Marmara bölgesi ile Çanakkale Boğazında da görülen müsilajın yoğunluğu, sahil bandında deniz yüzeyinde azalmaya başladı.

Çanakkale Boğazında görülen deniz salyası (müsilaj), yüzeyde yoğunluğu azalsa da etkisini sürdürüyor. Tüm Marmara bölgesinde sıklıkla görülen müsilaj sorunu son birkaç aydır Çanakkale Boğazında da sıklıkla görülmeye başladı. Deniz üzerinde beyaz bir görüntü oluşturan ve kötü koku yayan deniz salgısı bir diğer adıyla müsilaj görenleri tedirgin ediyor.  Uzmanlar müsilajın sebebinin Hava sıcaklıklarının değişimine bağlı olarak kirlilik ve deniz suyu sıcaklığının neden olduğunu belirtiyor.  Deniz salyası, hem balıkçıların avlanmasını etkilerken diğer yandan da balık popülasyonunu ciddi boyutta tehdit ediyor.

Çanakkale Boğazı’nın sahillerini boydan boya kaplayan Köpüğü andıran deniz salyası görenleri tedirgin etmeye yetiyor. Boğazı kaplayan deniz salyası tamamen etkisini kaybetmese de yoğunluğu büyük ölçüde azaldı. Rüzgârın etkisiyle azaldığı düşünülen müsilaj hakkında Çanakkale Çevre ve Doğa Federasyonu Başkanı Bünyamin Nami Tonka, ‘’Müsilaj İçin Neredeyse bir aydır gündemde tuttuğumuz, deniz kirliliği için ulusal medya da ayağa kalktı. Siyaset kurumu da, en üst makamdan bu sorunu çözmek için harekete geçti. Geç de olsa bir şeylerin yapılmak istenmesi güzel... İnşallah güzel ve sonuç alıcı çalışmalar yapılır. Bizi çağırırlarsa biz de görüşlerimizi aktarırız. Bizim çıkarttığımız, Çevre ve Doğa Dergimizin yazarı da olan ve ömrünü Marmara Denizi araştırmalarına adayan Biyolog Levent Artüz'ün bu çalışmalara mutlaka davet edilmesi gerektiğini de kamuoyuna duyururuz. Yine, Sayın Levent Artüz'ün bizim dergilerdeki yazılarının da okunmasını salık veririm.  Biz, tüm çevre olaylarını ve bilhassa Marmara Denizi'ni de gündeme taşımak için çok çalıştık. Günümüzdeki sonucu da anlattık.  İlle de, gözle görülecek ve kamuoyu tepki gösterecek ve sonra harekete geçeceğiz öyle mi? Yapmayın, doğru bilgi peşinde koşun ve doğruyu kamuoyuna iletin derim. Bu konuda bilgi aktaracak herkese şimdiden çok teşekkür ederim. Yapılacak çalışmaları da kamuoyuna duyuracağımızı ifade ederim.’’ dedi.

‘’ÇEVRE KİRLİLİĞİ VE FACİASI OLDUĞUNU SÖYLEMİŞTİK’’
Müsilajdan Sonra değerlendirmelerde bulunan Tonka, ‘’Büyük çevre kirliliği yaratan ve yerel yönetimleri destekleyen kişilerce" bu bir doğa olayı, yani yağmurun yağması, şimşeğin çakması gibi bir şey, bir rüzgar çıksın hepsi gider. "diyenlerin yanıldığı bir çevre kirliliği ve faciası olduğunu söylemiştik... Bize, çevreyi savunmak size mi kaldı? İşinize bakın! Bir şey olmaz, diye suçlayan yandaş troller, şimdi sus pus oldular. Ulusal basın da, işin üstüne gitmeye başladı. Nihayet, Çevre Bakanlığı da devreye girdi ve önümüzdeki günlerde bir çalışma yapılacağını ve her türlü tedbirin alınacağını ifade ettiler. Biz de, bir şeyler yapmanın zamanı geçti. Hasta komada demiştik... Umut, tüm tedbirlerin derhal alınıp hayata geçirilmesine bağlı demiştik... İnşallah yapılır. Şimdi, fotoğrafta gördüğünüz yer, Kepez Çayı'nın Çanakkale Boğazına kavuştuğu yer. Tabii ki, burada arabanızdan inin ve Çanakkale yönüne dönerek derin nefes alın... Herhalde çok temiz hava alacağınızı zannedersiniz... Ne gezer! Öyle ağır bir koku duyacaksınız ki, şaşırırsınız. Hani, arıtma suyu, temiz falan, diyen yerel yönetimin başına, bu temiz sudan bir içseniz de görsek, diyesimiz geliyor. Yani, deniz de çay da kirli. Şimdi bu kirliliğe bir de koku ilave oluyor... Hele sıcaklıklar bir bastırsın;önce Lodos önü, sonra Sarıçay( Çöpçay), İkinci Kordon,, Sahil Düğün Salonlarının olduğu kıyı şeriti. Kepez'de Halk Gazinosu önü, Liman Çevresi, Dardanos'ta Orman Kampı- Sahil Güvenlik arası, Güzelyalı Tusan Moteli geçince Dalyan bölgesi'nde, zaman zaman bu kokuyu da duyacağız. Yani, Marmara Denizi ve Boğazlar, Müsilaj sonrası kirlilikten bir de, ağır koku yayarak kıyılarda yaşamı çekilmez kılacaktır. Yıllarca denizi kirlet, bizim gibi, bu iş için sizleri uyaranları duymazdan gel ve şimdi yeni yeni felaketlerle karşılaş. Onlan vatandaşa olmaktadır. Tavsiyem, Çanakkale 'den Dardanos' a ve oradan Güzelyalı'ya gidecekler, Kepez sahil yolunu kullanmasınlar, derim. Oksijen yetersizliğinden sağlık problemi çekebilirsiniz. Benden uyarması’’ diye ifade etti.
Sözlerine devam eden Tonka, ‘’ Evet, siz hala yerel yönetimlerin başında bulunan kişileri övmeye devam edin. Bol bol oy verip seçin. Sonra, müsilajdan ve kokudan da şikayetçi olun. Bence, oy verdiğiniz kişileri iyi tanıyın, derim. Bu dileğim, bizi yönettiğini ifade eden herkes içindir. Çevreyi kirleten, doğa katliamı yapan kişileri cezalandırın ve bir daha seçmeyin, derim. İyi kokulara hasretlik duyarak ve koku içinde yaşamak zorunda olan kişilere de, Allah'tan sabırlar, dilerim. Bilgi edinmeniz dileğiyle’’ şeklinde belirtti.

‘’DENİZ İÇİNDE, SÜNGER, DENİZ TARAĞI, MİDYE, YOSUN, MERCAN, PİNA VARLIĞINI ARTIRMALIYIZ’’
Müsilaj için son dönemde değerlendirme yapan Tonka, ‘’Hala varlığını sürdürüyor. Hem de Çanakkale Boğazı'nın ortasında. Acil tedbir alınmazsa deniz ölümü gerçekleşecek. Hepimiz de, bu cenaze törenine şahitlik etmiş olacağız. Şimdi tedbir alınsa faydasını on yıl sonra görürüz. Deniz içinde, sünger, deniz tarağı, midye, yosun, mercan, pina varlığını artırmalıyız. Yoksa komadan ölüme hemen geçilecek. Yazık. Bilgi edinmeniz dileğiyle’’ ifadelerinde bulundu.

Muzaffer Cirtel