Assos Antik Limanda tehlike oluşturan kayaların ıslahında yapılan çalışmaların tarihi ve doğal dokuyu yok ettiği görüntüler ortaya çıktı. Kısa sürede sosyal medyada yayılan görüntülere hem siyasiler hem de vatandaş tepki gösterirken CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, çalışmalardaki özensiz tutuma dair meclise soru önergesi verdi.

Ayvacık’a bağlı Assos Antik Liman tatilcilerin uğrak mekanı iken yaşanan bazı olumsuzluklar bölgenin kapanmasına neden oldu. Assos Antik Liman’a inen yolun sol kısmındaki yamaçta yer alan kayalar ve taş parçaları depremler ve doğa koşullarının etkisiyle düşmeye başladı. Bu sebeple acil ıslah çalışması projesi oluşturuldu. Fakat yapılan çalışmaların aslına zarar verdiği yönünde görüntüler ortaya çıkınca tepkiler çığ gibi büyüdü.

500 GÜN SÜRE İLE KAPANDI
İlk olarak 2015 yılında bir turistik tesisin çatısına, geçen yıl ekim ayında ise yola düşen büyük kaya parçalarının büyük felakete mahal vermemesi için AFAD, bir yıla yakın süren incelemelerinin ardından yaşanan tehlikeye ilişkin bir rapor hazırladı ve alan ‘afet bölgesi’ ilan edildi. 'Afet bölgesi' ilan edilen Assos Antik Liman'daki otel ve restoranlar, yolun yamaç kısmındaki büyük kayaların ıslahı için 500 gün süreyle kapatıldı.  AFAD’ın raporu doğrultusunda, Assos’taki tehdidi ortadan kaldırmak için devletin ilgili kurumları harekete geçti. Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Assos Antik Limanı'ndaki turistik tesis işletmecileriyle bir toplantı yaparak, hazırlanan rapor ve projeye ilişkin bilgilendirme yaptı. Assos Kaya Islahı Yapım İşi, Ayvacık Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından 26 Mart’ta ihale edildi.  Antik Liman’a inen yol ise Behram köyü girişindeki Aristoteles Heykeli önüne jandarma tarafından koyulan dubalarla bu sabah ulaşıma kapatıldı. İlk olarak 500 günde bitirilmesi planlanan çalışmalar için Assos Antik Limanı’ndaki otel, pansiyon, kamp, restoran, büfe, çay bahçesi ve dondurmacı olmak üzere toplam 19 tesis kapatılarak, tahliye edildi. Çalışmalar kapsamında ilk olarak bir iş makinesi kepçe, yamaca doğru kendisine yol açarken, ortaya çıkan küçük kaya parçalarını da kaldırmaya başladı.

ÇALIŞMALARIN GÖRÜNTÜLERİ ORTAYA ÇIKTI
Çalışmaların başladığı andan itibaren girmenin yasak olduğu Assos Antik Limanı’nda kaya düşmelerine karşı yapılan “ıslah” projesinin görüntüleri görenleri adeta şok etti.  Yamaçtaki tehlikeli kayaların sökümü ve çelik ağ serimi şeklinde duyurulan projede yapılan kazıların tarihi-doğal dokuyu yok ettiği denizden çekilen görüntülerle ortaya çıktı. Yayınlanan fotoğraflarda tehlike oluşturan kayaların söküleceği, diğerlerinin ise çelik ağlar ile sabitleneceği belirtilerek başlanan ıslah çalışmaları sırasında Assos Antik Kenti yamaçlarında yer alan neredeyse tüm kayalar ve bitki örtüsü yok edildi.
Görüntülerin sosyal medyada yayılması ile birlikte vatandaşlar tepkilerini dile getirmeye başladı. Hem siyasiler hem de akademisyenler yapılan çalışmaların tarihi ve doğal dokuyu bozduğunu dile getirerek yetkililerden açıklama beklediklerini dile getirdi.

ÖNERGE VERDİ
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Ayvacık İlçesi'nde bulunan Assos Antik Liman Mevkiinde yapılan çalışmalardaki özensiz tutuma dair soru önergesi verdi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına bir soru önergesi sunarak, ‘’Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. Saygılarımla’’ ifadelerini kullandı.
Erkek soru önergesine ‘’Çanakkale ilimiz Ayvacık ilçesi sınırları içinde yer almakta olan Assos Antik Liman Mevkii’nde bir Kaya Islah Çalışmaları, süredir devam etmektedir. Bu çalışmalar doğrultusunda 2021 yılının Haziran ayı başı itibariyle otel, pansiyon, kamp, restoran, büfe, çay bahçesi ve benzeri toplam 19 tesis kapatılarak tahliye edilmiştir. Planlama, ihale ve sonrası süreçlerin büyük tartışmaya neden olduğu çalışmayla ilgili yerel ve ulusal basına yansıyan görüntüler tepkilere yol açmıştır. Buna göre; binlerce yıllık tarihi bölgenin üzerinde iş makineleri önlem almadan gezinmekte, büyük bir özensizlik sergilenmektedir. Bu bağlamda:
1. Bölge halkı tarafından da büyük tepkilere yol açan inşaat bu koşullarda devam edecek midir? Durdurulması yönünde bir çalışmanız var mıdır?
2. Pandemi koşulları da göz önüne alındığında, büyük bir dar boğazın içine giren ve üstelik turizm sezonunda tasfiye edilen otel, pansiyon, restoran ve benzeri toplamda 19 tesis için bir yardım planınız bulunmakta mıdır?
3. Çalışmayı gerçekleştirilen firma ile yapılan sözleşmede tarihi dokunun bozulmaması için ne gibi önlemler söz konusudur?
4. Sorumsuz ve özensiz davranışlarla ilgili herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Yetkililerle ilgili herhangi bir yaptırımda bulunulacak mıdır?’’ ifadelerine yer verdi.

Mine Yel