Kovid-19 salgınıyla mücadelede uygulanan aşı 50 yaşa indi. Bakanlığın aşılama takvimine göre sisteme tanımlanan 50 yaş ve üzeri vatandaşlar kentteki sağlık kuruluşlarında aşılarını olmaya başladı. Hastanelerde gece gündüz demeden aşılama sürüyor.
 
Koronavirüs Bilim Kurulu'nun tavsiyeleri doğrultusunda Sağlık Bakanlığınca belirlenen "Kovid-19 Aşısı Ulusal Uygulama Stratejisi" kapsamında aşılama süreci devam ediyor. Bakanlığın aşılama takvimine göre sisteme tanımlanan 50 yaş ve üzeri vatandaşlar 1 Haziran’dan itibaren aşı randevularını almaya başladı. Bu kapsamda aşı randevusu alarak Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile diğer sağlık kuruluşlarına giden 50 yaş ve üzeri vatandaşlara ilk doz aşıları uygulandı. Aşılama öncesi personel tarafından, vatandaşlara bilgilendirme yapıldı.

55 yaş üstü vatandaşların aşı işlemleri büyük ölçüde tamamlanmasının ardından aşı önceliği listesinde sıra 50 yaş üstü vatandaşlara geldi. En son Bilim Kurulu toplantısının ardından Fahrettin Koca 50 yaş üstü vatandaşların aşı tarihini duyurmuştu. Kovid-19 salgınıyla mücadelede, toplumsal bağışıklamada ikinci aşamanın son basamağı kapsamında 50 yaş ve üzerindekiler aşılanıyor.  Randevuların açıldığı 1 Haziran tarihinden beri gece gündüz demeden çok sayıda vatandaş kentteki sağlık kuruluşlarında hastanelere akın etti. Aşı olmak için bir saate yakın bekleyen randevulu hastalar uzun kuyruklar oluşturdu.

50 YAŞ AŞILAMADA
Covid-19 aşılama programına göre, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden 50 yaş üzerine geçilmesinin ardından vatandaşlar randevu almaya başladı. Vatandaşlar akşam saatleri olmasına rağmen kentteki hastanelere akın etti.

AŞI YOĞUNLUĞU
Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesinde akşam saatlerinde başlayıp gecenin ilerleyen saatlerine kadar aşı yoğunluklar oluştu. Aşı olmak için giden vatandaşların hastanede kuyruklar oluşturduğu görüldü.

50 YAŞ ÜSTÜ AŞI RANDEVUSU NEREDEN ALINIR?
50 yaş üstü vatandaşlar 1 Haziran itibariyle aşılanmaya başladı. Aşı sırası sorgulama işlemi ise e-Nabız'dan ve MHRS'den gerçekleştirilecek. Aşı olma hakkı bulunan vatandaşlar, Merkezi Hastane Randevu Sistemi üzerinden veya 182'den aşı randevusu oluşturabilecek. Aşı sırasının gelip gelmediği ayrıca 2023'e gönderilecek kısa mesajla da öğrenilir. Mesajda "AŞI", "T.C kimlik numarası" ve T.C. kimlik seri numarasının son 4 hanesi yazılmalıdır.

50 yaş üzeri vatandaşların aşı randevusu için, T.C. kimlik numaralarıyla MHRS'ye giriş yaptıktan sonra "Aşı Randevusu Al" butonuna tıklamaları gerekir. Burada mevcut aşılar arasında tercih hakkı ve aşıyı hangi sağlık kuruluşunda yaptıracağı kişinin tercihine bağlıdır. Bu seçimleri yaptıktan sonra randevu oluşturulur. Randevu bilgisi SMS yoluyla kişinin sisteme kayıtlı telefon numarasına gönderilir.

COVİD-19 AŞILAMA PROGRAMI İLERLİYOR
Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan son dakika açıklaması ile aşı sıralaması belli oldu. Hastalığa maruz kalma, hastalığı ağır geçirme ve bulaştırma riskleri ile hastalığın toplumsal yaşamın işleyişi üzerindeki olumsuz etkisi değerlendirilerek belirlenen Kovid-19 aşısı uygulanacak meslek grupları da açıklandı. .
Buna göre, aşılamanın birinci aşamasının A grubunda sağlık kurumunda çalışanlar (kamu, özel, üniversite, vakıf vb. tıp fakültesi ve diş hekimliği fakültesi stajyer öğrencileri dahil) ile tüm eczane çalışanları (eczacı ve kalfalar dahil) bulunuyor.

Birinci aşamanın B grubunda yaşlı, engelli, koruma evleri gibi yerlerde kalan ve çalışanlar, C grubunda ise 65 yaş ve üstü bireyler yer alıyor.
İkinci aşamada A grubunda, hizmetin sürdürülmesi için öncelikli sektörlerin çalışanları bulunuyor. Bu sektörler ise şu şekilde sıralanıyor:
"Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, kritik görevlerdeki kişiler, zabıta, özel güvenlik, Adalet Bakanlığı, cezaevleri, eğitim sektörü (öğretmenler ve öğretim üyeleri),gıda sektörü (SGK kayıtlarına göre) çalışanları (fırın, yemek fabrikaları, gıda imalathaneleri, ambalajlanmış su üreticileri vb.),taşımacılık (SGK kayıtlarına göre) sektöründe çalışanlar"
55 yaş üstü aşılama işlemlerinin ardından ikinci aşama kapsamında aşı sırası 50 - 54 yaşlarındaki vatandaşlara geçildi.

45 YAŞ ÜSTÜ AŞI BEKLİYOR
Geçtiğimiz haftalarda Bakan Koca yaptığı açıklamada, "Hızla aşağı doğru önce 50, sonra 45, 40 ve haziran ayında 30 milyon aşıyla birlikte 20 yaşa kadar, eğer bu şekilde, bu tedarikte sorun yaşanmaz devam ederse, peyderpey inmek istiyoruz. Onun dışında aşılama oranıyla ilgili şu an toplamda 65 yaş üstünde yüzde 84'e kadar ulaşmış durumda. " dedi. Bakan Koca’nın açıklamalarının ardından  50 yaş ve üzeri aşılama açılırken şimdi 45 yaş ve üzeri vatandaşlar aşılamada kendilerine sıranın gelmesini bekliyor.
 
Damla Şener Okdaş