Koronavirüs ve havaların soğumasıyla grip mevsiminin de gelmesiyle beraber vatandaşların doğal ürünlere olan talebi arttı. Vatandaşlar yoğun olarak bal, pekmez, macun, keçiboynuzu, zerdeçal, zencefil ve adaçayı satın alıyor. Son zamanlarda Keçiboynuzuna ise talep patlaması yaşanıyor.

Türkiye’de görülen korona virüs vakaları sonrası vatandaşlar virüsten korunmak için doğal ürünlere yöneldi. Doğal ürünlerin satıldığı aktarlara koronavirüsten dolayı sağlıklı beslenmek ve bağışıklığını güçlendirmek isteyen vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor.

9 senedir Aynalı Çarşı’da esnaf olan Kamuran Burcu, doğal ürünlere yoğun bir talebin olduğunu belirterek, “Genelde macun tarzı akciğerleri temizleyen çam kozalağı, sirkesi, pekmezi, reçeli olarak ürün çıkardılar. Bu sene bu ürünler çok sattı’’ dedi.

BU SENE DAHA FAZLA YOĞUNLUK VAR
Bronşit ve astım hastalarının doğal ürünlere daha fazla talep gösterdiğini belirten Burcu, ’’Akciğerleri temizleyen ürünler veriyorum genelde. Adaçayı, özellikle keçi boynuzu ve ürünleri çok satılıyor. Bronşit ve astıma iyi geldiği için tercih ediliyor. Bu sene daha fazla yoğunluk var. Talep daha çok. insanlar doğal ve organik olmasını tercih ediyorlar, fabrikasyon istemiyorlar. Ama biz Tarım Ve İl Müdürlüğü onaylı olmayan ürün satmıyoruz. Müşterinin talebine göre raflarımıza ürünleri koyuyoruz’’ şeklinde konuştu.

YENİ BAĞIŞIKLIK GÜÇLENDİREN ÜRÜNLER
Koronavirüs sürecinde firmalar adeta birbirleriyle kapışarak çeşit çeşit bağışıklık güçlendirmeye destek bir çok doğal ürünü satışa çıkarttılar. Farklı bağışıklık güçlendirici ürünlerin de piyasaya çıkarıldığını söyleyen Burcu, ‘’ Bu sene daha farklı ürünler çıkartıldı. Mesela bazı ürünler var; udi hindi tozu, kara zencefil, ekinezya, propolis hepsi bir üründe. Toplu halde bağışıklık güçlendirici ürünler var. Çocuklar için de ayrı ürünler mevcut’’ dedi.

ZENCEFİL VE ZERDEÇAL ASLA DEĞİŞMEYEN ÜRÜNLER
9 yıldır bu işi yaptığını belirten aktar işleten Burcu,  ‘’Tecrübelerime dayanarak ve benim tavsiyelerimi dikkate alan müşterilerimin ayrıca kendim de kullanıyorum, arılı ürünleri hiçbir zaman dolabımdan eksik etmiyorum. Propolis, polen ve iyi bir bal. Yani şekeri olmayan güzel bir bal tüketin. Zencefil, zerdeçal asla değişmeyen ürünlerimizdir. Onlarla evde güzel bir karışım yapılabilir. Öyle çok çok pahalı ürünleri almaya hiç gerek yok. Bunları eksik etmeyelim. Arılı ürünler her zaman iyidir’’ ifadelerini kullandı.

SABAH AKŞAM 1 ÇAY KAŞIĞI BAL
Burcu, doğal ürünleri kullanımı hakkında bilgi verdi. ‘’Propolisi 1 kiloya 1 damla olarak veriyoruz. Örneğin, 70 kiloysanız 7 damla. Sabah aç karnına 1 kesme şekerin üzerine damlatıp onu öyle tüketiyorsunuz. Polenler de çekilerek çocuklar için sabahları süte 1 tatlı kaşığı konularak tüketilebilir. Bal zencefil zerdeçal karışımında sabah bir çay kaşığı akşam da yatmadan 1 çay kaşığı tüketilebilir. Doğal balı şeker hastaları bile kullanabilir aşırıya kaçmadığımız sürece. Biz balı bir tabak yesin demiyoruz. Bir küçük çay kaşığı kadar tüketilmeli.  Bunlar son derece faydalı ürünlerdir vücudu zinde tutar. Özellikle sonbahar da geldi sabah kalmada zorluk yaşarız, bir bitkinlik yorgunluk, halsizlik olur. Hepimizde var. Çünkü vücut kışa hazırlanıyor. Akşamdan bir çay kaşığı bu ballı karışımı; bal, zencefil, zerdeçal tüketirsek yada pekmez, keçiboynuzu pekmezi. Yoğurdumuza da karıştırabiliriz. Bunları tüketmekte fayda var’’ açıklamasında bulundu.
Burcu, koronavirüs süreciyle beraber özellikle keçiboynuzu pekmezi ve balın raflardan hızla tükendiğini belirterek ,’’ Keçiboynuzu pekmezi çok çabuk tükeniyor. Hiçbir baharatçı yaz aylarında keçiboynuzu pekmezi satmaz, bal da satmayız ama bu yaz pekmez ve bal siparişi verdim Erzincan’a, Antalya’ya. Bu yaz hep onlar satıldı’’ dedi.

YEŞİLÇAY DA TÜKETİLMELİ
Son olarak Burcu,  ‘’Sadece yemek tüketmek değil, sağlıklı düzenli uyuyalım. Egzersizlerimizi yapalım. Her gün bir fincan yeşilçay tüketelim bu vücudumuzdaki yağları eritir. Ben yeşilçayı da bu tüketilmesi gereken doğal ürünlerin arasında sayıyorum. Az ekmek yiyip, az hamur işi tüketelim. Egzersizlerimizi yapalım sağlıklı yaşayalım’’ şeklinde konuştu.

Hülya Öz