Sağlık Bakanı Fahrettin Koca aşılama oranı en yüksek 10 ili paylaştı. Listede, Edirne, Amasya, Eskişehir illerinden sonra yüzde 67,31 oranla Çanakkale 4’ncü sırada yer aldı. Öte yandan Çanakkale’de aşılama ise 451 bine ulaştı.
Kentimiz aşı takviminde hızla ilerliyor. Koronavirüsle mücadelede önemli bir korunma aracı olan aşının uygulanma sayısı her gün artıyor. Aşılamadaki hız her geçen gün artıyor. Birçok kişi ve meslek grubu aşılanacaklar listesine eklenirken koronavirüsle mücadele kapsamında kentimizde uygulanan birinci ve ikinci doz toplam aşı miktarı 451 bini aştı.
Sağlık Bakanlığı tüm korona virüse karşı mücadele sürecini şeffaf olarak gerçekleştirmeye özen gösteriyor. Sağlık Bakanlığı ilk olarak pandemi başında Hayat Eve Sığar (HES) Uygulamasını kullanıma sundu. HES Uygulaması ile vatandaşlar koronavirüs yoğunluğundan HES koduna kadar bir çok bilgiye erişim imkanı sağlarken Bununla birlikte pandeminin başından beri günlük vaka, ölüm ve iyileşen sayıları gibi pek çok bilgi sağlık Bakanlığının web sitesinde paylaşılıyor. 25 Ocak 2021 tarihi itibarıyla ise aşı haritası erişime açıldı. 14 Ocak’ta Türkiye’de uygulanmaya başlanan korona virüs aşısı kapsamında 45 milyondan fazla doz aşı yapıldı.
Sağlık Bakanlığı, illere göre yapılan aşı uygulamalarını gösteren "Türkiye Aşı Tablosu"nu açıkladı. Buna göre, Türkiye'de bir doz aşı uygulanan kişi sayısı 31 milyon 115 bin 567’ye çıktı. İki doz aşı uygulanan kişi sayısı ise 14 milyon 743 bin 26'ya ulaştı. Toplam uygulanan aşı sayısı 45 milyon 858 bin 593'e yükseldi.  Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılan son Aşı haritası verilerine göre Çanakkale’de toplam 451 binden fazla doz aşı yapıldı. 
AŞILAMA HIZLA İLERLİYOR
541 bin nüfusu olan Çanakkale’de son verilere göre toplam 451 bin 996 doz aşı yapıldı. Toplam 451 bin doz aşı yapılırken 291 bin 301 kişi ilk doz aşılarını oldu. 160 Bin 695 kişinin ise ikinci dozları da tamamlandı. 541 bin nüfuslu kentimizde aşılama devam ediyor.
BAKAN AÇIKLADI
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla aşılanma oranı en yüksek 10 ili paylaştı. Paylaşımda, "Aşı sırası gelip, en az 1 doz aşı yaptıranların oranı yükseliyor. Salgın hastalıkları kontrol altına alabilmenin en etkili yolu dün olduğu gibi bugün de aşıdır. Sağlığınız için siz de kolları sıvayın" ifadelerini kullandı. Bakan Koca’nın paylaşımına göre aşılanma oranının en yüksek olduğu 10 il, "Edirne, Amasya, Eskişehir, Çanakkale, Kırklareli, Balıkesir, Muğla, Burdur, Bilecik, Sinop" olarak kaydedildi.  Çanakkale aşılamanın başından beri hızla ilerliyordu. Günlük aşılamada birinci gelen Çanakkale; Edirne, Amasya, Eskişehir illerinden sonra bakan Koca’nın paylaştığı verilerde 4 sırada yer aldı.
AŞILAMA 18 YAŞ ALTINA DÜŞTÜ
Türkiye aşılama takviminde hızla ilerliyor. Aşı programı, yeni yaş gruplarının da eklenmesiyle başarıyla devam ediyor. Geçen salı 25 yaşa inen aşı, son açıklanan bilgiye göre 18 ve üzerine açıldı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Gençlik salgına karşı harekete geçsin” çağrısında bulundu. Randevuların açılmasıyla Çanakkale’de 18 yaş üzeri gençler ilk aşılarını oldu.
Aşılama süreci, Koronavirüs Bilim Kurulunun oluşturduğu takvim doğrultusunda tamamlanacak. Belirlenen takvime göre, birinci aşamasının A grubunda sağlık kurumunda çalışanlar (kamu, özel, üniversite, vakıf gibi tıp fakültesi ve diş hekimliği fakültesi stajyer öğrencileri dahil) ile tüm eczane çalışanları (eczacı ve kalfalar dahil) bulunuyor.
Birinci aşamanın B grubunda yaşlı, engelli, koruma evleri gibi yerlerde kalan ve çalışanlar, C grubunda ise 65 yaş ve üstü bireyler yer alıyor. İkinci aşamada A grubunda, hizmetin sürdürülmesi için öncelikli sektörlerin çalışanları bulunuyor.Bu sektörler şu şekilde sıralanıyor: Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Kritik görevlerdeki kişiler, zabıta, Özel güvenlik, Adalet Bakanlığı, Cezaevleri, Eğitim sektörü (öğretmenler ve öğretim üyeleri), Gıda sektörü (SGK kayıtlarına göre) çalışanları (fırın, yemek fabrikaları, gıda imalathaneleri, ambalajlanmış su üreticileri vb), Taşımacılık (SGK kayıtlarına göre) sektöründe çalışanlar.
Bunların ardından ikinci aşamada 50-64 yaşlarındaki bireyler, üçüncü aşamada ise öncelikle kronik hastalığı olan kişilere aşı yapılacak. Bu kişilerden ilk olarak 40-49 yaşındakiler aşılanırken, bu grubu 30-39 yaş ve 18-29 yaş grubu takip etti.
Üçüncü aşamada son olarak diğer gruplarda bulunan sırasıyla 40-49 yaş, 30-39 yaş ve 18-29 yaşlarında olanlara aşı uygulanmaya başladı.
Dördüncü aşamada ise sırası geldiği halde zamanında yaptırmayanlar aşılanacak.
AŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Korona aşısının seyrinde ilerlemesi için aşılamada randevu sistemi uygulanıyor. Vatandaşlar, COVID-19 aşısına ilişkin durumunu e-Nabız hesabından veya 2023'e kısa mesaj göndererek öğrenebiliyor.  Aşı olacak grupta yer alan kişiler randevu işlemi için MHRS uygulamasında başvuru yaparak, randevu tarihi geldiğinde randevu aldığı sağlık kuruluşuna giderek aşı olabilecek. Aşıyı uygulayan sağlık personeli tarafından vatandaşın ikinci doz randevusunu da oluşturuluyor.  Oluşturulan ikinci doz randevusunun bilgileri de kısa mesajla iletilecek. Öte yandan vatandaşlar aşı uygulaması için, MHRS ve e-Nabız hesabı üzerinden randevularını değiştirilebiliyor.
Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden https://www.mhrs.gov.tr/ veya 182’den randevu alınarak başvuru yapılabiliyor. MHRS Web’den randevu almak için; Daha önceden üyelik kaydınız yok ise “Randevu Al” butonuna tıkladıktan sonra gelen ekrandan “Üye Ol” seçeneğini tıklayarak üyelik işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Eğer üyeliğiniz mevcut ise kimlik numaranız ve şifrenizle istediğiniz hastane ve hekimi seçerek randevunuzu oluşturabilirsiniz.
MHRS mobilde randevu almak için ise akıllı cihazınızın uygulama marketinden MHRS uygulamasını indirerek üyelik kaydınız yoksa oluşturabilir, var ise kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yaparak randevunuzu alabilirsiniz. Korona virüs aşısı randevusu için, sisteme giriş yapıldıktan sonra “Hastane randevusu al” seçeneği üzerinden “Genel Arama” ardından “Covid-19 aşı” seçeneğini tıklayarak gerekli bilgileri girmeniz gerekiyor.
Damla Şener Okdaş