Kaya ıslahı çalışması ile bir süredir gündemden düşmeyen Assos Antik Kenti’nde ikinci bir tiyatro ya da odeon daha olduğu iddia edildi. Prof. Dr. Doğan Perinçek, Assos Antik Kenti Kazı Alanı dışında,  ahırların arasında kalmış ve daha önce hiç kazı yapılmamış Küçük Assos bulunduğunu ifade ederek alanı fotoğrafladı.  Assos Antik Kenti yakınında kaderine terkedilmiş, ahırlar arasında kalmış ikinci bir tiyatro ya da odeon olduğunu dile getiren Prof. Dr. Perinçek, “Assos antik kentinin yanı başında kazı alanı dışında bir küçük ASSOS daha var. Hiç kazı yapılmamış. Kendi haline bırakılmış. Antik kentin duvar taşları ahır duvarında kullanılmış. Nasıl bir dönem yaşıyoruz Assos’u katlediyoruz, AFAD kaya ıslahı projesi yaptırmamıştır. Proje ile Assos antik kentini idam fermanı çıkarılmıştır” dedi.
 
Prof. Dr. Doğan Perinçek, Assos Antik Kenti Kazı Alanı dışında,  ahırların arasında kalmış ve daha önce hiç kazı yapılmamış Küçük Assos bulunduğunu ifade ederek alanı fotoğrafladı.  Assos Antik Kenti yakınında kaderine terkedilmiş, ahırlar arasında kalmış ikinci bir tiyatro ya da odeon olduğunu dile getiren Prof. Dr. Perinçek, “Assos'un yerin altında bekleyen kısmının gün yüzüne çıkarılması için bölgedeki kazıya daha fazla parasal destek sağlanmalı ve kazı başkanlığı bir heyet tarafından yürütülmelidir” dedi.
 
Assos Antik Kenti çevresinde yapılan kaya ıslahı çalışması konusunda tepkilerini sık sık dile getiren Prof. Dr. Perinçek, Proje ile Assos antik kentini idam fermanı çıkarılmıştır. Assos için mahkeme kurulmuş AFAD ve Araplardan oluşan bir mahkemede Assos için idama karar verilmiş kalem kırılmıştır. Ülkemizde idam kararı kaldırıldığı halde Assos'un idamına karar verilmiş ve idam hayata geçirilmiştir” diyerek önerilerini sıraladı.
 
“ANTİK KENTİN TAŞLARI AHIR DUVARI OLDU HABERİNİZ VARMI?”
Assos Antik Kenti Kazı Alanı dışında, ahırların arasında kalmış ve daha önce hiç kazı yapılmamış Küçük Assos bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Perinçek “Assos antik kentinin yanı başında kazı alanı dışında bir küçük ASSOS daha var. Hiç kazı yapılmamış. Kendi haline bırakılmış. Antik kentin duvar taşları ahır duvarında kullanılmış. Nasıl bir dönem yaşıyoruz ASSOS u katlediyoruz, tarihimizi, değerlerimizi yok ediyoruz. Yakın zamanda yaptığım gözlemler; Assos antik kenti yakınında kaderine terkedilmiş, ahırlar arasında kalmış ikinci bir tiyatro ya da Odeon olduğunu işaret ediyor. Bu buluntunun büyük kısmı toprak altında olduğu için büyüklüğünü kesin bilebilmek an itibarıyla mümkün değil fakat Google görüntüsünden yaptığım bir ölçüye göre söz konusu tiyatro ya da odeon 60-70 metre çapında olabilir. Mevcut tiyatronun çapı ise fotoğrafta görüldüğü gibi yaklaşık 71 m çapında” diyerek yeni bir antik alanı işaret etti.
 
“PROJE İLE ASSOS ANTİK KENTİNİ İDAM FERMANI ÇIKARILMIŞTIR”
Assos Antik Kenti çevresinde yapılan kaya ıslahı çalışması konusunda tepkilerini sık sık dile getiren Prof. Dr. Perinçek “Assos antik kentinin toprak altında bulunan değerlerini yeryüzüne çıkarıp halkımıza ve dünya haklarına kazandırmak yerine Assos'u katlediyoruz. Antik liman üzerinde taş ocağı açıyoruz. Türkiye'de hiçbir antik kentte olmayan katliam ASSOS antik kentinde hayata geçiriliyor. Kasım 2020; AFAD iki kişiden oluşan ve sahipleri Arap olan bir şirkete görev veriyor. Ülkemizde sanki bu işi yapabilecek hiç şirket yokmuş gibi söz konusu proje Arap şirketine verilmiş. Kendi ülkelerinde karayollarını köprüleri bizim müteahhitlerimize yaptıran Araplar gelmiş, antik kentimizin sorunu olan kaya düşmesi ıslahı projesini yapmaya layık görülmüş. Geçtiğimiz Şubat ayında bu şirket ile yapılan projenin içeriği konusunda endişelerimiz belirtmiş ve bu şirket ve planın arkasında bir takım gizli planlar olduğu yönündeki kaygılarımızı dile getirmiştik. Bu kaygılarımız yerel basında aynı ay içinde yılın başlarında yer aldı. Ben üniversitede heyelan ve kaya düşmesi dersi veren bir öğretim üyesiyim. Kaya düşmesi nedir nasıl ıslah edilir az çok biliyorum. Assos'ta şu an yapılan kaya düşmesini önleme projesi değil; bu bir Assos antik limanını ve kentin muhteşem görüntüsünü karaya boyama projesidir. Bu bir katliamdır. AFAD kaya ıslahı projesi yaptırmamıştır. Proje ile Assos antik kentini idam fermanı çıkarılmıştır. Assos için mahkeme kurulmuş AFAD ve Araplardan oluşan bir mahkemede Assos için idama karar verilmiş kalem kırılmıştır. Ülkemizde idam kararı kaldırıldığı halde Assos'un idamına karar verilmiş ve idam hayata geçirilmiştir.”
 
“ASSOS'UN YERİN ALTINDA BEKLEYEN KISMININ GÜN YÜZÜNE ÇIKARILMALI”
Yeni bir antik alan olduğunu ifade eden ve kaya ıslahı projesinin bir katliam olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Perinçek son olarak önerilerini şu cümleler ile sıraladı.
 
“Assos’ta en kısa zamanda gerçek manada kaya ıslahı projesi hayata geçirilmelidir. Bunun için yerli ve milli olan ve bu işi hakkıyla yapabilecek firmalar devreye sokulmalıdır. Alanda çalışmak üzere konusunun ehli arkeolog, jeolog, İnşaat mühendisi, mimar vb mesleklerden oluşan bir ekip hemen göreve başlamalıdır. Yörede bulunan işletmelerin ve geçimini Assos'a gelen turistlerden sağlayan köylülerin zararının daha çok büyümemesi için acil tedbirler alınmalıdır. Hafriyat yapılan taş ocağı açılan 350 metre uzunluğundaki alanda iyileştirme (ıslah - rehabilite) çalışmalarına hemen başlanmalıdır. Kazılan ve eğimi 70-75 derece yüksekliği 15-25 m olan hafriyat yamacına boyu uzun yetişmiş ağaçlar getirilip dikilmelidir. Böylece ağaçlar yardımıyla görüntü kirliliği kısmen de olsa giderilmiş olacaktır. Assos'un bu acınacak duruma gelmesinde ihmali olan kimseler hakkında soruşturma açılmalıdır. Assos'un yerin altında bekleyen kısmının gün yüzüne çıkarılması için bölgedeki kazıya daha fazla parasal destek sağlanmalı ve kazı başkanlığı bir heyet tarafından yürütülmelidir. Assos antik kentimizin yamacında açılan 30-70 metre enindeki 350 m boyundaki alan rehabilite edildikten sonra halka açık alanlar olarak değerlendirilmelidir. Sağlanan düzlüklerin birilerine servis edilmesini önleyecek tedbirler alınmalıdır. Gizli anlaşma var ise iptal edilmelidir.”
 
Arzu Baladur


Kaynak: DHA