58. Uluslararası Troia Festivali kapsamında etkinlikler yapılmaya başladı. Etkinlikler kapsamında sergiler düzenlendi. Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Devlet Güzel Sanatlar Galerisinde ‘4 Mevsim Anadolu ve Maskeler’ isimli sergi 9-13 Ağustos günleri arasında sanat severleri ağırlayacak.

8 yaşında pastel ve guaj boya ile yaptığı çalışmaları ile ilk kişisel resim sergisinin açan ve 8 yaşında Tayland Büyükelçiliğinin açmış olduğu yarışmada Türkiye ikincisi olan Orçun İlter ve annesi Resim Eğitmeni Ayşe Birsel İlter’le beraber açtığı sergide seramikten yapılan maskeler ve resim tabloları dikkat çekti.

Düzenlenen sergi hakkında konuşan Resim Eğitmeni Ayşe Birsel İlter, “45 yıllık sanatçıyım her sene neredeyse sergi açtım. 44’ncü kişisel sergim oluyor. 30 yıl hem devlet okullarında hem de özel okullarda eğitim verdim. Oğlum Orçun çok yetenekli biridir bende ona imkanlar sağladım. Devamlı evde resim yaparken beni hep gördüler. Kendileri de resim yapmayı istiyorlardı. Orçun İlter Güzel Sanatlar Lisesini bitirdikten sonra seramik bölümünü kazandı. Desene, çizimi yeterli olduğu için bu bölümü kazandı ve çok severek ve isteyerek bitirdi. 6 ay eğitimini Japonya’da okudu. Meksika Müzesine yaptığı çalışma ile katıldı. Oğlum Orçun İlter’e sergi teklif edildiğinde birlikte sergiye katıldık. Bende çok küçük yaşta sergiye başladım. Eğitimim Gazi Üniversitesinde gerçekleştirdim. Resim öğretmeni olmak daha çok katkı sağladı. Doğayı seviyorum bir de eğitimini aldıktan sonra daha iyi yorumladım. Pandemiden dolayı bir süreliğine festival iptal edilmişti. Herhalde tam kapsamlı olsa daha güzel olacak. Ben daha büyük bir sergi ile gelmek isterdim. Benim resimlerim çok büyük. Büyük salonlar gerekli açılış saatleri çok kısıtlı, saat dokuzda başlayıp akşam beşte bitiyor. Akşam iş çıkışında gelecek eserleri görecek. Festival daha orta alanlara toplanılarak olmalı ki kişiler daha çok izleye bilsin. İnşallah ileride daha iyi olur” dedi.

Damla Şener Okdaş