yaşlanmamalıyız. Onun için emek veren her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. İnşallah Çanakkale’miz için hayırlı olur diyorum.
ÇOMÜ işbirliği ile “Çanakkale Girişimcilik Zirvesi” ve “Kariyerim İçin Ben De Varım” etkinliği düzenledik. Gençlerimizin girişimciliğe özendirilmesi amacı ile kadın ve genç girişimcilerimizin katılımlarıyla birlikte gerçekleştirdiğimiz bu tür faaliyetlerimizden çok güzel geri dönüşler alıyoruz.
Medical Park Çanakkale Hastanesi Genel Müdürü Erkan Erdem ve Başhekim Özkan Özger Yönetim Kurulumuza ziyarette bulundular. Belediyemiz mezarlığın yanında Özel Hastane için bir yer ayırmış. On beş bin metrekare bir bina ve teftişini bir yatırımcının üstlenip yapmasını ve sonra Medical Park olarak uzun vadede kiralamak istiyorlar. Yatırımın bedelinin yüz seksen milyon civarında olduğunu belirttiler. Ben de elimden geldiğince, imkanlarım ölçüsünde bunu duyurmaya çalışıyorum. Yani bina yapılıp Medical Park Hastanesine kiraya verilecek. Buna vesile olursak çok iyi olur. Çünkü eski Anadolu Hastanesi şu anda Medical Park Hastanesi fiziki ortamı yeterli değil.
ÇASİAD Başkanı Semih Başaran ve Yönetimi,  TÜRKONFED işbirliğinde “İşimi Yönetebiliyorum” Projesi kapsamında İlimizde düzenlemek istedikleri eğitimler konusunda bilgi vermek amacı ile ziyaret etti. KOBİ’lerin gelişimine katkı sağlaması hedeflenen eğitimlere biz de üyelerimizin katılımını sağlayarak destek vereceğiz.
Değerli Meclis Üyeleri; çok kısa olarak da önemli bulduğum güncel birkaç düzenleme ve istatistikler  hakkında bilgi vermek istiyorum. “ dedi.
 
KDV İNDİRİMİ YANSIMADI
İş dünyasının talepleri ile KOBİ tanımı KOSGEB tarafından revize edildi ve KOBİ üst sınırı yani orta büyüklükte işletme yıllık hasılat sınırı 125 milyon TL’den 250 milyon TL’ye çıkarıldığını hatırlatan Başkan Semizoğlu, temel ihtiyaç ürünlerinde KDV yüzde 18’den yüzde 8’e indirilmesini de değerlendirdi. Semizoğlu, indiriminin raflara yansıyıp yansımadığını ise şöyle değerlendirdi, “Yalnız şunu üzülerek ifade etmek istiyorum, bu indirim Devletimizin üzerine yük oldu. İnsanların bu dönemlerde birlik ve dayanışma içerisinde olması gerektiğini, fırsatçılıktan uzak kalması gerektiğini düşünüyorum. Devlet %10 KDV gelirinden vazgeçti ama maalesef tüketicimiz, sabit gelirlimiz bu %10’u gerçekten hissetmedi.
Biliyorsunuz, ihtiyaç sahibi 500 aileye beheri 200 TL tutarında ayni yardım veya yardım çeki olarak dağıtılmak üzere TOBB 100.000 TL gönderdi. Sizlerden de aldığımız onay üzerine Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak 100.000 TL’de biz  katkı sağlayarak hem ihtiyaç sahibi aile sayısını artırdık hem de yardım çeklerini 300,00 TL’ye çıkardık. Allah hepinizden razı olsun. Sizlerin onaylarıyla oldu, Allah kabul etsin diyorum.
Mart ayı ihracatımız 2021 Mart ayına göre % 19,8 artışla 22,7 milyar dolar, ithalatımız da % 31 artarak 30 milyar 948 milyon dolar oldu. İhracatçı sayımızı ve ihracatımızı arttırmak için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Geçtiğimiz Cuma günü Türk Eximbank A.Ş. Ege Bölge Müdürlüğü işbirliği ile  İhracatı Geliştirme A.Ş. Kefalet Mekanizması ve Eximbank Destekleri konulu online bir eğitim düzenledik. Bölge Müdürü Gülom Timurhan Hanım bizzat kendisi anlattı.”

 “GERÇEKTEN ÇOK CİDDİ BİR AÇIKLIK VAR.” 
Mart ayından itibaren Tüketici fiyat endeksi değişimi yıllık yüzde 61,14, üretici fiyat endeksi değişimi ise yıllık yüzde 114,97 olduğunu hatırlatan Semizoğlu, “Gerçekten çok ciddi bir açıklık var” dedi.
Semizoğlu sözlerini şöyle tamamladı; “İnşallah önümüzdeki dönemde taşlar yerine oturur. Yüzümüzü güldüren gelişmeler de var. Avrupa Güreş Şampiyonasında serbest stil 92 kiloda hemşerimiz Feyzullah Aktürk ile 125 kiloda Taha Akgül altın madalya kazandı. Kendilerini tebrik ediyoruz. Başarılarının devamını diliyoruz.
Dünya genelince kıtalararası gerçekleşen ilk ve tek etaplı yol bisiklet yarışı olma özelliğine sahip 57.Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turunun etapları 15-16 Nisan’da Çanakkale’den geçecek.  Bu da Çanakkale’mizin tanıtımı için önemli bir fırsat.
Bizi gururlandıran çok kıymetli bir gelişme de, savunma sanayiimizin güçlenmesine ciddi katkı sunan Kale Grubumuzun turbo  jet motorlarını Türkiye’de üretecek olması haberini aldık. Meclis Başkanımız Osman Bey’in şahsında tüm Kale Ailesini tebrik ediyor ve Türk milleti adına hizmetlerinden dolayı gerçekten çok çok teşekkür ediyorum ve başarılarının devamını diliyorum.
Sayın Meclis Üyeleri, ÇTSO Ailemiz büyüyor. 09 Martta yaptığımız son toplantımızdan bu yana 75 üyemiz aramıza katılırken, 19 üyemiz de çeşitli sebeplerden kaydını kapattı. Bugün itibariyle üye sayımız 8502. Sözlerime son verirken 02 Mayıs’ta idrak edeceğimiz Ramazan Bayramınızı kutlar, aileleriniz ile birlikte nice bayramlara erişmenizi dilerim.”
 
Cemhan Şen
Foto: ÇTSO