Sokağa çıkma yasağı başta olmak üzere Kovid-19 kısıtlamalarının sona ermesiyle insanlar artık gece geç saatlere kadar dışarıda vakit geçiriyor. Çanakkale’de normalleşme ile sokaklarda, parklarda, sahillerde ve caddelerde oldukça kalabalık görüntüler ortaya çıktı. Yaz aylarında kentin en çok tercih edilen noktası olan Yeni kordon da tıka basa doldu.  

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada 1 Temmuz tarihinden itibaren sokağa çıkma kısıtlamalarının tümüyle kaldırılacağını duyurmasının ardından genelge yayımlandı ve 1 Temmuz ile birlikte sokağa çıkma yasağı başta olmak üzere pek çok yasak kaldırıldı. Yasakların son bulmasıyla hem esnaf hem de vatandaş derin bir nefes aldı.

Kademeli normalleşmenin üçüncü etabına 1 Temmuz’dan itibaren geçildi. Sokağa çıkma yasakları da sonra erdi. İçişleri Bakanlığı, 27 Haziran’da yayımladığı genelgeyle kademeli normalleşme sürecinin üçüncü etabında, tüm iş yerleri önceki günden itibaren ruhsatlarındaki belirlenmiş olan açılış kapanış saatleri çerçevesinde faaliyet göstermeye başladı. Canlı müzik dahil olmak üzere müzik yayını ise saat 24.00’e kadar uzadı.

İSKELEDE TRAFİK OLUŞTU
Türkiye’nin gözde tatil noktalarından olan Çanakkale’de feribot trafiği oluştu. İstanbullular ilk tatillerini yapmak için Çanakkale’nin yolunu tuttu. Özellikle Cuma ve Cumartesi günü feribotlarda yoğunluk oluştu. Trafikte yoğunluk yaşanırken meydanlar ve sahillerde insan yoğunluğu gözlendi.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanan hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasının ardından kısıtlamasız ilk günlerde vatandaşlar kahvaltı salonlarına, meydanlara ve sahillere akın ettiler.

TEDBİRLERE UYUM AZALDI
1 Temmuz ile birlikte ülke genelinde normalleşmeye gidildi. Mekanlar dolup taşarken mesafe ve maske kurallarına açık havada uyulmaması da dikkat çekti. Normalleşmenin ilk günlerinde maske ve mesafe kurallarının hiçe sayıldığı görüldü. Mekanların kalabalık ortamında bulunmak istemeyenler ise şehir merkezlerindeki meydan ve turistik caddelerde yürüyüş yapmayı tercih etti. 

YENİ KORDONDA ENDİŞE VEREN KALABALIK
Yasaksız günlere hasret olan vatandaşlar, sosyal mesafe ve maske kuralını zaman zaman ihmal etti. Gündüz boyunca merkezde yaşanan trafikle birlikte kordon ve kordondaki işletmelerde yoğunluk yaşandı. Bazı mekanların önünde ise kuyruk oluştuğu gözlendi. Akşam saatlerinde ise kalabalık azalmadı. Akşam sokağa çıkma yasağının kalkmasıyla vatandaşlar bir süredir hasret çektikleri akşam sohbetleri için yeni kordonda buluştu. Masasını ve sandalyesini alan vatandaşlar Yeni kordonda zaman geçirdi. Yeni kordondaki işletmeler de tıka basa doldu. Sahil bandındaki yoğunluğun fazla olması endişe verici görüntüler ortaya koyarken vatandaşlar yasakların ardından kentin manzarasının keyfini çıkardı.

TATİL BELDELERİ DOLDU TAŞTI
Öte yandan ilçelerde de durum farklı olmadı. Bir süredir evlerinde zaman geçiren vatandaşlar soluğu tatil beldelerinde aldı. Hafta sonu boyunca Bozcada, Geyikli, Gökçeada, Assos  turist akınına uğradı. Havaların da güzel geçmesi ile birlikte vatandaşlar kentte güzel bir hafta sonu geçirdi.

Hülya Öz