Koronavirüs nedeniyle okullar kısmi olarak yüz yüze eğitime başladı ama kırtasiyecilerin işleri açılmadı. Kırtasiyeci Burak Aslan, bu seneki satışların toplamının geçen seneki satışlara oranla sadece yüzde 10’u kadar olduğunu söyledi.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında aşamalı olarak yüz yüze eğitime geçişler devam ediyor. 2020-2021 eğitim öğretim döneminde ilk etapta okul öncesi ve 1. sınıflara ek olarak 2, 3, 4, 8. ve 12. sınıflarda yüz yüze eğitime başladı.  Milli Eğitim Bakanlığı, yüz yüze ve uzaktan eğitimde aşamalı geçiş planı doğrultusunda 2 Kasım Pazartesi gününden itibaren 5. ve 9. Sınıflarda da yüz yüze eğitime başlayacağını 81 ile gönderdiği yazıyla paylaştı.

İlkokul 1, 2, 3 ve 4’üncü sınıf ve 8’inci sınıflar ve 12’inci sınıfların yüz yüze eğitim başlamasının ardından 5’inci ve 9’uncu sınıflarda yüz yüze eğitime başlayacak. Bu durum ise aylardır satış yapamayan kırtasiyecilerin durumunu akıllara getirdi.

Uzaktan eğitim sürecinin çok etkilediği alanlardan biri kırtasiyeler oldu. Koronavirüs sebebiyle kitap defter alışverişlerini erteleyen aileler ve market zincirlerinin kırtasiye ürünlerini daha ucuza satması kırtasiye işletmecilerini zora soktu. Ancak kısmi de olsa 12 Ekim’de başlayan yüz yüze eğitim ile gelir kaybı yaşayan kırtasiyecilerin ekonomik olarak rahatlaması beklenirken bu durum esnafın beklediği etkiyi yaratmadı.  

İŞLER YÜZDE 90 DÜŞTÜ
Tüm dünyayı etkisi altına pandemiyle iş yapamayan işletmeler personel çıkardı. Bir kısım çalışan işsizlik ödeneğinden faydalandı. koronavirüs sebebiyle değişen bu ekonomik durumlar sebebiyle pek çok aile harcamalarını kısmak zorunda kaldı. Öğrencilerin eğitimlerine evden devam etmesiyle okul harcamalarına ayırılan bütçe en az aza indirgendi.
Kırtasiyecilikte en yoğun sezon olan okulların açılma dönemi olduğunu belirten kırtasiyeciler, önceki senelerdeki iş hacmine göre yüzde 90 oranında iş kaybının yaşandığını belirtti. Kırtasiyeciler yüz yüze eğitim nedeniyle, ihtiyaç olarak görülmediğinden kitap satışı da yapamadıklarının altını çizdi.

ESNAF UMDUĞUNU BULAMADI
Okullar aşamalı olarak yüz yüze eğitime geçse de Covid-19 endişesiyle velilerin önemli bir kısmı çocuklarını okula göndermek istemiyor. Bu durumdan solayı satışların düştüğünü ifade eden Kırtasiyeci Mehmet Benli, ‘’Kimse ne yapacağını ve ne şekilde davranacağını bilmiyor. Hep beraber ne olacağını bekliyoruz. Market zincirlerindeki kırtasiye malzeme satışları da kırtasiyeleri olumsuz yönde etkiliyor’’ dedi. Zincir marketlerin daralan ekonomide avantajlı olarak satış yaptığını belirterek, ‘’Zincir marketlerin güçlü durumu piyasadaki küçük kırtasiyecileri etkiliyor. Kar marjları düşüyor ve rekabet etme şansları azalıyor. Yani kısacası kaybediyorlar’’ şeklinde konuştu.

DÜŞÜNÜLEN ŞEY KALİTE DEĞİL UCUZLUK
Market zincirlerinin bu süreçte kırtasiyelerin durumuna kötü etki ettiğini vurgulayan kırtasiyeci Burak Aslan ise bu pandemi sürecinde asıl aranan şeyin kalite değil ucuzluk olduğunu söyledi. Arslan, ‘’Market zincirlerinin kırtasiye malzemesi satıyor olması kırtasiyeleri kesinlikle çok fazla etkiliyor. Çünkü bunlar büyük zincirler kırtasiyede olan 10 TL’lik bir ürünü 2 TL’ye, 3 TL’ye veriyorlar. Bu da ister istemez diğer esnafı olumsuz yönde çok etkiliyor. Kesinlikle olmaması gereken bir şey. Çünkü bu şekilde kartelleşme oluyor. İnsanların da özellikle şu Pandemi döneminde düşündüğü şey kalite değil ucuzluk. Çünkü insanlar maddi yönden çok fazla etkilendiler. İnsanlar elbette en ucuz neredeyse oradalar. Kaliteyi arayanlarda var ama toplumun çoğunluğu daha ucuz olana yöneliyor’’ ifadelerini kullandı.

DURGUNLUK VAR
Kırtasiye ürünleri ile birlikte derslere yardımcı kaynak kitap satışı yaptıklarını söyleyen Aslan, bu kitapların satışında da ciddi azalmalar olduğunu kaydetti. ‘’İlk etapta düşündüğümüz şey okullar açılmazsa kaynak kitapların daha çok satılacağı yönündeydi ama öyle olmadı. Yine burada ekonomi devreye giriyor. Yüz yüze eğitim olmadığı için aileler kitap alma ihtiyacı da duymuyor. O yönden bizi çok etkiledi. Geçen yılki sezonumuza bakıyoruz bir de şimdiye bakıyoruz yüzde 10’u nerdeyse. Çok fazla bir durgunluk var’’ dedi.

Mehmet Kuzey