Çanakkale’nin kendine has markalaşan tarla domatesi son turfanda tarlada 3 liradan alıcı bulurken, pazarda ise 4 liradan tezgahlarda yerini aldı.
 
Çanakkale'nin kendine has aroması ve rengiyle markalaşan domatesi, lezzetini Kaz Dağlarının potasyum oranı yüksek topraklarından alıyor. Temmuz ayında toplanmaya başlayan ve kasım ayı sonuna kadar hasat edilen ve raf ömrü uzun olan Çanakkale domatesi, özellikle İstanbul, İzmir ve Ankara gibi metropollerde tüketicilerin ilk tercihi oluyor. Yıllık üretim miktarı 700 bin tona yaklaşan Çanakkale domatesi, hem üreticiye hem de mevsimlik işçilere ekmek kapısı olurken, sofralarda ise tüketiciye ayrı bir lezzet sunuyor.

SON TURFAN DÖNEMİ BAŞLADI
Her yıl yaklaşık 80 ile 100 bin dönüm arasındaki araziye, domates dikimi yapılıyor. Yılda 500 ile 700 bin ton arasında domates üretiliyor. Kasım ayıyla birlikte son turfan domatesleri de toplanmaya başlandı.

LEZZETİNİN SIRRI TOPRAĞINDAKİ POTASYUM VE SERT RÜZGAR
Son turfana çıkan Çanakkale domateslerine talebin bu kadar fazla olmasının sebebi lezzeti. Uzmanlar Çanakkale domatesinin lezzetinin kentin rüzgarı ve potasyum oranı yüksek topraklarından olduğunu belirtiyor. Domates yetiştiricileri, ürünlerinin aromasını, kokusunu ve görüntüsünü Kaz Dağları ile Çanakkale Boğazı'ndan esen rüzgarlara ve potasyum oranı yüksek topraklara borçlu olduklarını ifade ediyor. 
Çanakkale’nin meşhur domatesinin lezzeti Türkiye’nin dört bir yanına ulaşıyor. Köylere gelen toptancılara ait nakliye araçlarına yüklenen domatesler, Türkiye'nin özellikle İstanbul, İzmir ve Ankara gibi metropol kentlerindeki hallere sevki yapılıyor.

PAZARDA 4 LİRADAN SATILIYOR
Yaz sezonunun bitmesi ve Kasım ayına girilmesiyle birlikte Çanakkale domateslerinde son turfan dönemi başladı. Çanakkale domatesi geçtiğimiz ay tarlada 2 lira pazarda ise 2,5 liradan tezgâhlarda yerini alıyordu. Kasım ayı ile birlikte son turfana ulaşan Çanakkale domateslerinin fiyatı arttı. Tarlada 3 lira olan domates, Pazar tezgahlarında 4 liradan satılmaya başlandı.
Cuma pazarı esnafları, Çanakkale domatesinin son turfana gelmesi ve artan yağmurlar nedeniyle domates fiyatlarının yükseldiğini belirtti. Tarla domateslerinin fiyatlarının daha da yükselmesini beklediklerini paylaştı. Cuma pazarına gelen vatandaşlar Çanakkale domatesinin son zamanları olması sebebiyle tezgahların önlerinde yoğunluk oluşturdu.
 
Arzu Baladur