Kedi, köpek ve gelincik sahiplerine, besledikleri hayvanlar için pasaport ve mikroçip takma zorunluluğu getirildi. Yılsonuna kadar köpek sahiplerinin mikroçip taktırması gerektiğini hatırlatan Veteriner Hekim Gizem Gürsu, uygulama hakkında ‘’Hayvan refahı ve toplum sağlığı açısından değerlendirildiğinde kesinlikle doğru bir hamledir’’ dedi.

Hayvanların sokağa atılmasının önüne geçilmesi, çalınan hayvanların rahatlıkla bulunabilmesi ve hayvan hastalıklarının kontrol altına alınması amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türk Veteriner Hekimleri Birliği arasında imzalanan protokolle kedi, köpek ve gelincik sahiplerine, besledikleri hayvanlar için pasaport ve mikroçip takma zorunluluğu getirildi. Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre, köpek sahipleri 1 Ocak 2021, kedi ve gelincik sahipleri ise 1 Ocak 2022 yılından itibaren en geç 1 yıl içinde kimliklendirme işlemini yaparak bakanlığa bildirecek. Konuyla ilgili bilgi veren Veteriner Hekim Gizem Gürsu, Mikroçip uygulamasının zorunlu olduğunu hatırlatarak, hayvan sahiplerinin gerekli işlemleri belirtilen son tarihlere kadar yaptırması gerektiğini vurguladı.

‘’KESİNLİKLE DOĞRU BİR HAMLEDİR’’
Mikroçip uygulaması ile bilinçsiz hayvan sahiplenilmesinin önüne geçebileceğini ifade eden Veteriner Hekim Gizem Gürsu, ‘’Mikroçip ve tek tip pasaport uygulamaları aslında dünya çapında yıllardır uygulanıyor. Bizler bir canlıya ev ve aile olmanın ne kadar büyük bir sorumluluk olduğunun bilincine daha yeni yeni ulaşıyoruz. Bu sebeple aslında yaygın olan uygulamalar konusunda biraz geriden takip ediyoruz. Ülkemizde de bu uygulamaya geçilmesinin çeşitli faydaları olsa da özellikle iki açıdan fayda sağlayacağına inanıyorum. Birincisi sahiplenilen minik dostlarımızın kontrolsüz şekilde sokağa bırakılmasını ve buradan kaynaklanan önlenemez çoğalma ile birlikte çeşitli hastalıkların yayılmasını önlemek, ikincisi ne yazık ki denetimsiz olarak yapılan uygunsuz şartlardaki canlı hayvan üretimi ve ticaretinin önüne geçmek. Hayvan refahı ve toplum sağlığı açısından değerlendirildiğinde kesinlikle doğru bir hamledir’’  dedi.

‘’ZORUNLU HALE GETİRİLDİ’’
Gürsu, ‘’Mikroçip uygulaması köpek dostlarımız için 2021, kedi ve gelincik dostlarımız için 2022 sonuna kadar süre tanınmak üzere zorunlu hale getirildi. Bu şekilde bütün evcil dostlarımız kayıt altına alınabilecek’’ ifadelerinde bulundu.

‘’DERİ ALTINA UYGULANIYOR’’
Gürsu, çip uygulamasından hayvan sahiplerinin tedirgin olmasına gerek olmadığını belirterek, mikroçipin nasıl uygulandığını anlattı. Gürsu, ‘’Mikroçip bir aplikatör vasıtasıyla deri altına uygulanıyor. Oldukça küçük yapıda olduğu için gerek uygulandığı bölgede gerekse dostumuzun genel refahında herhangi bir rahatsızlığa yol açmıyor’’ dedi.
Çipin çalışma prensibi ile ilgili bilgi veren Gürsu, ‘’Çip üzerinde kayıtlı olan numara, çip okuyucular vasıtasıyla görüntülenebiliyor. Bu numarayı hayvan sahibinin bilgileri ve dostumuzun bilgileri ile birlikte detaylı olarak veri tabanına kaydediyoruz’’ diye konuştu.

MİKROÇİP UYGULAMAK 75 LİRA
Belirtilen tarihlere kadar kedi ve köpeklerine mikroçip taktırmayan hayvan sahiplerine para cezası uygulanacağını söyleyen Veteriner Hekim Gürsu, ‘’Pasaport ve mikroçip uygulama ücreti de ülkenin her yerinde sabit olmak üzere 75 liradır’’ dedi.

MİKROÇİP NEDİR?
Kalıcı bir elektronik tanımlama yöntemi olan Mikroçip, yaklaşık bir pirinç tanesi büyüklüğünde evcil hayvanların boynunun arkasındaki omuz bıçaklarının arasına deri altına implante ediliyor. Her çipin, bir mikroçip tarayıcı kullanmak suretiyle geliştirdiği ve algıladığı benzersiz bir numarası bulunuyor. Mikroçip numarası, hayvan ve sahibi hakkındaki ayrıntılarla birlikte bir mikroçip veri tabanı kaydına kaydediliyor. Evcil hayvanların kaybolduğu durumlarda; veterinerler, hayvan barınakları ve yerel belediyeler, evcil hayvanlarda bulunan bir mikroçip için tarama yapma olanağı bulunduğundan tarama ardından bulunan veriler sayesinde kaybolan hayvanlar sahiplerine ulaşabiliyor.

Muzaffer Cirtel