İYİ Partili Gökçeada Belediyesi ve CHP’li Bayramiç Belediyesi, belediyeye ait arsaları ve taşınmazları parsel parsel satıyor. Satış için belediyeler peş peşe ilanlar verirken, vatandaşlar ise duruma tepki gösteriyor.  Belediyeler şimdiye kadar 20 civarında arsayı satışa çıkarttı.
 
Çanakkale’de en fazla taşınmazları satan belediyeler arasında CHP’li Bayramiç Belediyesi ve İYİ Partili Gökçeada belediyesi yer alıyor.  Gökçeada Belediyesi Başkanı Ünal Çetin ve Bayramiç Belediye Başkanı Mert Uygun’un isteği üzerine satışlar peş peşe gerçekleşiyor.
Belediyecilikte pek örneğine rastlanmayan uygulama Bayramiç Belediyesi’nde yaşanıyor. 31 Mart yerel seçimlerinin oy mürekkepleri daha kurumadan Bayramiç Belediyesi, ilk icraat olarak malların satışına başladı. Seçim öncesi ilçe halkına belediye mallarını satmayacağına dair veren Başkan Uygun, sözleri unutarak satış işlemlerine başladı.
Daha seçimlerin üzerinden 6 ay geçmeden Bayramiç’in CHP’li Belediye Başkanı Mert Uygun seçim meydanlarında verdiği sözleri unutarak, belediye taşınmazlarını satmaya başladı.  Mert Uygun seçim mitinginde belediyeye ait dükkanları işaret ederek “ babanın malını mı satıyorsun?”  demişti.  Bayramiç Belediye Başkanı olan Mert Uygun göreve geldikten kısa süre sonra o dükkanları babasının malı gibi sattı.
 
12 ARSA SATTI
Dükkanların satmakla yetinmeyen belediye, bu sefer belediyeye ait arsalara gözü dikti. İcraat olarak taşınmaz malları satan Başkan Uygun, göreve geldikten 6 ay sonra dükkanlardan sonra bu sefer belediyeye ait 8 arsayı sattı. Bu arsaların satışı ilçede büyük tepkiye neden olmuştu.
Hızını alamayan Bayramiç Belediyesi mal satışına devam etti. Konak Oteli’ndeki dükkanları bir bir satan belediye, daha sonra arsa satışına başladı. Daha önce 8 arsa satan CHP'li Bayramiç Belediyesi 4 arsayı daha satı. Temmuz ayında belediye meclisinden onay alınmasının ardından satışa çıkartılan arsalardan 2 tanesi alıcı bulurken, 2 tanesi ise satılmamıştı. Alınan bilgiye göre; geri kalan 2 arsanın da satıldığı öğrenildi.

GÖKÇEADA ARSA SATIŞ İLANI VERDİ
Son olarak geçen ay 2 arsayı satışa çıkartan Gökçeada Belediyesi, büyük bir arsayı daha satıyor. Peş peşe arsa satışı ilanı veren Gökçeada Belediyesi yeni bir arsayı daha satmak için ilan verdi.  Kuzu Limanı Mahallesi’nde bulunan arsa için şu bilgilendirme yapıldı, “1-Mülkiyeti belediyemize ait nitelikleri aşağıda belirtilmiş olan; Kuzulimanı Mahallesi 334 ada 268 no’lu parselde bulunan 1.663,27 m2’lik arsanın; 2886 sayılı Devlet İhale Kanunun 45.maddesi gereğince 06.10.2021 tarihinde aşağıda belirtilen saatlerde açık teklif arttırma usulü ile satılacaktır.”
Bin 663 metrekarelik arsa için muhammel bedel olarak 1 milyon 500 bin TL artı KDV isteniyor. İhalleye girecekler için geçici teminat olarak ise 45 bin TL isteniyor. İhale şartnamesinin geri kalanında ise şu bilgilere yer verildi;
“3- Arsa satışlarının muhammen bedelleri yukarıda belirtilmiş olup muhammen bedel üzerinden %3 geçici teminat, İhale bedeli üzerinden ayrıca % 6 oranında kesin teminat alınır. 
4- İhale dosya bedeli 250.00 TL dir.
5-İstekliler 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunun 5.maddesi gereğince istenilen belgeleri vermek zorundadır.
6-İhaleye girebilmek için isteklilerden istenecek belgeler;
 İstenen belgeler
-Nüfuz cüzdan fotokopisi   -
-Kanuni ikametgâh sahibi olmak,
-Türkiye de tebligat için adres göstermek,
-Geçici teminatı yatırmış olmak,
-İhale Dosya bedelini yatırmış olmak,
-İstekliler adına vekâleten iştirak edilmesi halinde, teklifte bulunacak kimselerin vekâletnameleri ile vekâleten iştirak edenin noter tasdikli imza sirküleri                         
-Gerçek, tüzel veya ortak girişimcilerin ticaret veya sanayi odasına kayıtlı olduğunu gösterir belge Gerçek, tüzel veya ortak girişimcilerin noter tasdikli imza sirküleri,
-Ortak girişimci olması halinde, ortak girişimci beyannamesi ile ortaklarca imzalanan ortaklık sözleşmesi.
-Tüzel kişilik ise, yönetim kurulu kararı ve yetki belgesi. 
-Ticari ikametgâh belgesi.
 7-İhale şartnamesi satılacak yerin çaplı krokisi ve imar durumu mesai saatleri içinde Belediyemiz  Mali Hizmetler Müdürlüğünde görülebilir.
 8- İhaleye katılmak isteyenler dilekçe ile beraber istenen belgeleri ihale saatine kadar komisyona verebilirler.
 9- 03.07.2008  tarih ve 5782 Sayılı Kanunun ikinci maddesiyle değişik 22.12.1934 tarih ve 2644 Sayılı Kanunun 36.maddesinin ikinci fıkrası uyarınca Yabancı uyruklu gerçek ve tüzel kişiler ihaleye giremezler.
10- İhaleyi alan; ihale onayının tebliğ tarihinden itibaren 5 iş günü içinde ihale kesin teminatını, ihale kesin teminatı yatırdıktan 7 iş günü içinde de ihale bedelinin %50’sini peşin, kalan %50’sini 2 ay içerisinde 2 eşit taksitte ödeyecektir. Tapu devir işlemleri paranın tamamı ödendikten sonra yapılacaktır. Devir işlemlerine ait tüm masraflar alıcıya aittir. 
İlan olunur.”                                                        

Arzu Baladur