Vaka artışını kontrol altına almak amacıyla tam kapanma öncesinde kurulan son pazara vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. 2 haftalık kapanma öncesi vatandaşlar sabahın erken saatlerinden itibaren taze sebze meyve alışverişlerini yapmak için geldikleri pazarda kalabalıklar oluşturdu.

Artan vakalarda Kısmi kapanma ile kentimizle birlikte Türkiye’de de vaka sayısında düşüş gözlendi. Fakat salgının kontrolünü ele almak amacıyla 26 Nisan'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde alınan kararlar doğrultusunda halihazırda uygulanmakta olan kısmi kapanma tedbirlerine yeni önlemler eklenerek tam kapanma dönemine geçileceği duyuruldu. İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine "Tam Kapanma Tedbirleri" konulu genelge gönderdi. 29 Nisan Perşembe saat 19.00'dan itibaren 17 Mayıs Pazartesi saat 05.00'e kadar sürecek tam kapanma döneminde ülke genelini kapsayacak şekilde uygulanacağı ifade edildi.

Kısmı kapanma ile birlikte kentimizde özellikle her hafta kalabalıklar oluşan pazarın yükünü azaltmak amacıyla bir dizi tedbir alınmıştı. Buna göre İsmetpaşa Mahallesinde kurulan halk pazarının salı ve Cuma günü sadece meyve ve sebze satışı olmak üzere kurulacağı belirtilirken Çarşamba günü ise konfeksiyon tezgahlarına ayrıldı. Tam kapanma öncesi eski kararlar devam ederken kentte 3 gün üst üste 4 ayrı Pazar kuruldu.

Kentteki vatandaşlar 2 haftalık tam kapanma öncesi 3 gün boyunca kurulan Halk Pazarına koştu, ortaya tedirgin eden görüntüler çıktı.  Vatandaşlar tam kapanma uygulamasının başlamasıyla 17 Mayıs Pazartesi gününe kadar halk pazarlarının kurulamamasından dolayı ilgi gösterdi. 3 gün boyunca kurulan tüm pazarlarda yoğunluk yaşanırken son gün kurulan halk pazarında yine yoğunluk oldu. Oluşan yoğunluktan ise pazar esnafı mutlu oldu. Pazarda vatandaşların meyve sebze reyonlarına ilgisi oldukça yoğundu.

Pazarda, patates kilosu 2, salatalık kilo 5, domates 6.5, reyhan 3, tere 2.50, roka 2.50, lahana tanesi 5 meyveler ise çilek kilosu 7.5, kavun kilosu 10, karpuz kilosu 10, muz kilosu 12, portakal kilosu 5, elma kilosu 5 TL den satıldı.

Pazarcılar Odası Başkanı Erşan Demiroğlu, “Zincir marketler açık kalıyorsa bence haftanın iki günü Çanakkale’de pazarlar açık olması gerekir. Fiyatları bir takip edin şu günden itibaren 19 gün içerisinde fiyatlar ne kadar oynayacak özellikle marketlerde, peynir satım yerlerinde halk ne kadar mağdur durumda kalacak bir görün Çanakkale pazarı Çanakkale’nin bence gelir kaynağı ve şehrin bütün ihtiyacının sebze ve meyve olarak karşılandığı ve taze bulunan tek yer. Bence buranın kapatılması başlı başına bir hata haftanın iki günü kimliğin son harfine göre devam edebilir” dedi.

Arzu Baladur