Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Koronavirüs Bilim Kurulu'nun 1 Haziran sonrası normalleşme süreci için yeni çalışmalar yapacağını açıklamasının ardından gözler bu hafta atılacak adımlara çevrildi. Çanakkale’de de ilk etapta kordonların, park bahçelerin açılması, pazarların normale dönüştürülmesi, uzun süredir kapalı olan işyerlerinin açılması bekleniyor.

Koronavirüs vakalarında artış sonunda 1 Mart’ta geçilen kontrollü normalleşme 14 Nisan’da son buldu. Kısmı kapanma uygulamasına geçildi. Vaka artışlarını ülke genelinde kontrol altına almak için İçişleri Bakanlığı tarafından kısmi kısıtlama tedbirleri tam kapanmaya dönüştürüldü. Türkiye’nin iki haftalık kısmi kapanma sürecinde ve kısmi kapanma tedbirleri sonrasında Kentimizle birlikte Türkiye’de de vaka sayısında düşüş gözlendi. Fakat salgının kontrolünü ele almak amacıyla 26 Nisan'da İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine "Tam Kapanma Tedbirleri" konulu genelge gönderdi.  29 Nisan Perşembe saat 19.00'dan 17 Mayıs Pazartesi saat 05.00'e kadar tam kapanma uygulandı. Korona virüs ile mücadele kapsamında "Tam Kapanma" sonrasında alınacak tedbirlerle ilgili, 81 İl Valiliğine "Kademeli Normalleşme Tedbirleri" konulu genelge gönderildi.  1 Haziran’a kadar süren Kademeli normalleşme döneminde hafta sonu sokağa çıkma yasağı uygulanmaya devam ederken kafeler ve restoranlar gel-al şeklinde hizmet vermeye devam etti.

HAFTA SONUNDA SIKI DENETİMLER YAPILDI
Koronavirüs tedbirleri kapsamında 1 Haziran’a kadar hafta sonu uygulanacak sokağa çıkma kısıtlamasında polis ekipleri kentin çeşitli noktalarında denetimlerini sürdürmeye devam etti. Kentin en işlek noktaları olan İskele Meydanı, Çarşı ve Demircioğlu caddelerinde polis ekipleri denetimlerini yaptı. Ekipler, kısıtlama saatlerinde araç sürücülerinin izin belgesi olup, olmadığını denetledi.

1 HAZİRAN’DA YENİ TEDBİRLER BEKLENİYOR
Türkiye'de geçtiğimiz günlerde pek çok alanda normalleşme başladı ancak hâlâ sokak kısıtlaması ve restoranların açılması gibi konular için Kabine’den çıkacak kararlar bekleniyor. Kararlarda vaka sayısı
önem kazanıyor.

Türkiye genelinde koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında uygulanan tedbirlerin kademeli olarak azaltılması planlanıyor. 1 Haziran’a az bir zaman kala gözler Kabine toplantısı sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi. 1 Haziran itibarıyla devreye alınacak olan yeni normalleşme adımlarını hem vatandaşlar hem de sektör temsilcileri merakla bekliyor. Kabine toplantısında restoran ve kafelerin kişi sınırlamasıyla açılması, düğünlerin açık havada yapılması, vaka sayılarındaki düşüşün sürmesiyle kordon, parklar, halı sahalar, spor salonları ve yüzme havuzlarının yeniden hizmete başlayacağı tahmin ediliyor.

HEDEFLENEN 5 BİN RAKAMINA HENÜZ ULAŞILAMADI
1 Haziran'dan itibaren kısıtlamaların gevşetilmeye başlaması bekleniyor. Uygulanan tedbirler sonrası vaka sayılarının azalması vatandaşları umutlandırdı. Öte yandan haftalık tabloya bakıldığında hedeflenen 5 bin rakamına henüz ulaşılamadı. Ancak her geçen gün pozitiflik oranı, hastaneye yatışlar ve vefat sayılarında azalmaya devam ediyor.

KORDONUN 1 HAZİRAN’DA AÇILMASI BEKLENTİSİ
Haftalık vaka sayısında üçüncü sıraya yükselmesinin ardından 15 Nisan’da  İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kentteki sahil bantlarının ve bazı parkların kapanmasına karar vermişti. O tarihten bu yana kordon vatandaşların kullanımına açılmadı. 17 Mayıs’ta park ve bahçeler ile kordonun açılması beklenirken beklenen olmadı. Çanakkale’deki vaka sayısı da her geçen gün düşerken 1 Hazirandaki normalleşme ile ilk açılan yerler arasında kordon ve parkların olması bekleniyor.

AÇIK HAVADA MASKE ZORUNLULUĞU KALKACAK MI?
Edinilen bilgiler ve yurtdışındaki uygulamalar ışığında vakalardaki olumlu düşüş ve aşılamanın yaygınlaşması ile kademeli olarak açık alanlarda maskesiz dolaşma da gündemde yer tutuyor. Çanakkale’de vatandaşlar aşılarını olurken açık havada maskesiz dolaşabilmeyi umut ediyorlar.

RESTORAN VE KAFELER AÇILMASI BEKLENİYOR
1 Haziran’da açıklanacak yeni normalleşme kararları arasında Restoran ve kafeler, kişi sınırlamasıyla açılabilmesi de gündemde. Vakalardaki azalma devam ederse 1 Haziran’dan sonra restoran ve kafeler kişi sınırlamasıyla açılması bekleniyor. Sektör temsilcileri sezona umutla bakıyor.

DÜĞÜNLER HAKKINDA KARAR NE OLACAK?
Yaz sezonu gelirken bir yandan da düğünlerin ne olacağı merak ediliyor. Uzun süredir belirli katılımcı ile gerçekleşen düğünler vaka sayıları sonrası açık havada organizasyonlara açılabilecek m yoksa kapalı mı kalacak sorusunun cevabı da kabine toplantısında çıkması bekleniyor.
Düğün yapmak için Kabine toplantısından çıkacak kararı bekleyen çiftlere de 1 Haziran sonrası müjde verilebilir. İlk etapta açık alanlarda düğünlerin yapılması beklenirken, aşılamanın artmasıyla birlikte bu durumun kapalı düğün salonlarına kadar ilerlemesi bekleniyor. Bu müjde gelirse düğün salonları belli misafir sayısına göre hizmet verebilecek.

AŞILAMA HIZLA DEVAM EDİYOR
Haziran ayına günler kala aşılama da son hız devam ediyor. Sabah akşam, hafta içi hafta sonu demeden aşılarını olan vatandaşlar aşılamanın artmasıyla yeni kararları dört gözle bekliyor. Haziran ayı için ilk doz aşılamada büyük bir aşama kaydedilmesi beklenirken, bu durum otomatik olarak 1 Haziran sonrası yasakları da etkileyecek. Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni aşı anlaşmalarının olduğunu belirterek 50 ve üzeri için aşılamanın da 1 Haziran tarihinde başlayacağını duyurmuştu. Aylardır  Çanakkale aşılama sayısı en fazla il olarak kaydediliyor. 1 Haziran sonrasında İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun da aldığı kararlarda yüksek olan aşılama sayısını göz önüne alması bekleniyor.
 
 
Hülya Öz