Kazdağları'nın endemik bitkilerinden ve meşe palamudu ağacının akıntısından beslenen arılardan elde edilen siyah balın üreticisi Gökhan Aydoğdu, geçtiğimiz günlerde ABD'de düzenlenen Uluslararası Bal Yarışması’na katılarak Koyu Bal kategorisinde birincilik kazandı.

Duymaya ve tüketmeye alışık olmadığımız bir bal çeşidi olan ve sağlığa büyük faydalarıyla gündeme gelen siyah bal, Kazdağları'nın endemik bitkilerinden ve meşe palamudu ağacının akıntısından beslenen arılardan elde ediliyor. Yapılan araştırmalarda siyah balın, kanser hücrelerini öldürme özelliğinin keşfedilmesinden sonra bu bala rağbet daha da arttı. Faydaları ile dillerden dillere dolanan siyah bal tüm dünyada popülerlik elde ederken Kazdağlarında bal üreticisi olan Gökhan Aydoğdu, Her yıl Amerika'da düzenlenen dünyanın en kapsamlı Uluslararası Bal Yarışmasına ürettiği  siyah bal ile katıldı.

‘’TÜRK BALINI DÜNYADA BİRİNCİ YAPTIK’’
Kazdağları'nda ürettiği siyah balla ABD'de düzenlenen Uluslararası Bal Yarışması’na katılan arıcı Gökhan Aydoğdu, 'Mucize bal' olarak adlandırdıkları Kaz Dağları'ndaki ormanlarda ürettikleri balları birkaç yıldır Amerika'ya dünyanın en kapsamlı bal yarışmasına gönderdiklerini belirtti.  Yarışmaya katılarak Koyu Bal kategorisinde birinciliği kazanan üretici Gökhan Aydoğdu , “Türk balını dünyada birinci yaptık. Ardından bu bala orada da talep oldu. Amerika'daki çok büyük bir bal üreticisi bu baldan talep etti” dedi. Japonya, Katar, Almanya başta olmak üzere bazı Avrupa ülkelerine de küçük çaplı gönderiler yapıyoruz. Bölgemizin bitki çeşitliliği ve doğallığı bütün arı ürünlerine değer katıyor. Bölge çok önemli ancak arıcı dostlarımızın bazı teknik konuları çok iyi değerlendirip ona göre üretim yapmaları gerekiyor. Amerika’dan gelen bu ödüller başta ülkemize ve bütün ülke arıcılığımıza hayırlı olsun” dedi.

4 KEZ ÜST ÜSTE ÖDÜL
Bal üretimine 1998 yılında aldığı ilk kovanla başlayan üretici Gökhan Aydoğdu, Kazdağları'nda ürettiği siyah balla ABD'nin Kuzey Carolina eyaletinde düzenlenen Uluslararası Bal Yarışması’na katılarak Koyu Bal kategorisinde birinci oldu. Öte yandan Aydoğdu,  Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Veteriner Fakültesinde yüksek lisans eğitimine devam ediyor. Kaz dağları bölgesinde ürettiği siyah bal ile 2018 yılından bu yana 4 kez üst üste ödül aldığını söyleyen Gökhan Aydoğdu, balla ilgili aynı zamanda 5 yıldır Bezmialem Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalında çalışıldığını ve 2019 yılında dünyanın en prestijli tıp dergisi olan SAGE’te 12 sayfalık bilimsel makalenin yayınlandığını belirtti.
 
“Dokuz kişilik ekibin ben de bir parçasıyım” diyen Gökhan Aydoğdu bilimsel çalışmaların halen devam ettiğini söyledi. Ürettikleri siyah balın 2018 yılında finalist, 2019 yılında kategori birincisi, 2020 yılında finalist ve bu yıl da yine kategori birincisi olduğunu söyleyen Aydoğdu, “Yurt dışında geleneksel tıp bilimleri dalında eğitim aldım. Şu anda Bursa Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsünde Yüksek lisans yapıyorum. Tez konum arı zehiri ve bu dönem mezun oluyorum. Uzun yıllardır arıcılık yapıyorum’’ dedi.
  
‘’ASIL AMACIMIZ NİTELİKLİ ÜRÜN’’
Her fırsatta farklı uygulamalar yaptıklarını belirten Aydoğdu, ‘’Örneğin bu yıl arılarımızın bulunduğu araziye bitki ekimi yaptık. Çörek otu, Kara buğday, Kişniş, Deve dikeni ve Faselya. Bu bitkiler üretilen bala hem değer katıyor, hem de arıların bağışıklık sistemlerine katkı sağlıyor. Japonya, Katar, Almanya başta olmak üzere bazı Avrupa ülkelerine küçük çaplı gönderiler yapıyoruz. Japonya’dan bir grup geçtiğimiz yıl ülkelerine davet etti ve doğal bir adada nitelikli bal ve diğer arı ürünleri üretimi ile ilgili Know-how istedi. Pandemi sebebi ile bu proje ertelendi ancak onların ve bizim gündemimizde.  Başından beri asıl amacımız nitelikli ürün ve özellikle tıbbi değeri olan ürünler elde etmekti ve bu yolda devam ediyoruz. Bölgemizin bitki çeşitliliği ve doğallığı bütün arı ürünlerine değer katıyor. Bölge çok önemli ancak arıcı dostlarımızın bazı teknik konuları çok iyi değerlendirip ona göre üretim yapmaları gerekiyor. Amerika’dan gelen bu ödüller başta ülkemize ve bütün ülke arıcılığımıza hayırlı olsun” dedi.  

Damla Şener Okdaş