Dün Türk Lirası’nın (TL) en fazla değer kaybettiği günlerden biri oldu. TL, hem dolar hem de Euro karşısında yüzde 15 civarında bir değer kaybı yaşandı. Dövizde üst üste yaşanan rekorlar, piyasalarda da adeta panik havası yarattı.
 
Merkez Bankası’nın son aylarda peş peşe faizi indirmesi ile daha önce yavaş yavaş artan döviz kuru hızlandı. Bu yılsonunu doların 10 TL’nin altında kapatması beklenirken, bu ay TCMB’nin 1 puan daha indirmesi ile dolar kendini 10 TL’nin üzerine attı. Faizin daha da düşürüleceği yönünde gelen sinyalleri alan döviz hızını artırarak hemen her gün rekor kırmaya başladı.
 
PİYASA YANGIN YERİNE DÖNDÜ
 
Dün sabah saatlerinde başlayan döviz ralisi hiç durmadan yükselmeye devam etti. Öğleden sonra TL’deki değer kaybı yüzde 15’i aştı. Rekor üzerine rekor kıran dolar 11,350 TL’den 13,5 TL’ye çıktı. Euro ise 12,77’den 15 TL’ye çıktı. Gram altın ise 780 TL’yi buldu. Çeyrek altın da 1215 TL’yi buldu.
Bir günde dövizde yüzde 15'i aşan artış, piyasalarda da adeta panik havası yarattı. Fiyatların bu kadar oynaklık yaşandığı piyasada satıcı da alıcı da mal alıp vermekte sıkıntı yaşandı. Esnaflar dövizdeki durumun belli olmadığı için piyasalarda alış ve satışın yavaşlandığını belirtti.

DÖVİZ ARTI ZAMLAR PEŞİNDEN GELDİ
Uzun süredir devam eden zamlar, dün de devam etti. Daha çok dövize bağlı olarak gelen zam yağmuru, dövizdeki yüzde 15’lik artışla adeta piyasada dolu gibi yağdı. Evlerden arabaya, market alışverişlerinden, inşaat sektörüne kadar her alanda zam geldi. Esnaflar artık, döviz kuruna bakarak fiyat belirlediklerini, kendileri de döviz üzerinden alış yaptıkları için böyle bir yönteme geçtiklerini aktardı.
 
 
Mehmet Güler