Çanakkale’de her yıl yapılan Süslü Kadınlar Bisiklet Turu için geri sayım başladı. Pandemi nedeniyle geçtiğimiz yıl yapılamayan bisiklet turunun bu yıl 19 Eylül’de yapılması planlanıyor. Süslü Kadınlar Bisiklet Turu İl Temsilcisi Ece Evcin ‘’Süsleniyoruz, bisiklete biniyoruz ve yollara çıkıyoruz’’ dedi.

Her yıl Eylül ayında Dünya Otomobilsiz Kentler Gününde yapılan bir etkinlik olan Süslü Kadınlar Bisiklet Turu 2013 yılında İzmir’de Sema Gür tarafından farkındalık yaratmak amacıyla Süslü Kadınlar Bisiklet Turu olarak organize edildi. Süslü Kadınlar Bisiklet Turu bisiklet sürmenin bir kadını özgürleştirdiğini hatırlamak ve şehirde daha fazla kadının bisikletli ulaşımı seçmesini özendirmek için her yıl kadınlar tarafından kadınlar için düzenleniyor. 
SÜSLÜ KADINLAR BİSİKLET TURU 19 EYLÜL’DE
 ‘Egzoz kokusuna karşı kadın parfümü’ sloganı ile başlatılan Türkiye ve dünyanın birçok kadının katıldığı Süslü Kadınlar Bisiklet Turu 2020 yılında koronavirüs salgını sebebiyle gerçekleştirilememişti. Bisikletin kullanımının farkındalığını arttırmak ve kadınları bisiklet kullanmaya teşvik etmek amacıyla gerçekleştirilen bisiklet turu bu sene 19 Eylül tarihinde gerçekleştirilmesi planlanıyor.  
Uzun zamandır yapılması beklenen tur için geri sayım başladı. 19 Eylül Pazar günü Türkiye’nin ve hatta dünyanın birçok şehrinde gerçekleşecek olan Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, kentte renkli görüntüler ortaya çıkaracak.
Şık giyimli kadınların rengârenk süslenmiş bisikletleri ile şehirde tur düzenledikleri Süslü Kadınlar Bisiklet Turu bu sene Çanakkale’de dördüncü kez gerçekleşecek. 19 Eylül Pazar günü saat 17.00’de İskele Meydanı’ndan başlayacak bu tura şehirdeki birçok kadının katılımı bekleniyor.
Süslü Kadınlar Bisiklet Turu İl Temsilcisi Ece Evcin, bisiklet turu hakkında bilgi vererek,  “Süslü Kadınlar Bisiklet turu 2013 yılında Sema Gür isimli bir tarih öğretmeni ile başlıyor. 38 yaşında bisiklet öğrenmeye başlıyor ve ardından bisiklet turlarına katılıyor. Fakat bu turların hep erkek egemen turlar olduğunu fark ediyor. Bisikletin ne kadar işe yarayan bir ulaşım aracı olduğu keşfeden Sema Gür süslenip böyle bir etkinlik yapmak için çalışmalara başlıyor. 2013 yılında bu turu düzenlediğinde 200 kadın geliyor” dedi.
‘’BİSİKLET YAKITA İHTİYAÇ DUYMAZ’’
Evcin, “Bisiklet bir ulaşım aracıdır ama otomobil gibi yakıta ihtiyaç duymaz. Bu yüzden ekolojik bir araçtır. ‘Süslü’ denmesinin sebebi ise kadının günlük kıyafeti ile de bisiklete binmeye teşvik etmek istenilmesidir. Yılda bir kez dikkatleri çekip, farkındalık oluşturmak için en süslü kıyafetleri, giymeyi en hayal ettiğimiz giysileri giyip geldiğimiz, kendimiz olduğumuz bir tur oluyor” dedi.
‘’SÜSLENİYORUZ, BİSİKLETE BİNİYORUZ VE YOLLARA ÇIKIYORUZ’’
Turun genel detayları hakkında bilgi veren Evcin,  “7,5 kilometre uzunluğunda bir tur oluyor. İlk duyanlar çok uzun bir yol olduğunu düşünüyor ama tur bittikten sonra keşke bir tur daha atsak diye söylüyorlar ve bunu en çok 40-50 yaşlarındaki kadınlar oluyor. Bu çok önemli bir detay. Süsleniyoruz, bisiklete biniyoruz ve yollara çıkıyoruz. Müzikler çalıyor ve herkes bizim bu mutlu seslerimizi duyup balkonlara, pencerelere çıkıp bizlere el sallıyorlar. Biz de bisikleti yavaş kullandığımız için tur esnasında tek elimizle onlara el sallıyoruz. Amaç bisiklete binmeyi özendirmek. Kadın bisiklete istediği kıyafeti ile biner. Çok da sevdiğim bir slogan var. ‘Kadın sokağa çıkarsa o toplum özgürleşir’. Buradaki en temel amaç bu”  şeklinde konuştu.
‘’ERKEKLER DE TURUMUZA KATILABİLİR’’
Bisiklet turuna erkeklerin de katılabileceğini söyleyen Evcin, “Erkekler de turumuza katılabilir ama geriden bizi takip edecek şekilde ve şık bir şekilde gelmelerini rica ediyoruz. Bir dağ turuna gider gibi değil. Biz o gün çok şık olacağız. Beyefendiler de bize sağdan, geriden eşlik ederlerse, bize destek amaçlı yanlarımızda olurlarsa tabi ki çok seviniriz” diye belirtti.
Konuşmasına devam eden Evcin, turun seyri hakkında bilgi vermeye devam ederek, ‘’Cumhuriyet Meydanı’nda bitişte yarım saat müzik eşliğinde eğleneceğiz ve programı sonlandıracağız. Belediyenin basın ekibi de bizimle birlikte olacak ve bizi araçla takip edecek. Hava şartlarına göre drone desteği de verecekler. Basına ve kameralara bol bol gülümsemeli güzel görseller vereceğiz. Fotoğrafçı arkadaşlarımız katılacağından dolayı ne kadar güzel giyinirsek ve ne kadar çok gülersek o kadar güzel fotoğraflar ölümsüzleşecek” dedi.
Evcin ayrıca Bisikletin kullanımının farkındalığını arttırmak ve kadınları bisiklet kullanmaya teşvik etmek amacıyla gerçekleştirilen bisiklet turunun rotasının İskele Meydanı buluşma -Basın Açıklaması- Tura başlama- Kayserili Ahmet Paşa Cad. (eski kordon)- Pirireis Caddes - İnönü Cad.- Demircioğlu Cad.-Atatürk Cad. - 17 Burda AVM önünden Atatürk Caddesi boyunca geri dönüş- 100.Yıl cad. -Aziziye Cad.- Deniz Sok.- Plaj Cad.- İnönü Köprüsü- İnönü Cad. - Demircioğlu Cad. - Cumhuriyet Meydanı bitiş. Olarak belirlendiğini aktardı.
Öte yandan Süslü Kadınlar bisiklet turu için Çanakkale belediyesi de bisikleti olmayıp ama tura katılmak isteyenler için Çanakkale Belediyesi’nin belli bir miktarda ÇABİS bisikletlerini alana getirerek destek olacak.
Muzaffer Cirtel