Çanakkale ile beraber tüm ilçeleri Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasında vaka sayısının arttığını ifade eden 'kırmızı' renge bürünmeye başladı.

Tüm dünyayı olumsuz etkileyen koronavirüs salgını Çanakkale’de yayılmaya devam ediyor. 14-20 Ağustos günleri arasında tespit edilen vaka sayısı her 100 bin kişide 65,37 oldu. Veriler, Sağlık Bakanlığı’nın HES uygulamasına da yansıdı. Koronavirüs yoğunluğunu gösteren mobil uygulamada yer alan haritada, vaka sayısının arttığını ifade eden 'kırmızı' renk, her geçen gün daha fazla alanı kaplamaya başladı. Öte yandan diğer ilçelerde de vaka sayısının arttığı bilgisine ulaşıldı.
50 binin üzerinde vatandaşın hayatını kaybetmesine neden olan korona virüsü ile mücadele devam ediyor. Vaka sayısında kaydedilen sayı ile beraber Çanakkale’de vaka görülmeyen ilçe kalmazken son verilere göre Çanakkale’de kırmızılıklar artarak devam ediyor.

ÖLÜMLER ARTARKEN TEDBİRLER HİÇE SAYILIYOR
Korona virüsün yayılımını tespit etmek amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından kullanıma sunulan Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasındaki risk haritasında Çanakkale’deki riski temsil eden kırmızılıklar tam kapanmadaki sıkı tedbirlerin ardından kademeli normalleşme ile birlikte büyük ölçüde azalmıştı. Kısıtlamaların kaldırılması ve aşının yaygınlaşması ile birlikte rahatlayan vatandaşlar maskelerini çeneye indirmeye başladı. Tedbirlere uyum da azalınca haliyle vaka yoğunluğunda artış yaşanıyor.   
Kapalı alanlarda sosyal mesafe kurallarının yok sayılması ve tatil ile birlikte yoğun kalabalıkların oluşmasıyla kentte vakalar yeniden artışa geçti.  Bayram öncesinde maviye bürünen HES Haritasında vaka yoğunluğunu gösteren renkler kırmızıya döndü. Uzmanlar, vaka sayısının artışında vatandaşların rahatlığa kapılarak, maske, mesafe ve el hijyeni gibi salgın tedbirlerine uymaktan uzaklaşmasının etkili olduğunu bildirdi.

TÜM İLÇELER ARTIŞTA
5 ölçeğin yer aldığı HES yoğunluk haritasına göre Mavi renk düşük riskli bölgeyi temsil ederken, sırasıyla yeşil, sarı, turuncu ve kırmızıya doğru risk artıyor. Mavi renk en düşük riskteki bölgeyi, kırmızı renk ise en yüksek riskli bölgeyi temsil ediyor. Herhangi bir renk ile gösterilmeyen yerlerde ise vaka kaydedilmemiş olarak sayılıyor.
Ağustos ayı başındaki vaka yoğunluğu haritası ile son vaka yoğunluğu haritasında artışlar yaşandığı kaydedildi. 1 ay önce mavi renk ile gösterilen alanlar Eylül ayı başı itibariyle kırmızıya döndü. HES haritasında geçtiğimiz haftalarda maviliklerin arasında riski temsil eden kırmızılıklar da belirmeye başladı. Bu hafta ile birlikte özellikle kent merkezinde kırmızı alanlar genişleyerek çoğaldı. Kentte herhangi bir renk ile gösterilmeyen alanlarda vaka kaydedilmiyor. Vaka olmayan yerler fazlayken bu hafta ile birlikte artış belirgin olarak gözlendi.
Çanakkale’nin HES Haritasındaki artışı tüm ilçelerinde gözleniyor. Özellikle merkez ilçede vakalar normalleşme öncesinde büyük ölçüde düşmüştü. Hatta normalleşme öncesinde HES vaka yoğunluğu haritasında vaka olmayan ilçeler kaydedilmişti. Eceabat, Bozcaada ve Gökçedada bir süre vaka kaydedilmezken bu hafta ile birlikte tüm ilçelerde vaka olduğu kaydedildi. Vaka görülmeyen ilçe kalmazken tüm ilçeler hızla maviden kırmızı renge dönüyor. Artışın en fazla olduğu ilçeler ise merkez, Gelibolu, Lapseki ve Gökçeada olarak kaydedildi.

AŞILAMADA YÜZDE 88,7’YE ULAŞILDI
Kentte en çok vaka görülen zaman Nisan ayı olarak kaydedilmişti. Sağlık Bakanlığının paylaştığı verilere Nisan ayında Çanakkale, Türkiye’de en fazla vaka görülen il olarak kaydedilmişti. Vaka sayısındaki artış sonunda kentte bir dizi önlem alınmıştı. Alınan tedbirler ile vaka sayısında büyük ölçüde düşüş sağlanmıştı.  Denetimler de sıklaşınca HES haritasında beklenen oldu. Tüm Türkiye’de vaka sayıları 900’lerden 20’lere düştü. Vaka sayısındaki bu düşüş kalıcı olamadı. Yaz aylarının gelmesi ve kısıtlamaların son bulması tedbirlere uyumu büyük ölçüde azalttı. İllere göre 100 bin nüfusa karşılık gelen haftalık vaka sayısını gösteren insidans haritasına göre Çanakkale'de vaka sayıları artmaya devam ediyor.  Son paylaşılan insidans haritasında Çanakkale’nin yüzbinde nüfusa oranlanarak oluşturulan sayısı 65,37 olarak kaydedildi.  Aşılama sayılarında da Çanakkale en hızlı aşılama yapan iller arasında 88,7 oranında aşılama ile ikinci sırada yer alıyor.  Yüksek aşılama oranlarına karşın tedbirlere uyumun azalmasıyla vakalar artmaya devam ediyor. Türkiye Haftalık Covid 19 tablosu 7-13 Ağustos tarihleri arasında vaka sayısı  169 bin 116 olarak kaydedilirken 884 kişi hayatını kaybetti. Uzmanlar vatandaşların maske, mesafe ve el hijyeni gibi salgın tedbirlerine uymaktan uzaklaşmasını belirtiyor.

Mine Yel