2020 yılında bir çuval un 115 TL iken 2021 yılında bir çuval un 246 TL oldu. Susam, maya, yağ, odun ve doğalgaz fiyatlarına da üst üste zamlar gelince fırıncılar bu yükün altından kalkamaz oldu. Fırıncıların maliyetleri en aza indirmek için işçi çıkarmak zorunda kaldığını ifade eden Kasaplar, Fırıncılar, Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Selahattin İş, 230 gram ekmek için 50 kuruş zam talep ettiklerini ancak bu zammın da yetersiz kalacağını dile getirdi.  Yeni zamlı tarifenin, onaylanması halinde önümüzdeki ay uygulanması bekleniyor.  Böylece Çanakkale’de 2.00 TL olan ekmek fiyatı 2.50 TL olacak.
Çanakkale’de ekmeğe en son 2021 yılı Mart ayında yüzde 16 oranında bir zam gelmiş, 230 gram ekmek 2 TL’den satılmaya başlanmıştı. Kasaplar, Fırıncılar, Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Selahattin İş 230 gram ekmek için 50 kuruş zam talep ettiklerini ancak bu zammın da yetersiz kalacağını ifade etti.  Yeni zamlı tarifenin, onaylanması halinde önümüzdeki ay uygulanması bekleniyor.  Böylece Çanakkale’de 2.00 TL olan ekmek fiyatı 2.50 TL olacak.

FIRINCILARIN DURUMU GİDEREK KÖTÜYE GİDİYOR
Kasaplar, Fırıncılar, Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Selahattin İş konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ekmeğe zam gelse dahi bunun fırıncılar için bir kurtuluş olmadığını ifade etti. Başkan İş  “Esnaf odaları tarafından oluşturulan komisyonların aldığı ortak kararı yetkili merciye gönderdik. Şu anda 230 gram ekmek 2 TL’den satılıyor. 230 gram ekmek için 2.50 TL talep ettik, 50 kuruşluk bir zam belirlendi ancak bu da yeterli değil ki. Fırıncıların durumu giderek kötüye gidiyor. Artık işçi çıkarmaya başladılar, gece üçte kalkıp, hamurun başına kendilerini geçiyor. Maliyetler her geçen artıyor” dedi.

“ZAM MERAKLISI DEĞİLİZ, ZAM OLMASIN AMA MALİYETLER DE ARTMASIN”
Maliyet fiyatlarına gelen zam üstüne zam ile mücadele edemeyen fırıncıların işçi çıkarmak zorunda kaldıklarını da ifade eden Başkan İş sözlerini şu ifadeler ile sonlandırdı: 
 “Bu işe dur denmesi lazım.  Zam meraklısı değiliz, zam olmasın ama maliyetler de artmasın.  Bizim isteğimiz bu.  Bizim odamıza kayıtlı 33 fırıncı var. Un, susam, maya, yağ, odun ve doğalgaz fiyatları ortada. 2020 yılında bir çuval un 115 TL iken 2021 yılında bir çuval un 246 TL oldu.  Una yüzde yüz zam geliyor. O zaman 230 gram ekmek 2 TL. Şimdi talep ettiğimiz fiyat 230 gram için 2.50 TL. Artış bu şekilde devam ederse, 2.50 TL’de durması da mümkün değil” dedi.

EN SON YÜZDE 16 ZAM YAPILDI
Çanakkale’ de ekmek fiyatlarına en son zam 2021 yılı Mart ayında gelmişti. Esnaf odaları tarafından oluşturulan komisyonların aldığı ortak karara göre 10 Mart 2021 itibari ile Çanakkale il genelinde ekmeğe yüzde 16 zam yapıldı. Çanakkale'de 1,5 liradan satılan 200 gram ekmek, 230 grama çıkarılarak 2 liradan, 460 gram ekmek ise 4 liradan satılmaya başladı.

Arzu Baladur