Boğazın iki yakasındaki vatandaşlara eziyet çektirerek mağdur eden GESTAŞ ile ilgili yeni iddialar gündeme geldi. Maddi krize giren GESTAŞ’ın 1915 Çanakkale Köprüsü’nü bahane ederek ulaşım ücretlerine zam yapacağı ve çok sayıda işçiyi de işten çıkartacağı konuşuluyor.
 
Gestaş Deniz Ulaşım, 2006 yılı Ağustos ayında Çanakkale bölgesindeki iskeleler ve deniz ulaşımının özelleştirme kararıyla Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nden (TDİ) Çanakkale İl Özel İdaresi’ne devriyle faaliyetlerine başladı.
Şirketin yüzde 99.87 hissesi Çanakkale İl Özel İdaresi’ne dolayısı ile Çanakkalelilere ait. GESTAŞ, Çanakkale’ye devredildikten sonra geçen süre içinde önemli bir yere geldi. 6 hatta, 15 iskelede, 21 sayıda gemiyle, Çanakkale Boğazı, Gökçeada, Bozcaada ve Güney Marmara hattında hizmet veriyordu.
YANLIŞ YÖNETİM ŞİRKETİ ZOR DURUMDA BIRAKTI
Şirket son zamanlarda en kötü dönemini yaşıyor. Yanlış yatırımlar nedeniyle daha önce kasasında milyonlarca TL olan şirket, büyük borç altına girdi. İlerisi hesaplanmadan yapılan yatırımlar ve harcamalar şirketi maddi açıdan zor durumda bıraktı. Ekonomide daralmanın yaşandığı, araç ve seyahat oranını düştüğü dönemde GESTAŞ büyük borçlar altına girerek 15 ay gibi kısa sürede 8 tane eski gemi aldı. Bu gemilerin bazıları vatandaşların hayatını tehlikeye atarak denizin ortasında arazı yaptı.
KÖPRÜ HESABA KATILMADI
Bu yatırımlar yapılırken aynı zamanda açılacağı gün belli olan 1915 Çanakkale Köprüsü hiç hesaba katılmadı. Akaryakıt fiyatlarındaki büyük artış ve ulaşımdaki araç sayısındaki düşüş nedeniyle geliri düşen GESTAŞ, bu sefer sayılarını düşürdü. Şirket tüm hatlardaki sefer sayısını zaman içinde düşürünce vatandaşlar mağdur olmuştu. Saatlerce iskelelerde bekleyen vatandaşlar buna isyan ediyordu.
Köprünün açılması ile GESTAŞ gemilerinin çoğunu iskelelere çekince mağduriyeti daha da arttı. İsyan o kadar büyüdü ki şirketin iskelesinin bulunduğu bazı ilçeler alternatif bir seyahat yöntemi üzerinde çalışmaya başladı. Başta Eceabat olmak üzere bazı ilçe belediyeleri sorunu çözmek için feribot arayışına girdiklerini dile getirdiler.
ZAM YAPILACAK İŞİ ÇIKARTILACAK
Yanlış yatırımlar nedeniyle büyük borç altına giren GESTAŞ, hem zaman içinde gelirinin azalması hem de köprünün açılması ekonomik kriz içine girdiği belirtiliyor. Bu krizden çıkmak için GESTAŞ’ın köprüyü bahane ederek hem araç hem de yaya geçişlerin zam yapacağı konuşuluyor.
Bunun yanında şirketin işçi çıkartacağı da konuşuluyor. Şirketin, 150 civarında işçinin işine son vereceği hem şirket içinde hem de kapalı kapılar ardından konuşulduğu belirtiliyor. Bu gelişmelerle birlikte GESTAŞ’ın uzun süre daha kentin gündeminden düşmeyeceğe benziyor.
Dilek Akşen