Okulların 6 Eylül’de yüz yüze eğitime başlaması kararının ardından öğrenciler ve velileri okul alışverişi telaşı sardı. Öte yandan öğrencilerin ihtiyaç listesindeki ürünlerin fiyatları ise cep yakıyor.

Okulların açılacağı tarih için geri sayım başladı. MEB tarafından yayınlanan 2021-2022 yılı eğitim ve öğretim yılı takvimine göre okullar 6 Eylül’de açılacak. Okulların açılması ile birlikte öğrenciler uzun bir aradan sonra yüz yüze eğitime başlayacak. Geçtiğimiz dönemin büyük bölümünü evinde geçiren öğrenciler bu yıl okullarına dönmeye hazırlanıyor. Öncesinde ise hem velileri hem de öğrencileri okul alışverişi telaşı sardı.

Okullar yüz yüze eğitime Mart ayından beri bir açılıp bir kapansa da yaklaşık 2 senedir uzaktan eğitim gören ve bu süreçte büyüyen çocuklar için ihtiyaç listesinin ilk sırasında okul forması yer alıyor. Veliler çocuklarının okulda kullanacağı forma, çanta, kırtasiye malzemeleri gibi ihtiyaçları tamamlamak için market ve kırtasiyecilerle forma satan mağazaların yolunu tutuyor. Geçtiğimiz eğitim dönemine oranla formaların fiyatları arttı. Çanakkale’deki mağazalarda formaların fiyatları kumaş fiyatlarının dolar ve Euro kuruna bağlı artmasından dolayı yükseldi.

VELİLER ALIŞVERİŞE ÇIKTI
Forma için alternatif olmazken, kırtasiye malzemeleri için zincir marketler bazı ürünlerde daha uygun fiyatlar sunuyor.  Milli Eğitim Bakanının okulların açılacağı gün için tarih vermesinin ardından veliler çarşı pazarda en uygun fiyatlı kırtasiye malzemelerini aramaya başladı. 2 yılın sonunda merkezde bulunan kırtasiyelerde alışveriş yoğunlukları oluştu. Alışveriş merkezlerinde de veliler çanta defter kalem gibi ihtiyaçlar için çocuklarıyla alışverişe çıkıyor.

KIRTASİYECİLER İSYAN EDİYOR
Veliler bazı ürünleri uygun fiyatlı olduğu için zincir marketlerden alırken Kırtasiyeciler ise tüm okul malzemelerini satan zincir marketlerden yakınıyor. Kırtasiyeciler, zincir marketteki kırtasiye ürünlerinin satışı nedeniyle kendi işlerinin düştüğünü ve kiralarını dahi ödeyemeyecek duruma geldiklerini ifade ediyor. Uzun süredir bu isyan sürerken kırtasiyeciler taleplerini yeniden yineleyerek marketlerde kırtasiye ürünlerin satılmasının yasaklanmasını istiyor.  

OKUL MASRAFI EN AZ 300 LİRA
Veliler hem çarşıda hem de alışveriş merkezinde, zincir marketlerde en uygun ürünleri ararken hiç okul malzemesi olmayan bir öğrencinin minimum masrafı 300 küsur lirayı buluyor. Okul çantasını doldurmanın maliyeti hem sınıfa hem de ürün kalitesine ve nereden alındığına bağlı olarak 300 ila 2 bin lira arasında değişiyor. Hal böyle olunca zaten pandemi nedeniyle ekonomik zorluk çeken aileler yüksek fiyatlardan dert yanıyor. Öte yandan pek çok veli, çocuklarının yüz yüze eğitime başlamasından dolayı sevinçli ve heyecanlı olduğunu dile getiriyor.
 
Hülya Öz