Kabine toplantısının ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, korona virüs kısıtlamalarıyla ilgili alınan yeni kararları duyurdu.  Yeni kararlarda sokağa çıkma kısıtlamalarının kaldırılacağı tarihin 1 Temmuz olduğu açıklandı. Yasakların kalkması ile Çanakkale’de de bir çok alanda normal duruma geçmiş olacağız.

Koronavirüsle mücadeledeki adımlarla kentimizle birlikte Türkiye’de de vaka sayısında düşüş gözlendi. Fakat salgının kontrolünü elden bırakmamak amacıyla yeni tedbirler gündeme geliyor. Kentte vaka sayısı her geçen gün düşmeye devam ediyor. Şubat ayında başlayan vaka artışları nedeniyle 15 Nisan’da park, bahçeler ile kordon vatandaşların kullanımına kapatılmıştı. İçişleri Bakanlığı’nın Kısmı kısıtlama genelgesi dışında ek tedbirler alan Çanakkale Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, kentte yoğun olan park, bahçe gibi kamu alanı olan yerlerin yaya trafiğine kapatılacağını açıkladı. Bu kapsamda Kordon, İskele Meydanı, Yeni Kordon, Dardanos sahil bandı, Özgürlük Parkı ve Halk Bahçesi barikatlarla yayalara kapatıldı. İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu tarafından yapılan açıklamada, İlimizdeki vaka sayılarının çok yüksek seyretmesi bu seyirde de insanların temasının büyük rol oynadığı bilindiğinden İlimiz merkezi ve Kepez Belediyesi ile mücavir alanlarındaki tüm sahil bantları (Kordon, İskele Meydanı, Yeni Kordon, Kepez Sahil Bandı, Güzelyalı Sahil Bandı, Dardanos Sahil Bandı dahil) ile park ve bahçelerde (Özgürlük Parkı ve Halk Bahçesi dahil) teması ve yoğunluğu önlemek için 1 Haziran’a kadar vatandaş girişlerine kapatılmasına karar verilmişti. 29 Nisan 17 Mayıs tarihlerinde tam kapanmaya geçilerek vaka sayıları düşürüldü. Vakalardaki düşüş nedeniyle Türkiye 17 Mayıs tarihi itibariyle tam kapanmadan kademeli normalleşmeye geçti.  Kademeli normalleşmede yapılan ilk toplantıda hafta sonları sokağa çıkma yasağı devam ederken hafta içi sokağa çıkma yasağı ise akşam 21.00’da başlamasına karar verildi. Kademeli normalleşme kapsamında Çanakkale Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu toplanarak yeni kararlar aldığını açıkladı. korona virüs tedbirleri kapsamında İl Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla 15 Nisan tarihinde halkın kullanımına kapatılan park ve bahçeler ile sahiller, yeni kademeli normalleşme kararları doğrultusunda 1,5 ay sonra yeniden açıldı.

1 TEMMUZ’A KADAR DEVAM
Haziran ayında valiliklere gönderilen Genelgeye göre Haziran ayı boyunca; sokağa çıkma kısıtlaması hafta içi ve cumartesi günü için akşam 22:00 ile sabah 05:00 arasında devam edeceği açıklanmıştı. İlk açıklanan kararda saat 21.00’da sokağa çıkma yasağı başlarken yeni karar ile birlikte kısıtlama saati 1 saat uzatıldı. Bu sınırlama cumartesi 22.00 ile pazartesi 05.00 arasında yani pazar gününü tam kapsayacak şekilde uygulanmaya devam ediyor.

YASAKLARIN KALKACAĞI TARİHİ VERDİ
Sokağa çıkma yasağı, kafelerin belli saatler arasında açık olması, düğünlerdeki kısıtlamaların azaltılması gündeme alınmıştı. Pazar günü sokağa çıkma yasağı ise sabit kaldı. Haziran ayı genelgesinde açıklanan yeni kararlar vatandaşların bir nebze olsun nefes almasına olanak sağlarken, diğer yandan alınan yeni kararlar hem vatandaşı hem de esnafı yeterli ölçüde tatmin etmedi. Yeni genelgeye Cumartesi günleri çalışan kesim, nefes almak için bir zaman bulamazken, esnaf da neredeyse daha gün batmadan dükkanını kapatmaktan mutlu olmadığını dile getirmişti.  Sokağa Çıkma Kısıtlaması, Şehirler Arası Seyahat Kısıtlaması, İş Yerlerinin Faaliyetleri, Eğitim-Öğretim Faaliyetleri, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Mesai, Ertelenen Faaliyet Etkinlik ve Törenler, Toplu Ulaşım Tedbirleri, Konaklama Tesislerine Dair Tedbirler başlıklarının yer aldığı genelgede normalleşme kapsamında alınan kararlar beklentileri karşılamasa da vakaların Haziran ayındaki sayılardan daha da düşmesi ile birlikte vatandaşlar yeni kararları dört gözle beklerken 21 Haziran’da yapılan Kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan yasakların kalkacağı tarihi verdi.

KISITLAMALAR SONA ERDİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sona eren toplantının ardından yaptığı açıklamada, ‘’1 Temmuz’da başlamak üzere sokağa çıkma kısıtlamalarını tümüyle kaldırıyoruz’’ dedi. Uzun süredir devam eden sokağa çıkma yasağının ardından vatandaşlar haberi sevinçle karşıladı. Yaz aylarının gelmesi ile turizm sektörü temsilcileri de alınan karardan memnun olduklarını dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, HES kodu uygulaması yaygınlaştırılarak sürdürüleceğini de sözlerine ekleyerek şehirlerarası seyahat kısıtlamalarıyla şehir içi toplu taşıma araçlarındaki sınırlamalar sona erdiğini belirtti.

1 TEMMUZ’DA MEMURLAR NORMAL ÇALIŞMAYA GEÇECEK
Cumhurbaşkanın bir diğer konu başlığı ise memurlar oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘’Kamu kurum ve kuruluşlarında normal mesai düzenine geçiliyor’’ dedi.

AŞI ÇAĞRISINDA BULUNDU
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘’Sırası gelen herkesin aşı olması hayati öneme sahiptir. Vatandaşlarımdan, aşı konusundaki manipülasyonlara itibar etmemelerini, bu konuda bilim insanlarına kulak vermelerini istiyorum’’ şeklinde konuştu.

Bünyamin Nami Tonka