Elon Musk, Kripto para açıklamaları ile Çin Merkez Bankasının kripto paraların işlemlerde kullanılmasını yasaklama kararı almasını ardından sert düşüşler yaşayan kripto paralar, yatırımcılarının büyük kayıplara uğramasına neden oldu. Kripto parayı bekleyen bir başka tehlikede Çin Merkez bankasının yasak kararının diğer ülkelerin merkez bankaları tarafından da aynı kararın alınması. Kripto paraların alım satım işlemlerinde yasaklanması kripto paranın önümüzdeki dönemdeki en büyük sonunu. kripto paraların temelsiz ve kayıt dışı olan yapısının ülkeleri, hızlı ve bol para kazanmak isteyen yatırımcıların uğrayabilecekleri zarardan kaçırmak için belirli önlemler aldığının altını çizen Çanakkale Sarraflar ve Kuyumcular eski Dernek Başkanı Timur Ay Temelsiz ve kayıtsız bir alana yatırım yapmaktansa, temeli sağlam olan kayıtlı yatırım alanlarına yatırım yapmak her zaman daha mantıklı bir yatırım şekli olur.” dedi.

KRİPTO PARA BORSASI ÇÖKTÜ
Son yıllarda yatırım araçları değişmiş döviz, Altın gayrimenkul derken bu yatırım araçları arasına elektronik paralarda girmişti. Tabi kripto dünyasının en cazip noktası bol kazancının olmasıydı. Yüksek kazanç  olunca da kripto paraya olan ilgi her geçen gün arttı. Tabi bu arada kripto para kullanımı ve borsası çok konuşuldu eleştirdi. Elektronik para birimlerinin güvenilir olup olmadığı tartışıldı. Kripto paralar ile ilgili olumsuz eleştirileri kripto para yatırımcıları elde ettikleri çok yüksek kazancı nedeni ile önemsedi. Tabi kripto para tarihinin en büyük düşüşleri yaşanana denk. Tesla' nın ve SpaceX' in kurucusu ünlü milyarder Elon Musk, kripto paralar ile ilgili yaptığı açıklama kripto para değerlerinin hızlı düşüşüne neden oldu. Elon Musk, Tesla’nın kripto para ile satış yapmayacağını açıklamış ardından da kripto para borsasında adeta deprem yaşandı. Bu olayın ardından birde Çin merkez Bankasının Kripo para yasağı gelince kripto para değerleri çok ciddi değer kayıpları yaşadı. Dünyanın ilk ve en çok tercih edilen kripto parası olan Bitcoin, 14 Nisan'da 64.854 dolar ile gördüğü tarihi zirvenin ardından yaşanan bu gelişmeler ile 39 bin doların altına indi. Asıl büyük kayıplar ise bu inanılmaz ve hızlı düşüş nedeni ile kripto para borsasında kaldıralı işlem yapan yatırımcıları vurdu. Yatırmcıların kripto para tarihinde görüşmemiş bir düşüşü anladıklarında yatırımlarını kurtarmak için emirler verdiler ancak kripto paraların değer kaybı o kadar büyük oldu ki yatırımcıların yaptığı hiçbir hamle yatırımlarını kurtarmalarına yetmedi. Yaşanan son olaylar kripto para birimlerine  olan güven sarsıldı. Bu inanılmaz değer kayıplarına birde Çin Merkez bankasının kripto para işlemlerine yasak koyması durumu daha da vahim hale getirdi. Çin merkez bankasının aldığı kararın diğer ülkelerin merkez Bankalarının da alması ihtimali kripto para yatırımcılarının kabusu olmuş durumda. eğer kripto para ile ilgili işlemlere art arda yasaklar gelirse, geleceğin para birimi olacağı ifade edilen kripto paraları zor günler bekliyor olacak.

“PARA KAYBETMEMEK İÇİN SAĞLAM TEMELLİ KAYITLI YATIRIM ARAÇLARINA YATIRIM YAPILMALI”
Sanal para olarak ta  ifade edilen elektronik para birimleri konusunda uyarılarda bulunan Çanakkale Sarraflar ve Kuyumcular eski Dernek Başkanı Timur Ay değerlendirmeler yaptı. Ay değerlendirmesinde “Dolar ve altın ile ilgili piyasa şartları, ramazan Bayramında yaşanan bir takım siyasi gerginlikler ve olaylar, özelliklede Filistin ve Gazze’de oluşan gerginlikler neticesinde, kripto paralarda da aynı anda uluslararası piyasalardaki farklı yaşanan olaylar nedeni ile dolar ve altın bazında bir hareketlilik getirdi. Açıkcası, temelsiz ve kayıt dışı olan bir para olmasından kaynaklanan sıkıntılar var. ülkelerin, hükümetleri de de kripto paranın ne tür davranış yapacağının belirsiz olması nedeni ile önlemler alıyor. Çok para kazanmak isteyen insanların hata yapmasına neden olan bir sistem içinde önlemler alınıyor. Alınan bu önlemlerde tabi ki kripto para değerlerinde düşüşlere neden oluyor. Bu dalgalanma ve büyük kayıpların yaşandığı dönemde altın  yine güvenli liman olmaya başladı. Altın piyasası şartları birazda aslında Pandemi ile de paralel gidiyor. Dünyadaki Pandemi gelişmelerine baktığımızda olumlu sinyaller olumlu gelişmeler olmaya başladı. Yaz aylarına giriyoruz. Türkiye’ ekonomisinde yaz aylarında bir hareketlilik beklentisi var. Yaz aylarında turizm sezonunun açılması ve piyasaların yavaş yavaş eski hareketli günlerine dönmesi ile ilgili belirtilerin olması herkesi umutlandırıyor. Bu arada altın alışverişinin arttığı düğün sezonu da Haziran ayı itibari ile birlikte yavaş yavaş başlayacak olması piyasalara bir hareketlilik ve ivme getirecek. Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında turizmde açılması ile piyasalarda hareketlilik olacaktır. Son olarakta kripto para yatırımcılarına ifade edeceğim konu Kayıt altında olabilecek yatırım araçlarına yatırım yasınlar. Temelsiz ve kayıtsız bir alana yatırım yapmaktansa, temeli sağlam olan kayıtlı yatırım alanlarına yatırım yapmak her zaman daha mantıklı bir yatırım şekli olur.” dedi.
 
Damla Şener Okdaş