Koronavirüs ile birlikte köklü turizm alışkanlıkları değişti. Çanakkale Belediyesi AK Parti Belediye Meclis Üyesi ve Otel sahibi Nilgün Cura Gökser, turizm alanındaki verilerle bu alandaki gelişmeler hakkında sunum gerçekleştirerek ‘’Konaklama sektöründe 2023 yılına kadar eski günlerimizi göremeyeceğiz’’ dedi.

Geçtiğimiz yılın Mart ayında Türkiye’de görülmeye başlayan koronavirüs vakaları ülkede turizmi adeta durma noktasına getirdi. Koronavirüsle birlikte vatandaşların tatil alışkanlıkları baştan sona değişti. Yaz dönemi boyunca azalan vakalarda vatandaşlar tatil alışkanlıklarını değiştirerek, büyük otellerden ziyade açık alanı olan doğal tesisleri tercih etmeye başladı.

Geçtiğimiz yaz sezonunun ardından turizmciler yeniden yaz sezonuna hazırlanmaya başladı. Yaşanan bu zorlu süreç ile ilgili ve turizm alanında yaşanan gelişmeleri Belediye Meclisi Üyelerinin talebi ile Çanakkale Belediyesi AK Parti Belediye Meclis Üyesi ve Cura Otel sahibi Nilgün Cura Gökser, Mayıs ayı belediye meclisinde verilerle turizm sektörü hakkında bir sunum gerçekleştirdi.   Çanakkale’ye çok turist geliyor diye otel sayısının artmasının yanlış olduğunu belirten ve Koronavirüsten daha tehlikeli olduğunu söyleyen Gökser “Talebe bağlı otel sayısındaki arz artışı  zamanla olası ters geri dönüşlerde  sürdürülebilir kalması için risk oluşturmaktadır. Mesela ‘Çanakkale’ye çok turist geliyor, haydi otel yapalım’ yaklaşımı pandemi gibi ciddi zararlara yol açabilir” dedi.

PANDEMİDE ZİYARETÇİ SAYISI 12 MİLYONA DÜŞTÜ
Mayıs ayı Belediye Meclisinde sunum gerçekleştiren Gökser, Dünya ve Çanakkale’nin Turizm alanındaki değişimlere değindi.  Sunumunda dünyadan başlayarak sonra Çanakkale özelinde talep ve analizler doğrultusunda turizmin genel durumu hakkında bilgiler vererek “Yayınlanan raporlara göre biz konaklama sektöründe 2023 yılına kadar eski günlerimizi göremeyeceğiz.  Türkiye’nin de dünya turizminden farklı bir durumu yok. Dünya turizminde sektöründe daralma yüzde 75 iken ülkemizde de yüzde 71,2 seviyelerindedir.  Doğal olarak pandemiyi yaşadığımız 2020 yılında yabancı turist sayımız 12 milyona kadar düşmüştür.  2019 yılında 45 milyon ziyaretçi sayımız varken pandemi nedeni ile 2020 yılında ziyaretçi sayımız 12 milyona düşmüştür.  Buna bağlı olarak yabancı turistlere bağlı gelirlerimiz de azalmıştır. 2019 yılındaki yabancı turist gelirimiz 34 milyar dolar iken 2020 yılında ne yazık ki 12 milyar dolara düşmüştür.  Çanakkale’miz nasıl etkilendi? 2020 yılına baktığımızda geçen bahardan yaza kadar konaklama tesislerin çoğu kapalıydı.  Ama yaz aylarında normalleşme ile beraber bir doluluk yaşandı. Hatta bu doluluk oranı, kıyı kesimlerde yüzde 85’i buldu. Sonbahar döneminde yüzde 40-30 oranlarına geri dönüldü.  Ne yazık ki 2021 yılında da Mart ile Haziran dönemi arasındaki doluluk oranlarımız aynı şekilde gözlemlenmiştir” dedi.

‘’ODALARIMIZIN YARISI BOŞ’’
Nilgün Cura Gökser, turizmde yaşanan sıkıntıları rakamlarla anlatarak turizm gelirlerinin düştüğünü söyledi. Gökser  “2019 yılında 879 tane tesis vardır. Bu tesislerden  sadece 76 tanesi turizm işletme belgeli  803 tanesi de belediye belgelidir.  Oda sayısına baktığımızda 13 bin 15, yatak sayısı ise 29 bin 419’dur.  Konaklamaya il genelinde baktığımızda  662 bin, gecelemede  1.13’tür.  doluluk oranlarına baktığımızda oda sayısı yüzde 23, yatak ise yüzde 14’tür.  Sezonluk tesislerin yüzde 50 sinin  yani 6 aylık süreyi varsaydığımızda bir  yıllık oda doluluk oranlarına baktığımızda  yüzde 46, yatak  doluluk oranlarında da yüzde 25 doluluk var.  Biz bu oranlara sisteme giriş yapmamış hata payı da eklersek  maksimum elde ettiğimiz rakam yüzde 56’dır. Diğer bir değişle odalarımızın yarısı boş. Yaşanan Koronavirüs sonrasında güçlü karakteri olmayan  sadece konaklama hizmeti sunan, misafirlere farklı bir deneyim sunmayan tesislere olan ilginin her geçen gün azalması beklenmektedir.  Yeni süreçte  şehirle bir bütünlük sunan,  küçük kapasiteli, düşük yoğunluklu  karakteri yüksek tesislerin ön planda olacağı beklenmektedir.  Özellikle şehir merkezindeki otellerin bu süreçte zor bir sınav beklediğini söyleyebiliriz” diye konuştu.  

‘’KONAKLAMA TESİSLERİNDE SAYI DEĞİL, KALİTE ÖNEMLİ OLMALIDIR’’
Turizm hakkındaki değerlendirmelerine devam eden Nilgün Cura Gökser, kentimizdeki otel fiyatları, otellere olan talep ve otel sayıları ile ilgili önemli ifadelerde bulundu.  Gökser, “Diğer önemli bir konu da Çanakkale’deki oda fiyatlarının benzer şehirlere göre yeterli seviyede olmamasıdır.  Bu durum karlılık açısından sorun oluşturmaktadır.  Bu nedenle kontrolsüz arz artışının, fiyat baskısını olumsuz etkisi olacaktır.  Özellikle konaklama tesislerinde sayı değil,  kalite önemli olmalıdır. Talebe bağlı otel sayısındaki arz artışı zamanla olası ters geri dönüşlerde sürdürülebilir kalması için risk oluşturmaktadır. Mesela ‘Çanakkale’ye çok turist geliyor, haydi otel yapalım’ yaklaşımı pandemi zamanında ciddi zararlara yol açabilir.   Çanakkale’de yapılacak bir otel yatırımında özellikle de bir otel yaparken, fizibilite değerlerinin özellikle değerlendirilmesi, toplam yatırım gideri, tesis geliri, tesisin faydalı ömrü değerleri dikkatle incelenerek yapılmalıdır” dedi.

Bünyamin Nami Tonka