Çanakkale’de kıyasıya bir mücadele ile devam esnaf odaları seçimlerinde yeni bir kapıyı aralayan Çanakkale Terziler Esnaf ve Sanatkârlar Odası ilk kez bir kadın aday ile 30 Ocak Pazar günü seçimli genel kurulunu gerçekleştirecek.

Annesinden öğrendiği mesleğini, bir marka değeri yaratarak zirveye taşıyan Emel Kabakçıoğlu, terziler odasına yeni bir soluk getirmeye geliyor. Cinsiyet ayrımı gözetmeden güç birliği oluşturmak ve tüm üyelerin sektörel gelişmeleri için , güçlü ve yetkin bir yönetim kadrosu ile yola çıktığını ifade eden Kabakçıoğlu, “Kadın eli değen her yer güzelleşir. Gelin odamızı birlikte yönetelim” dedi.
Çanakkale’de kıyasıya bir mücadele ile devam esnaf odaları seçimlerinde yeni bir kapıyı aralayan Çanakkale Terziler Esnaf ve Sanatkârlar Odası ilk kez bir kadın aday ile 30 Ocak Pazar günü seçimli genel kurulunu gerçekleştirecek.
Kadın eli değen her yer güzelleşir. Gelin odamızı birlikte yönetelim” diyerek üyelere seslenen ve  10 yıldır Çanakkale’de atölyesini ayakta tutan  Emel Kabakçıoğlu, hem yola çıkış hikayesini anlattı  hem de projelerini duyurdu.
Son bir haftadır çok gündemdesiniz konuşuluyor, merak ediliyorsunuz. Çanakkale Terziler ve Sanatkârlar Odası'na bir kadın Başkan Adayı olarak dikkatleri üzerinize çektiniz. Sizi tanımak isteriz. Nerede doğdunuz, öğrenim hayatınız, mesleğe nasıl başladınız?
“En çok merak edilen sorular arasında bu Emel kim?  Sektörel tanışmalar tabi ki var, firma ismimle de biliniyorum. Ben 1976 Balıkesir doğumluyum,  eğitim hayatımın tamamını üniversite dâhil Balıkesir’de tamamladım.   Annem terzidir, ben de ortaokuldan bu yana bir yandan eğitime devam ederken bir yandan da anneme yardım ederek hem ona destek oldum hem de bir zanaat öğrendim. Balıkesir Üniversitesi Maden Bölümü mezunuyum. Farklı sektör kollarında yer aldım.   İki çocuk annesiyim,  kızım Ege Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde son sınıf öğrencisi Başarılı gurur duyduğum bir öğrenci.  Oğlum da 16 yaşında, tam burslu olarak Çanakkale Koleji’nde okuyor. 20 yıldır Çanakkale’de yaşıyorum.
İş yerinizin vitrininde bir dikiş makinesi var, çok eski bir makine, mazisi var mı, dekor olarak mı koydunuz?
“O makine benim dikişe ilk el attığım, mesleği öğrenmeye başladığım annemin çeyizlik makinesi. Çok dikiş dikildi, nakış yapıldı o makine ile. Hala da aktif çalışan bir makine.  Teknoloji ile birlikte biz de yeni gelişen teknolojilere ayak uydurduğumuz için artık kullanmıyoruz ama ekmek teknemizde de o makineyi baş tacı etmekten geri kalmıyoruz.   Onun yeri bambaşka. O mirasa sahip çıkmaya çalışıyorum.”
Aday olmaya karar verme süreciniz de merak edilen konuların başında geliyor. Başkan adayı olmaya nasıl karar verdiniz? Bu kadar erkek oda başkanının olduğu yerde siz yola nasıl çıktınız?
“Aslında çok cinsiyet gözeterek aldığım bir karar değildi.  Bu işe kolları sıvadığımda, başta kendime olan güvenimle birlikte esnaf arkadaşlarımın ricası ve desteği ile yola çıktım.  Gördüm ki bu kadar girişimci kadının ya da girişimcinin arkasında olan bir kadının olduğu Çanakkale’mizde kadın adayın olmaması, meslek odamızda söz sahibi olmaması,  bu işe el atmaması bana garip geldi. İyi ki bu adımı attım. Öncü olduğumu düşünüyorum, inşallah geriden gelen gençlere de yol açacağız. Eğer önümüzdeki süreçlerde başka kadın adaylar da çıkarsa ben çok büyük gurur duyarım.”
Nasıl bir yönetim kadrosu oluşturdunuz? Gerçi basın toplantısı ile yönetim kadronuzu ve projelerinizi açıklayacağını ilan ettiniz. Ancak biraz ipucu verir misiniz?
“Biz bir koltuk yarışına çıkmadık.  Yönetim kadromu ayrıca bir basın toplantısı yaparak sizlere duyuracağım.  Yönetim kadromuzla görüşürken ben esas çalışmanın seçimden sonra olacağını söyledim.  Biz seçime kadar değil, seçimden sonra çalışacağız.   Seçimden sonra da çalışabilecek, yardımsever, projeleri olan, iletişim becerisi gelişmiş güzel insanlar ile yola çıktık. Sonraki süreçte meslek komiteleri de kuracağız.   Güzel işler yapacağız. Meslek odalarının bir kuruluş amacı vardır.  Odaların kuruluş amacı oda üyelerine ve yanlarında çalışanlara eğitimler düzenlemek, mesleki gelişmeleri takip etmek, birlik beraberliği sağlamak, sorunları dinlemek, tespit etmek çözmek. Çıkış noktası budur.
Yakın çevreniz ve arkadaşlarınız adaylığınızı nasıl karşıladı? Olumlu ya da olumsuz tepkiler nelerdir?
“Çevremdeki herkes bana sen aday ol dedi. Benim böyle bir fikrim yoktu. Meslektaşlarımın önerisi ile buradayım. Bunu benim yapabileceğimi söylediler. Bende o özgüven ve cesareti kendimde gördüm.  Düşündüm, yönetimsel faaliyetler neler olur, ben bunu karşılayabilir miyim, neler yapabilirim diye öncesinde düşündüm. Sonra da kararımı açıkladım. 609 değerli üyemiz var.  Temsil yeteneği ve projesi olan herkes bu seçimlere katılabilir ben de o üyelerden biriyim.” 
Meslekte 10 yıldır hizmet veriyorsunuz. Bir kadın olarak başarıyı nasıl yakaladınız?
Mesleğe ben çocuk yaşta başladım fakat esnaf ve oda üyesi olarak 10 yıldır firmamla bir marka değeri yaratmak üzere yer alıyorum. Ben kendimi bildim bileli çalışıyorum. Çalışma disiplini ve istek çok önemli. Ben üretmeyi ve üretilene yeni bir değer katmayı çok seviyorum. Bunun çok büyük faydasını gördüm.  Ben her sabah erkenden kalkar işime bakarım. Başkasına muhtaç olmadan kendi ayaklarım üstünde nasıl dururum, çalışanlarım maaşını zamanında ödeme noktasında iş planlamasını yapma, onları geliştirme ve onlara daha iyi çalışma imkânları sunma konusunda neler yapabilirim, bunlara kafa yorarım.  İşimi nasıl daha iyi yaparım, onun peşindeyim. Maalesef eğitim sistemimizin yeni hamlelere ihtiyacı var. Ben maden okudum ama şu anda terziyim. Keşke en başından itibaren, mesleki eğitimler ile beraber yeni becerilerle harmanlansa idim.
Kendi işinizde elde ettiğiniz başarıyı, girişimciliği oda başkanı olduğunuzda yönetim anlayışınızda görebilecek miyiz?
“Çok daha keyifli olacak.  Biz sektör olarak birbirimizi çok iyi tanıyamıyoruz.  Çünkü herkesin ekonomik anlamda ayakta kalma mücadelesi verdiği bir dönemdeyiz. Dolayısı ile çok iyi ilişkiler içerisinde değiliz.  Çok sıkı görüşemiyoruz. Birkaç görüşmemden sonra şöyle bir şey öğrendim.  Çanakkale’de bir otel sahibi Fransa’dan bir iş kıyafeti satın alıyor.  Aynı şekilde buradan bir atölye sahibi de Fransa’ya ürün satıyor. Öğrendik ki ürün buradan çıkıp Fransa’ya gidiyor, Fransa’dan da yeniden satın alınarak Çanakkale’ye geliyor.  Sektörleri birleştirerek, atölyeciliği geliştirerek, onların sesi olarak bir farkındalık sağlamak gerekiyor.  Bunun için yola çıktık. Biz Çanakkale’de çok güzel işler yapıyoruz.  Çok değerli terzilerimiz var. Umarım güç birliği oluşturacağız.”
Pandemi süreci, bütün sektörleri önemli ölçüde etkiledi. Aday olmak istemenizde; oda yönetiminin yetersizliği sizi kamçılamış olabilir mi?
“Pandemi dünya genelinde beklenemeyen bir krize yol açtı.  Ben Atölye Emel’den sorumluyum. Ben kendi çapımda işler yaptım.  Yanımda çalışan personelden de sorumluyum. Bu sorumluluğu da unutmadan işletmemizi ayakta tuttuk hatta personel sayımızı artırdık. Bu dönemde yapılacak çok şey vardı. Bizim odamızın iletişim sorunu pandemiden önce de vardı, pandemi bunu iyice tetikledi, kamçıladı. Biz kendimizi sahipsiz hissettik.  Kimsenin bir şeyden haberi olmadı, esnaf ne yapacağını bilemedi.  Kaosun içerisine düştük.”
Ülkemizde, kadının adı yok. İş hayatında kadın olarak karşılaştığınız zorluklar nelerdir. İş hayatınızda rol model aldığınız kadın figürleriniz var mı?
“Aslında kadın olarak ciddi sorunlar yaşamadım hatta kadın gittiği yere nezaket ve disiplin de götürür.   Kadına duyulan saygı bizim toplumumuzda yok olmuş değil, ben bunu gittiğim yerde hissediyorum.  Takip ettiğim çok başarılı iş kadınları var, en önemlisi de Çanakkale’nin büyük değeri Zeynep Bodur. Çok başarılı ve her zaman takdir ettiğim çok önemli bir isimdir. Hediye Güral aynı şekilde benim çok takdir ettiğim bir isimdir.  Nurten Öztürk’ün OPET çalışmaları takdire şayandır.”
Odanıza kayıtlı kadın esnaf sayısı nedir? Oy kullanacak üyelerin büyük çoğunluğu kadın olduğu seçmenlere nasıl bir mesaj vermek istersiniz? Sizi seçmeleri, oy vermeleri, sizi tercih etmeleri için birkaç neden söyler misiniz?
609 oda üyemizin yarısından fazlası, yüzde 60’ı kadındır. Sadece kadın esnaf arkadaşlarımıza değil erkeklere de bir mesajım var. Bizim çok eskilerden gelen bir sözümüz var Terzi kendi söküğünü dikemez diye. Biz yola çıktık. Bu klişeyi ortadan kaldıracağız. On yıldır hep söyleniyorum. Bize kimse sahip çıkmıyor diyorum ama artık kendi kendimize sahip çıkmamız gerekiyor. Ben işin içinden geliyorum. Terzilerimiz yoğun bir grup ama çantacılar, ayakkabıcılar, kuru temizlemeciler, halı yıkamacılar var. Hediyelik eşya sektörü de bizim odamızda.  Biz sektörlerimiz için komiteler ve komisyonlar kuracağız.  Odamıza kayıtlı olan herkesin derdini dinleyeceğiz.  Kamu kuruluşları işe iş birliği içerisinde olarak çözümler getireceğiz. Sektörel gelişmeleri takip ederek bilgilendirme yapacağız. Herkesi genel kurulumuza bekliyoruz.  Herkesi oy kullanmaya davet ediyorum.  Kadın eli değen her yer güzelleşir. Gelin odamızı birlikte yönetelim.”
Dilek Akşen