Çanakkale Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan, Çanakkale genelinde 12 bin esnafa gelir vergisi muafiyeti getiren Vergi Usul Kanunu’nundan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “ Esnaf ve sanatkarın vergi yükü yarı yarıya düşecek, çok olumlu bir gelişme” dedi. Özcan, ayrıca geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1000’e yakın mesleki teknik okulun açılacağını söylemesi üzerine, bunun Türkiye’deki ara eleman bulma sorununa iyi geleceğini ifade ederek; “Şu an itibariyle ülkemizin bu ara eleman sorunu, bir şekilde mülteci veya dışarıdan ülkemize gelenlerle doldurulmaya çalışılıyor” dedi.
 
 
Yaklaşık 850 bin esnafa gelir vergisi muafiyeti getiren Vergi Usul Kanunu, Meclis’te kabul edildi. Kanun teklifi kapsamındaki düzenlemeyle yıllık cirosu 240 bin liranın altındaki küçük işletmeler gelir vergisinden muaf olacak. Basit usulde çalışan esnafa yönelik yıllık yaklaşık 235 milyon liralık vergi gelirinden vazgeçilmiş oldu.
 
Çanakkale Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan, “1 Ekim’de açılan meclis ile birlikte bizim 64 maddeden oluşan tüm esnaf ve sanatkarı kapsayan gelir vergisi mükelleflerinin birçok kalemde yapılacak değişiklikler ile birlikte önce bize Sayın Cumhurbaşkanının basına da deklare ettiği basit usul mükelleflerinden vergi alınmayacağı konusunda çalışmalar vardı. İlk etabı 1 Ekim’de başladıktan sonra alt komisyonlardan geçtikten sonra TBMM’de kabul edildi” bilgisini verdi.
 
Özcan, ayrıca geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklamada 1000’e yakın mesleki teknik okulun açılacağını söylemesi üzerine, bunun Türkiye’deki ara eleman bulma sorununa iyi geleceğini söyledi.
 
 
Özcan düzenlemeden çok memnun  kaldıklarını ancak atılması gereken başka adımlar da olduğunu ifade ederek şu  başlıklara vurgu yaptı:
 
 
“ÇANAKKALE’DE 12 BİN MÜKELLEF SEVİNÇ İÇİNDE”
 
 “Türkiye genelinde 850 bin basit usul vergiye tabi esnaf ve sanatkâr var. Bu esnaf ve sanatkârın, pandemi sebep gösterilerek, kendilerinin beyanname verme zorunluluğu var. Ancak gelir vergisi konusunda muaf tutuldu. 850 bin basit usul vergi mükellefi vergi vermeyecek. Bizim de Çanakkale’de normalde 23 bin 980 üye sayımız var. En son yaptığımız çalışmada 12 bin basit usul mükellefimiz vardı. Çanakkale’de resmen yarı yarıya esnaf ve sanatkar vergi vermeyecek. Esnaf teşkilatı adına elbette sevinç yarattı. Beklediğimiz bir şeydi. Bunun gelir vergisi mükelleflerinde, stopaj oranlarından tutun KDV oranlarına, beyanname vermeye göre düzenlemelerde hala çalışmalar devam ederken bunlarda da düzenleme yapılmasını istiyoruz.”
 
 
“KDV ORANLARINDA İNDİRİME GİDİLMELİ”
 
“Pandemi döneminde birçok gıda ürününde aynı zamanda mobilya, bakım tamirat meslek kollarında yüzde 18 olan KDV’ler yüzde 8’e inmişti. Yüzde 8 olan KDV’ler yüzde 1’e kadar inmişti. Bunlar 6 ay gibi bir sürede yapıldı. 1 Ekim’de de bazı KDV oranları eski seviyeye getirilmişti. Bunlarla ilgili de indirilen KDV oranlarının aynı şekilde devam etmesini istiyoruz. Şu anda 64 maddelik kanun tasarısı içindeki bizi ilgilendiren bütün bölümleri takip ediyoruz. Bunlarda yapılacak olan her türlü kolaylık, bu zor dönemde esnaf ve sanatkâr için atılmış bir adımdır. Bunu destekliyoruz. Kanun teklifini hazırlayan, meclise getiren, destek veren bütün siyasi partilere ve milletvekillerine teşekkür ediyoruz.”
 
“MÜLTECİLER ARTIK ARA ELEMAN OLDU”
 
“Sayın cumhurbaşkanı açıkladı 1000 adet mesleki teknik okulu açılacağı ile ilgili açıklama yaptılar. Biz her zaman söylüyoruz; Türkiye’nin en büyük sorunu ara eleman sorunu. Bugün sanayi sitelerinden başlayın her türlü üretim, bakım, tadilat ile ilgili müthiş bir şekilde ara eleman sorunu var. Şu an itibariyle ülkemizin bu ara eleman sorunu, bir şekilde mülteci veya dışarıdan ülkemize gelenlerle doldurulmaya çalışılıyor. Biz teknik meslek eğitim liselerinin arttırılmasını, bu yerlerden mezun olan gençlerimize devletimiz tarafından farklı teşvikler verilmesini istiyorduk. Bu yüzden 1000 okul meselesine sevindik. İçeriği ve detaylarını bekliyoruz. Şu an itibariyle birçok gencimiz yüksekokul veya fakülte mezunu olduktan sonra, bir iki meslek grubu haricinde iş sorunu yaşıyor. Ama özellikle ihtiyacımız olan bu teknik anlamda eğitim alanlara dönem içerisinde devlet tarafından farklı teşvikler veriliyordu. Örneğin; ustalık belgesi sahibi olan esnaf sanatkara 100 bin TL’ye kadar işyeri açılışında destekler veriliyordu. Bu teknik liseler desteklenir ise bu konuda da gerçek anlamda bu mezun olan çocuklarımıza iş kurma ile ilgili imkanlar yaratılırsa bu da bizim üretim konusunda büyük bir sorunu kapatacağından şüphemiz yok.”
 
Mine Yel