Çanakkale ve çevre illerde en çok tüketilen sarlayanın şu anda tam mevsimi. Uzmanlar bu balığın nasıl tüketilmesi gerektiği konusunda tavsiyelerde bulundu.
 
Yaz ve sonbahar aylarının en çok tüketilen balıklarından birisi olan Sardalye balığı, havalar sıcak gittiği sürece 15-20 cm büyüklüğe ulaşıyor. Özellikle sıcak aylarda çok yağlı olan bu balık türü Kuzey Ege’de bol şekilde tüketiliyor. Karadeniz için hamsi balığının önemi neyse Sardalye balığı da Ege ve Marmara bölgesi için o kadar önemli. 

Sardalye balığının çok çeşitli tüketim çeşitleri olduğunu söyleyen balıkçı Hasan Tunç, sardalyenin en meşhur ve en bilinen tarifinin temizlenmiş bir şekilde mangal kömüründe ızgara olduğunu söyledi. Tunç, “Evde mangal imkânımız yoksa en pratik şekilde fırın tepsisine yağlı kâğıdı yatırıp üzerine sardalyeleri koyup, 200 derecede kızgın fırında en uzun pişirme süresi 10 veya 15 dakika arasındadır. Çok fazla pişirdiğimiz zaman yağı ve lezzeti kaçabilir.” şeklinde konuştu.

Balığın çeşitli soslar ve malzemelerle tatlandırabileceğimizi belirten Tunç şu tavsiyelerde bulundu; “Balığımıza mayhoş bir tat vermek istiyorsak kendi içinde buharıyla beraber pişirebiliriz. Balığın yağ oranın az olduğu soğuk zamanlarda buğulama yapmak en mantıklı tercihlerden biridir. Çeşitli tariflerde, kılçığının alınarak ve birbirine yapıştırılarak içine de kaşar ve çeşitli baharatlarla renklendirerek o şekilde servise sunabiliriz. En pratiği sodalı, yumurtalı ve unlu sosla balık ekmek şeklinde tüketebilir.”

Mine Yel