Koronavirüs vakaları hızla artarken, yetkililer ve uzmanların sosyal mesafe uyarısına GESTAŞ’ın dikkat etmediği görüldü. Toplu taşıma araçlarına getirilen kısıtlamaya GESTAŞ’ın uymaması vatandaşların tepkisine neden oldu.
 
Covid-19 virüsü dünyada can almaya devam ediyor. Türkiye’de de çok etkili olan virüs nedeniyle hem ekonomi hem de sağlık açısında büyük zararlar medyana geliyor. Bu yılın başında ortaya çıkan ve Türkiye’de Mart ayında kendini gösteren virüsün yaz aylarında azalacağı beklerken daha da arttı. Sokağa çıkma yasağı ile azalan vakalar, yasakların kalkması ve yaz turizm sezonun başlaması ile büyük şehirlerde aylarca evlerinde kalan vatandaşlar tatil bölgelerine akın etti.
Tatile çıkan vatandaşların büyük bir kısmı da Çanakkale’ye geldi. Şehri dışında girişlerin yaşanması le virüste artış yaşanmaya başlandı. Son günlerde Çanakkale genelinde vakaların artışı gözlenirken, yetkililer sık sık sosyal mesafe, maske ve hijyen uyarısında bulunuyor.

GÖRÜNTÜLER ÜRKÜTTÜ
Ülke genelinde virüs vakaları artması üzerine hükümet tarafından bazı yasaklar geri getirildi. Yasak getirilen alanlardan biri de toplu taşıma araçları. Toplu taşıma araçlarındaki yoğunluğun virüsün yayılmasına büyük katkı sağladığı gerekçesi ile yolcu sayısına sınırlama getirildi.
Koronavirüs pandemisine yönelik Kabine toplantısında ele alınan kararlar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 7 Eylül’de açıklanmıştı. Alınan kararlar doğrultusunda toplu taşıma araçlarındaki yolcu kalabalığı en aza indirmek için tedbirler alındı. Bu tedbirler Çanakkale’de de uygulanmasına rağmen GESTAŞ’ın buna dikkat etmediği görüldü.
 
Oluşan görüntü, bu ana tanık vatandaşları tedirgin etmeye yetti. Çanakkale Boğazı ve adalara hem araç hem de yolcu taşımacılığı yapan GESTAŞ’a ait feribotlara hem yerli hem de yabancı vatandaşlar biniyor. Bu yüzden her ilden ve başka ülkelerden vatandaşların da bindiği feribotlarda normal şartlar altında daha fazla önlem alınması gerekirken, tam tersine hiç önlem alınmadığı görüldü. Hem iskelelerde hem de feribot içinde adeta hiçe sayıldığı gözlenen ‘Sosyal mesafe’ kuralı ile ilgili birçok vatandaş çektiği fotoğraflarla tepki gösterdi.
Karşılaştıkları manzara karşısında korktuklarını belirten vatandaşlar, “yasaklar sadece kara taşıtlarına mı getirildi” sorusunu  sordu.
 
UZMANLAR UYARIYOR
Maske, mesafe ve el hijyenin koronavirüs ile mücadelede en etkin yöntem olduğunu söyleyen ÇOMÜ Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Alper Şener, özellikle toplu taşıma araçlarına ve kalabalık ortamlara dikkat edilmesi gerektiğini söylemişti. Bu uyarılara ve yasaklara rağmen GESTAŞ feribotlarında ortaya çıkan tablonun uzmanların
söyledikleri dikkate alınmadığı gözler önüne serildi.

Uzmanların, ölümcül virüse karşı en etkili tedbir olarak sıraladığı, ‘Maske, Mesafe, Hijyen’ üçlüsü, Pandemi ile mücadelede başarıya ulaşılmasının temeli olarak kabul edilse de,   bazı adreslerde toplu taşımanın Karada geçerli tedbirlerinin, denize gelince bariz şekilde yok oluşu, dikkatlerden kaçmadı. Çanakkale Boğazı, Kuzey Ege ve Marmara’da Deniz ulaşımın markası GESTAŞ’ın iskelelerinde ve feribot içinde oluşan görüntüler hem yasakların hem de uzmanların söylediklerinin sadece karada kaldığını ve deniz araçlarına ulaşmadığı görüldü.
 
Arzu Baladur