Çanakkale İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü ‘Zirai İlaç Ambalaj Atıklarının Toplanarak Bertaraf Edilmesi’ projesine imza atarak toplamda 15 ton civarında zirai ambalaj atığını toplayarak, bertaraf etti. Türkiye’de bir ilk olan projenin yaygınlaşması için 24 köy muhtarına 50 konteynerin dağıtım töreni gerçekleştirildi.
 
Çanakkale İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü tarafından başlatılan, ‘Zirai İlaç Ambalaj Atıklarının Toplanarak Bertaraf Edilmesi’ projesi kapsamında Çanakkale Merkez ilçedeki köylere dağıtımı yapılacak konteynerlerin köy muhtarlarına teslim töreni Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü binasının bahçesinde gerçekleştirildi.  Teslim törenine,  Vali Yardımcısı Abdullah Köklü, İl Tarım Orman Müdürü Erdem Karadağ, İl Sağlık Müdürü Gökhan Baştürk, İlçe Müdürleri, Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, muhtarlar katıldı.
 
24 KÖYE 50 KONTEYNER DAĞITIMI
İl Tarım Orman Müdürü Erdem Karadağ, proje hakkında bilgi vererek, ‘’ 2017 yılında il olarak çok kıymetli bir projeye imza attık. Bayramiç’te 15 köyü ve 4 mahalleyi kapsayacak Zirai İlaç Atıklarını Bertaraf Etme Projesiydi. Burada İl Özel İdaremiz, İl Müdürlüğümüz ve aynı zamanda belediye başkanlarımız ve muhtarlarımızla bu projeye imza attık. Projeyi bu zamana kadar devam ettiriyoruz. Başarılı bir şekilde devam ediyor ve aynı zamanda bu 3 buçuk sene içerisine baktığımız zaman toplamda 15 ton civarında zirai ambalaj atığını biz toplayıp, bertaraf etmişiz. Sayısal olarak bunu verecek olursam, yaklaşık 300 bin adet zirai ilaç ambalajını doğaya atılmadan toplamışız. Bu çok ciddi bir başarı bizim için. Bu yetmedi biz geçen yıl Ezine Tetkik Komisyonu, kaymakamlık, il müdürlüğümüz orada da bir proje yaptık. Bayramiç projesine bunu ekledik. Yani 45 tane daha konteyner aldık, bu konteynerları zirai ilaçlamanın yoğun olarak yapıldığı 37 yerleşim bölgesine yerleştirdik ve bu projenin içerisine dahil ettik. Bu sene de yine merkez köylerimizden ilaçlamanın yoğun olduğu 24 köyümüze 50 konteynerın dağıtımını muhtarlara teslim ederek yapacağız’’ diye konuştu.
 
‘’PROJEYİ BÜTÜN İLGİLİ KURUMLARLA BİRLİKTE DEVAM ETTİRECEĞİZ’’
 
Konuşmasına devam eden Karadağ, ‘’Bu proje ile birlikte ciddi anlamda çevre kirliliğini önlemiş olacağız. Biz bunun, önümüzdeki yıl içerisinde Çanakkale’nin tamamına yayılmasını, tamamında uygulanmasını tavsiye ediyoruz.  Şöyle bir istatistik verecek olursam; Çanakkale’de bir yılda 1.800 ton zirai ilaç kullanılmaktadır. Bunu ambalaj sayısı olarak düşünürsek 3 milyon 650 bin adet ambalaja tekabül ediyor. Çanakkale’de kullanılan ilacın ambalaj sayısı 3 milyon 650 bin, bir yılda. Ambalaj ağırlığı üzerinden gidersek 180 ton zirai ilaç ambalajının burada kullanıldığını ve bunun birçok yerde gelişigüzel doğaya bırakıldığını biliyoruz. İnşallah Çanakkale ili olarak ülkemize bir örnek teşkil etsin diye başlatmış olduğumuz bu projeyi bütün ilgili kurumlarla birlikte devam ettireceğiz. Daha da yaygınlaştırarak il geneline yayacağız.  Benim bir talebim de, bu ilaç üreten firmalara. Biz bu projeyi 2017 yılından beri sürdürüyoruz. Bu ilaç üreten firmaların da çevreye duyarlılığı için, buradan başlamak üzere Türkiye’deki bütün illerimize kendilerinden ciddi anlamda bir yardım bekliyoruz’’ dedi.
 
İl Tarım Orman Müdürü Erdem Karadağ’ın konuşmasının ardından Çanakkale Merkez ilçedeki köylere dağıtımı yapılacak konteynerlerin köy muhtarlarına teslimi gerçekleştirildi.
 
‘’BU YÖNDE YAPILAN ÇALIŞMALARI ÇOK DEĞERLİ BULUYORUZ’’
 
Teslimin ardından Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya,‘’ Bu projenin öncesi var. 2017 yılında Bayramiç bölgesinde, baraja çevre köylerden atıklar geliyordu ve çevreye ciddi şekilde etkisi oluyordu. Bunun farkına varıldı ve Bayramiç Barajı ile ilgili ve bu çalışma orada yapıldı. Proje öncesi sonrasına baktığımızda barajdaki görüntüde çok büyük fark ortaya çıktı. Görsel farkın yanı sıra oradaki canlıların, doğanın korunması ile ilgili bir fark oldu. Bizden önceki nesillerden yaşadığımız coğrafyayı miras olarak aldık, biz de temiz olarak bu mirası bizden sonraki nesillere bırakmakla yükümlüyüz. Bu coğrafyamızı kirletmeden bırakmamız için bu yönde yapılan çalışmaları çok değerli buluyoruz. İnşallah bu konteynerları teslim alan arkadaşlar da köylerinde projeyi iyi yönetirler ve en azından ilaç atıklarından bölgemizi korumuş oluruz’’ dedi.
 
‘’BU PROJE ATIK KUTULAR İÇİN İDEAL BİR PROJE’’
Taşlıtarla Köyü Muhtarı Selahattin Kocaman ise, ‘’Üç dönemdir muhtarım ve bu proje atık kutular için ideal bir proje. Bu zamana kadar görüyorduk; vatandaş gidiyor ilacını dolduruyor tankerine çeşme başında ilaç kutusunu oraya atıveriyordu. Çeşmenin başında 10-15 tane kutu oluyordu. Bu yüzden bu proje için Tarım İl Müdürlüğüne çok teşekkür ederim.  Bizim köy ufak bir köy ama daha büyük köylerde bu sorun daha büyük gözüküyor. Bu yüzden çok teşekkür ederim bu proje için’’ ifadelerinde bulundu.
 
Muzaffer Cirtel