Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Prof. Dr. Sibel Oymak Yalçın, Çanakkale’de Sigarayı Bıraktırma Polikinikleri’nin diğer illere oranla yüzde elli daha başarılı olduğunu da açıkladı.

Sağlık Bakanlığı’nın başlattığı en büyük gönüllülük hareketi olan ‘Görev Bende’ kampanyası ve kampanya gönüllülerinin bağımlılıkla mücadele faaliyetlerinin etkin bir şekilde yürütülmesi, bu mücadelede kurumlar arasında koordinasyon sağlanması amacıyla gerçekleştirilen Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu tarafından başlatılan Eğitim Semineri kapsamında Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti öncülüğünde basın mensuplarına sigara bağımlılığı hakkında bilgiler verilerek Gönüllülük hareketi hakkında da bilgiler verildi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Prof. Dr. Sibel Oymak Yalçın ‘Sigara Bırakma ve Dumansız Hava Kampanyası’ sunumu gerçekleştirdi. 
İl Sağlık Müdürlüğü ek hizmet binasında gerçekleştirilen bilgilendirme çalışmaları ve sigara bırakma toplantısına Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hafize Akıncı, Cemiyet Yönetim Kurulu Üyeleri ve basın mensupları katıldı.

ÇANAKKALE POLİKLİNİKLERİ SON DERECE BAŞARILI
Kararlı olunduğu halde kişilerin tek başına sigarayı bırakma iradesi gösterebileceğini, ancak tek başına sigarayı bırakmaya gücü yetmeyenleri ise Sağlık İl Müdürlüğü olarak destek verdiklerini belirten Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Prof. Dr. Sibel Oymak Yalçın, Halk Sağlığı Merkezinde Psikolojik ve danışmanlık hizmeti sunduklarını belirtti. Ayrıca 171 sigarayı bırakma hattını arayarak da bilgi alabilecek olan sigara tiryakileri ayrıca Yeşilay veya Hastanelerdeki ilgili polikliniklere de başvurabileceklerini dile getirdi. Yalçın, Çanakkale Sigarayı Bıraktırma Polikliniklerinde sigarayı bıraktırma oranının diğer illere göre yüzde 50 oranda daha fazla olduğunu da açıkladı.

17 MİLYON TÜTÜN BAĞIMLISI VAR
Türkiye’nin Sigara içmesine bağlı olarak gerçekleşen ölüm bilançosuna da değinen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı  Ana Bilim Dalı Prof. Dr. Yalçın, Türkiye’de sigara kullanımında 15 yaş ve üzere 17 Milyon kişinin tütün kullanmakta olduğunu  buna bağlı olarak ölümlerin %23’ünün  tütüne bağlı olduğunu belirtti.

ELEKTRONİK SİGARA MASUM DEĞİL
Ülkemizde genelde sigaradan ayrı tutulara k içilen ancak en az sigara kadar zararlı olduğu ortaya çıkan nargile, pipo, puro, elektronik sigara gibi diğer dumanlı maddeler hakkında da bilgiler veren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı  Ana Bilim Dalı Prof. Dr. Yalçın toplumda yanlış bilinenleri düzeltti.  Bir saatlik nargile kullanımının yaklaşık 200 üfleme olarak kabul edilirse bu da yaklaşık 10 sigara anlamına geldiğini belirtti. Yalçın,  bunun yanı sıra elektornik sihgaraların patlama riski taşıdığını da hatırlattı. İçinde hangi kimyasal maddelerin bulunduğu belli olmayan bu kullanımın da en az sigara kadar zararlı olduğunu belirtti.

PASİF İÇİCİLERDE AKCİĞER KANSERİ RİSKİ YÜKSEK
Pasif içicilerde de akciğer ve kalp rahatsızlıklarının görüldüğünü belirten Prof. Dr. Yalçın  eşi ya da arkadaşları sayesinde pasif içici olan bireylerde  Akciğer kanseri riskinin %20 olduğunu  kalp damar riskinin de %30 artış olduğunu açıkladı.
 
Dilek Akşen