Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, vatandaşları koronavirüs hakkında bilgilendirmeye devam ediyor.  Koronavirüs varyantlarından, vaka sayılarına ve dünyadan haberleri paylaşan Şener, merak edilenler hakkında konuştu.

Koronavirüsle mücadele sürerken Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden tayin olan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener koronavirüsle ilgili hem dünyadan hem de ülkemizden önemli açıklamalarda bulundu. Şener, ‘’Sağlık çalışanlarının hepsi iki yıldır “ survivor”olmuş,  “doktorumsular” klavye önünde…”PCR yalan, maskeye gerek yok, ilaçlar sakat bırakıyor, pandemi yok, aşı korumuyor” aman ha “enfeksiyonu doğal geçirin, ekinezya çayı için, sarımsak yutun…ters durun düz yatın…”… arkadaş bu  saçmalıkları  öneri diye uydurmak  için tıp okumak gerekli değil… “ oz büyücüsü” de yapıyor… Bırakın diplomaları kenara, daha fazla kirletmeyin insanların gözünde bu mesleği’’ diyerek tepkisini gösterdi.

’’GEBE VE KORONA ARTIYOR’’
‘’Gebe ve Korona artıyor…ve Ağır seyrediyor Lütfen Aşınızı olun’’ diyen Şener, ‘’Sorular üzerine CDC çalışması verisi; 2,456 gebe yüksek gelişmişlik ölçeğinde ülkelerde kendiliğinden düşük ihtimali yüzde 11-16. mRNA aşısı olanlarda bu oranda artış bulunmadı yüzde 14.1. Kadın doğumcu meslektaşlarımızın bilgisine’’ dedi.

YENİ VARYANT C1.2
Sorular üzerine kişisel görüşünü aktaran Şener, yeni varyant C1.2 hakkında, ‘’Tüm genomda oluşan değişim yaklaşık 38. Spike değişimi 10-15 arasında Çıktığı yer Güney Afrika. Sonuç; Delta ile kıyaslandığında Aşıdan kaçma potansiyeli var ama henüz daha net değil. Neden Afrika, Aşılanma oranı çok düşük olduğu için’’ dedi.

DOKTORUMSULARA TEPKİ GÖSTERDİ
Burundan alınan sürüntü ile PCR testinde kullanılan pamuklu çubuk ile epifiz bezinin uyarıldığını iddia eden “doktorumsu”lar şu görselde bunun nasıl olduğunu anlatabilir ise memnun oluruz’’ diyerek tepki gösterdi.
‘’Bunların vallahi doktor olduğuna şüpheliyim’’ diyen Şener, ‘’16 üstü Ruhsat almış…Ticari adı verilmiş Comirnaty…Aşıdan ne istiyorsunuz…şerh dediğiniz şeyde 12-15 yaş arasında acil kullanım onayı. Şimdi beklediğim şey Aşının ticari adında gizli bir şifre… Cominarty…komünist(com)…art(sanatsal)…y(youth) gençlik yaratmak için aşı…vallahi deli bunlar!’’ dedi.

DANİMARKA’DA ÇİFT DOZ AŞILANMA % 71
Şener, ‘’İstenilince olabiliyor demek ki Danimarka Delta varyantı gölgesinde başardı. 10 eylülde tüm kısıtlamaları kaldırıyor… Çift doz aşılanma oranı % 71’’ bilgisini verdi.
Sorular üzerine konuşan Şener, “Neden Aşı olmayanlara bu kadar ilgi var? “ Yoldan geçiyorsunuz birisi çatıya çıkmış atacağım kendimi diyor Ne dersiniz? “Yapma, çok tehlikeli ölürsün, sakat kalırsın, çoluk- çocuğun perişan olur… Gel in aşağıya sorunu çözelim” demez misiniz?’’ diye anlattı.

“ÖLÜM EŞİĞİ DENEYİMİ”
Şener,  “Ölüm eşiği deneyimi” sonrası hemen herkes aynı hisse kapılır. Büyük mutluluk ve yaşama daha bir bağlı olmak diyoruz… Korona yoğun bakımdan çıkan her hastanın yüzünde bu anlamsız gülümsemeyi görüyoruz… Bunu deneyimlenmek istemiyorsanız… Aşınızı olun…’’ uyarısı yaptı.
CDC verisi ABD…Mayıs 2021…“Vaccine breaktrough” Aşılanmaya rağmen enfeksiyon etkin iki doz aşıdan 14 gün sonra görülen korona enfeksiyonu… 101 milyon aşılıda 10,262 korona enfeksiyonu… % 27’si (2,725) asemptomatik, % 10 (995)hastaneye yatış, % 2 ölüm ( 160)…CDC güncellemesi ve öneriler Ağustos 2021… Aşılı korona ölüm oranı %0,0058 Aşılı korona hastaneye yatış oranı %0,25*Aşılı ve korona hastası ile yakın ( kapalı alanda, maskesiz) temaslılara 3-5 gün içinde pcr testi ve 14 gün boyunca kapalı alanda maske takması önerilir. Sonuç - Aşılar etkin koruma sağlıyor… Aşısızlar virüs yayılımında en önemli etken’’ dedi.

‘’AŞI TEREDDÜDÜNÜ KÖRÜKLEYENLERE İNANMAYIN’’
İngiltere aşı verisi hakkında konuşan Şener, ‘’yaklaşık 30 milyon - Astra Zeneca…19.6milyon - Biontech…9.5milyon - Covid 19 hastaları…1.8 milyon Tüm pıhtılaşma olayları açık ara korona hastalarında daha sık yaklaşık 2-8 kat… Hani şu hep aşı karşıtlarının yakın eş, dost ve akrabalarında ortaya çıkan kalp krizi ise…korona hastalarında yaklaşık 2-4 kat (aşı grubuna göre) daha sık… Aşı tereddüdünü körükleyenlere inanmayın’’ dedi.
‘’CDC’den önemli uyarı’’ diyen Şener, ‘’Ara sıra maskesiz Delta varyant ile enfekte bir erişkin sadece 2 günde bir sınıftaki 24 çocuktan 12’sini enfekte ediyor. Yapılması gerekenler herkes için Maske, Aşı Hastalık durumunda evde kalmak Rutin test’’ dedi.

‘’AŞI KARŞITLIĞI İYİCE ÇIĞIRINDAN ÇIKMIŞ’’
Alper Şener, bir gazetenin’’6 Eylül alarmında kurnazlara gün doğdu! Parayla aşı ve PCR sahtekarlığı yolunu buldular’’ başlıklı haberini değerlendirerek, ‘’Haberde diyor ki; Aslında 22 milyon kişi aşı olmadı?  Bazı özel sağlık kuruluşları aşıyı yaptı gösteriyor. Ve aşıyı da başkasına yapıyor. Bu yolla 3 bin aşı olmayandan bin kaçak aşı olandan alıyor. Sahte PCR test sonucu da bu yolla veriliyor. Aşı karşıtlığı iyice çığırından çıkmış. Tam bir rezillik!’’ diye değerlendirdi.

‘’EN AKILCI YOLU HIZLA KİTLESEL AŞILAMA’’
Şener, sağlık profesyoneli aşı karşıtlarının anlayacağı şekilde, Kitlesel aşılama aşıdan kaçan varyant oluşturur mu Sorusuna cevap vererek; ‘’ Yapılan matematik modellerde bunu sağlayan tek durum; yüksek virüs sirkülasyonu ( vaka sayısı) ve düşük aşılanma oranları bunu önlemenin en akılcı yolu da hızla kitlesel aşılama… Sahadan daha ilginç bir tespit var ki, aslında mutasyon ve varyantlar kitlesel aşılanmadan çok önce zaten DSÖ’nün bildirimlerinde var(2020). Yani Delta varyantının adı yeni, ilk tanımlanması eski… Delta varyantının aşılanma oranları yüksek ülkelerde de, aşıya rağmen yaygın görülmesinin tek sebebi var ki; aşılanma hızından çabuk yayılması ve aşılanma sonrası ( İngiltere, İsrail) maske vb önlemlerin hızla kaldırılması laboratuvar deneylerinde Delta varyantı aşıdan kaçabilen bir durumda değil’’ dedi.

‘’ ENFEKSİYON ZİNCİRİ KIRILIR’’
Kitlesel aşılamanın neden gerekli olduğu yönünde açıklamalarda bulunan Şener, ‘’Her yıl yapılan kitlesel aşılama programları ile dünyada 57 milyon enfeksiyon hastalığına bağlı ölüm önlenir… Bu yolla; çiçek, polio, kızamık ölümleri önlenmiştir… Salgınları kontrol altına alınmıştır. Sürü bağışıklığı ile kişiler arasında enfeksiyon zinciri kırılır… bu çok temel bir enfeksiyon kuralıdır. aynı metodu hastane enfeksiyonlarında da kullanırız; izolasyon ile. Bu metod, tek başına bile hastane başvurusunu, yoğun bakıma yatışı ve ölümü azaltmıştır… ama tek başına salgını bitirmeye yeteceği şüphelidir… Maske, mesafe ve diğer kısıtlamalar ile sağlık sistemlerinin tıkanmaması, diğer sağlık hizmetlerinin aksamaması ve önlenebilir ölümlerin olmaması hedeflenmektedir. Bu uygulamanın başarıya ulaşması ise toplumsal kabul ve uyuma bağlıdır’’ dedi.

‘’GENÇLER AŞINIZI MUTLAKA OLUN’’
Sorular üzerine hala vaka sayısının neden düşmediğini ve ölümlerin neden arttığı hakkında konuşan Şener ’’Tam Aşılı kişi? iki doz aşısını olmuş ve üstünden en az 14 gün geçmiş bireyler. Sürü bağışıklığı ve oranı? Toplumda tam doz Aşılı bireylerin toplam nüfusa oranı - Delta öncesi- %60-70…şimdi ise %80-85 arasında olması istenilen.. Sonuç- Yapılan aşı sayısına bakarak bu kadar aşı yapıldı hala neden düşmedi? Çünkü oransal olarak hala düşük! Son 24 saatte çalıştığım hastanede aşısız 24 ve 28 yaşında iki genç daha vefat etti… Gençler aşınızı mutlaka olun’’ dedi.

‘’BİONTECH YAN ETKİLERİ SAHA VERİSİ YAYINLANDI’’
Sosyal medyasından paylaşımda bulunarak, ‘’Samimi olarak merak edenler için yazıyorum’’ ifadelerini kullanan Şener, ‘’Bugüne kadar ki en büyük aşı (Biontech) yan etkileri saha verisi yayınlandı. Risk Oranları şöyle sıklık sırasına göre 100 binde 78 ile Lenf bezi şişmesi - 15 zona  - 10 parestezi   - 9 baş dönmesi,   - 6 bayılma   - 5 apandisit    - 2 myokardit    - 1 perikardit  Daha ilginç olan ise “fırtınalar koparılan” bazı olaylarda risk hesabı yaptığınızda enfekte olanlarda anormal yüksek hangileri mi?     - Aritmi, Akut böbrek hasarı, Akciğer embolisi, Derin ven trombozu, Kalp Krizi, Myokardit, perikardit  aşınızı olun’’ dedi.
Şener, ‘’Son zamanlarda dikkatimi çeken bir şey var nedense? Aşı karşıtı söylemleri yapan “bilim insanı”, “hekim”…söylemleri paylaşımlarımda hep bir “zılgıt” var… Dünyanın en büyük, Amerika’nın en saygın, Türkiye’nin en sevilen, vb. Neden böyle bir şeye gerek duyuluyor sizce? ‘’ diyerek dikkat çekti.

 ‘’BEN AŞIYI ÖNEREN BİR HEKİM OLARAK OLDUĞUMU İSPATA HAZIRIM’’
Aşı karşıtlarına karşı konuşan Şener, ‘’Şaşırmanız normal çünkü bilgi eksikliğiniz var. ASİE takip edilmiyor ile başlayan bir diyaloğu laf ebeliği ile veriler ben de değil. Sağlık bakanlığında demem kadar normal bir şeyi bile demagoji yapmanıza gerek var mı? Bu kadar mı çaresiz kaldınız! Ama diğer taraftan da ben şu sorunun yanıtını merak ediyorum Aşı olmayın diyenler ya çoktan “deneysel sıvı” ( kendi deyimleri) aldılar ise ben aşıyı öneren bir hekim olarak olduğumu ispata hazırım! Ya kendileri? Çünkü bu sorulara hiç yanıt alamıyoruz? Neden?’’ diye sordu.

Bünyamin Nami Tonka