Çanakkale İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü ile Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından ortaklaşa yürütülen “Yulaf tüket, sağlık bul” projesi kapsamında Akçapınar ve Çıplak köylerinde ekilen ürünlerin ilk hasadı yapıldı.

Çanakkale İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü ile Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından ortaklaşa yürütülen “Yulaf tüket, sağlık bul” projesi kapsamında Akçapınar ve Çıplak köylerine enstitü tarafından ekilen yerli ürünlerin ilk hasadı geçtiğimiz gün düzenlenen tarla günü etkinliğinde yapıldı.

TARLA GÜNÜ YAPILDI
Proje kapsamında çıplak köyünde enstitü tarafından geliştirilen yerli yeni çeşit insan beslenmesine de uygun yulaf çeşitlerinin tanıtıldığı tarla günü saat 12.00’da başladı. Ege Tarımsal Araştırma enstitüsünün yulaf ıslah çalışmaları sonucunda geliştirilen çeşitler; Sarı, Kayı, Manas ve Avar çeşitlerden insan beslenmesine uygun olarak geliştirilerek tescillenen Kayı, Manas, Avar,  Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Çanakkale İl Tarım Müdürlüğü ile ortaklaşa yürütülen ‘’Yulaf tüket sağlık bul’’ projesi ile Türk çiftçisinin beğenisine ve üretimini sunulmuştu. Proje kapsamında ekilen ürünlerin ilk hasadı yapıldı.

‘’İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN DA ÖNEMLİ BİR BİTKİDİR’’
Çıplak Köyü Muhtarı Ufuk Göçoğlu, ‘’Hayırlısı ile yerli yulaflarımızın hasadını yaptık. Yerli malı yurdun malı yabancı menşeli tohumlara son. Yulaf, buğday ve araya göre yeni bir kültür bitkisidir. Önceleri hayvan beslenmesinde önemli bir yeri olan yulaf, günümüzde bu değerinin yanı sıra insan beslenmesi ve endüstri hammaddesi olarak da gün geçtikçe önem kazanmaktadır. Son yıllarda dünyada yulafın insan beslenmesinde öneminin artması, endüstride kullanılmaya başlanması üretim alanlarının artmasına neden olmuştur. Yulaf, insan ve hayvan beslenmesinde kullanılan önemli bir tahıldır. Yulaf, lif içeriğinin yüksek olması, kolesterolü düşürmesi, kroner kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltması gibi yönleri ile insan sağlığı açısından da önemli bir bitkidir. Yulaf ezmesi şeker hastalarının diyetleri de, kansızlığı önlenmede ve kandaki yağ oranının düşürülmesinde kullanılmaktadır. Ki yasla bileşimi ve fizikokimyasal özellikleri bakımından eşsiz fonksiyonel özelliklere sahip olan yulaf insan beslenmesinde kullanılabilecek en uygun kaynaktır’’ dedi.

‘’EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜRLER’’
Sözlerine devam eden Muhtar Göçoğlu, ‘’Yulafta, hayvan beslenmesinde yüksek protein ve yağ ile düşük Beta glukan istenirken insan beslenmesinde ise kavuzsuz yüksek protein ve Beta glukan ile düşük yağ oranı istenmektedir. Ülkemizde yulafın bir kısmı yulaf unu halinde yulaflı bisküviler de ve bir kısmı da yulaf ezmesi olarak müsli yiyeceklerde kullanılmaktadır. Ayrıca ekmek ve kepeği diyet olan kullanılmaktadır yulaf unu ve çorbası genç bünyelerin beslenmesinde, bazı cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Ege Tarımsal Araştırma enstitüsünün yulaf ıslah çalışmaları sonucunda geliştirilen çeşitler; Sarı, Kayı, Manas ve Avar çeşitleridir. Bu çeşitlerden insan beslenmesine uygun olarak geliştirilerek tescillenen Kayı, Manas, Avar Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Çanakkale İl Tarım Müdürlüğü ile ortaklaşa yürütülen ‘’Yulaf Tüket Sağlık Bul’’ projesi ile Türk çiftçisinin beğenisine ve üretimini sunulmuştur. Emeği geçenlere teşekkürler’’ diye ifade etti.

AKÇAPINAR KÖYÜNDE DE BUĞDAY HASADI
Çıplak Köyü’nde yapılan ilk yerli yulaf hasadı ve tanıtımın ardından proje kapsamında Akçapınar köyüne enstitüler tarafından geliştirilen yeni buğday çeşitlerinin tanıtıldığı tarla günü ve hasadı etkinliği saat 13.00’da başladı.

Düzenlenen etkinliğe Tarım Orman Müdürlüğü yetkilileri, muhtarlar, siyasiler çok sayıda köylü katıldı.  Etkinlikte geliştirilen yeni buğday çeşitlerinin tanıtılmasının ardından şenlik havasında buğdayın hasadı gerçekleştirildi.
 
Mehmet Kuzey