Aşılama haritasında Çanakkale, yüksek aşılama sayısına ulaşıldığına dair mavi renge dönerken, Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasındaki yoğunluk haritasında mavi renk de arttı. HES uygulamasındaki koronavirüs yoğunluk haritasında Çanakkale’nin vakalarında bu hafta büyük bir değişiklik yaşanmadı.

Normalleşme sürecine geçişin ardından yapılan aşıların etkisi ile düşüşe geçen vakalar vatandaşların maske ve mesafe kuralları ihmal etmesiyle Çanakkale’de bazı ilçelerde görülmeyen vakalar yeniden görülmeye başladı. Vakanın yaşanmadığı ilçe kalmadı.

Sağlık Bakanlığı'nın 4-10 Eylül haftasını kapsayan "İllere Göre Haftalık Vaka Sayısı" haritası güncellendi.  Aşılanma yüzdesi yüzde 89,3 olan Çanakkale’de, 100.000 nüfusa karşılık gelen bir haftalık toplam vaka sayısını gösteren insidans haritasına göre vaka sayısı yeni haftada 53,73 olarak kaydedildi. İnsidans haritasına göre vaka sayısının geçtiğimiz haftaya göre azaldığı belirlendi.
Veriler, Sağlık Bakanlığı’nın HES uygulamasına da yansıdı. Koronavirüs yoğunluğunu gösteren mobil uygulamada yer alan haritada, vaka sayısının arttığını ifade eden 'kırmızı' renk, azalmaya başladı. Önceki haftalarda Eceabat, Bozcaada ve Gökçeada’da vaka görülmezken vakasız ilçe kalmadı. HES uygulamasındaki yoğunluk haritasına bakıldığında vakaların en yoğun olduğu ilçeler; merkez, Gelibolu ve Lapseki ilçeleri oldu.

Korona virüsün yayılımını tespit etmek amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından kullanıma sunulan Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasındaki risk haritasında Çanakkale’deki riski temsil eden kırmızılıklar tam kapanmadaki sıkı tedbirlerin ardından kademeli normalleşme ile birlikte büyük ölçüde azalmıştı. Kısıtlamaların kaldırılması ve aşının yaygınlaşması ile birlikte rahatlayan vatandaşlar maskelerini çeneye indirmeye başladı.

VAKASIZ İLÇE YOK
5 ölçeğin yer aldığı HES yoğunluk haritasına göre Mavi renk düşük riskli bölgeyi temsil ederken, sırasıyla yeşil, sarı, turuncu ve kırmızıya doğru risk artıyor. Mavi renk en düşük riskteki bölgeyi, kırmızı renk ise en yüksek riskli bölgeyi temsil ediyor. Herhangi bir renk ile gösterilmeyen yerlerde ise vaka kaydedilmemiş olarak sayılıyor.
Ağustos ayı başındaki vaka yoğunluğu haritası ile son vaka yoğunluğu haritasında artışlar yaşandığı kaydedildi. mavi renk ile gösterilen alanlar Eylül ayı başı itibariyle kırmızıya döndü. HES haritasında geçtiğimiz haftalarda maviliklerin arasında riski temsil eden kırmızılıklar da belirmeye başladı. Bu hafta ile birlikte özellikle kent merkezinde kırmızı alanlar yeniden azalmaya başladı.  Çanakkale, yüzde 89,3 aşılama oranının ardından, Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan aşı haritasında düşük riskli anlamına gelen mavi renge döndü. Kentte, aşılanan kişi sayısı arttı. Aşı haritasında mavi renge dönen Çanakkale, Sağlık Bakanlığı'nın Hayat Eve Sığar uygulamasında bulunan vaka Yoğunluk haritasında ise yüksek aşılanma oranları ile tekrar mavi renge bürünmeye başladı. Fakat merkez ilçe ile Gelibolu ve Lapseki ilçelerindeki kırmızılık diğer ilçelere oranla daha fazla olduğu kaydedildi.

AŞILAMADA 9. SIRADA
 Son paylaşılan insidans haritasında Çanakkale’nin yüzbinde nüfusa oranlanarak oluşturulan sayısı 53,73 olarak kaydedildi.  Aşılama sayılarında da Çanakkale en hızlı aşılama yapan iller arasında 89,3 oranında aşılama ile dokuzuncu sırada yer alıyor.  
vaka sayısı  27 bin 692 olarak kaydedilirken 237 kişi hayatını kaybetti. Uzmanlar vatandaşların maske, mesafe ve el hijyeni gibi salgın tedbirlerine uymaktan uzaklaşmasını belirtiyor.

Bünyamin Nami Tonka