Mart ayında ataması yapılan ve göreve başlayan yeni Gökçeada Bozcada metropoliti Kyrillos Sykis’in devir teslim töreni için Fener Rum Patriği Bartholomeos Gökçeada’ya geldi. Patrik Bartholomeos’un yönettiği bir törenle Kyrillos Sykis, 4 ay önce fiili olarak başladığı görevine resmen de başlamış oldu.

Tören Patriğin kiliseye gelişi ve yeni metropolitin tayin yazısının Peder Bosporios tarafından okunması ile başladı.

Törende bir konuşma yapan Bartholomeos, konuşmasının sonunu törene davetli olarak gelen Türk vatandaşlara ayırarak herkese teşekkür etti. Adada dostluğun sürekliliği için çaba harcayan ve Rum vatandaşlara her zaman el uzatan sizler umuyorum ki yeni metropolitimizin de başarısı için destek olacaksınız diyerek konuşmasını sürdüren Patrik yeni Metropolit Kyrillos Sykis’in Midilli ve Ayvalık’ta görevini başarıyla yaptığına değinerek yeni görevinde başarılar diledi.

Fener Rum Patriği Bartholomeos, “Değerli misafirler sevgili hemşerilerimiz bugün patrikhanemiz ve Rum cemaatimiz için önemli ve coşkulu bir gündür. Çünkü iki yakamızın bir ruhani liderinin göreve resmen başlaması günüdür. Bu mutlu günümüzü onurlandırdığınız için sizlere müteşekkiriz. Gökçeada Rumlarına karşı sergilediğiniz objektif ve sıcak ilgi ile bahsediyoruz. Bu tutumunuz bize kuvvet ve cesaret veriyor. Eminiz ki sizler ve devletimiz gelecek olan yeni kaymakamımız yeni metropolitimizin başarılı olması için her zaman ona yardım edeceklerdir. Onda destek vereceksiniz. Metropolit Kyrillos Sykis görevini yıllarca yerine getirmektedir. Burada görevine zor şartlar altında başlamıştır” diye konuştu.

Karşımdaki Rum veya Türk, Ortodoks veya Müslüman değil insan olacaktır
Gökçeada Bozcada Metropoliti Kyrillos Sykis “Bu resmi ve tarihi anda devlet büyüklerimizin ve Müslüman dostlarımızın aramızda bulunması bizi onurlandırmakta ve adalarımızda yaşayan tüm Müslüman kardeşlerimize sevgi ve saygı selamlarımızı gönderme fırsatını sunmaktadır. Bu iki adamızda da yaşayan Rum Hristiyan Ortodoks vatandaşlarımızın dini liderliğini dört ay önce üstlendiğimde kalbimi sevgi dolu hissederek geldim. Bu sevgi yüce rabbimizin bağışladığı ve hayatımızda uygulamamızı istediği sevgidir. Bu sevgi çerçevesinde yanımızda yaşayan her kulu için kendimizi bile feda etmemizi istemiştir. Her kardeşimizin hakkı kutsaldır. Her insana yardım için bizi yorulmaya ve emek vermeye, dayanışmaya davet etmiştir. Gerçek bir Hristiyan’ın hayatı ayrımcılıklardan uzak kalması gereken bir hayattır. Eğer bir Hristiyan gerçek bir Hristiyan olmak istiyorsa her insanın her kulun yüzüne yaradanın sevgisini görmelidir. Bu konuda İsa peygamberimizin sevgili havarilerinden ioannisin görüşü net ve açıktır: ‘Eğer İnsanlardan Biri Allah’ı Seviyorum Fakat Kardeşime Karşı Kin Ve Nefret Doluyum Derse, Bu Bir Yalancıdır. Çünkü Bir İnsan Yanında Yaşayan Ve Her Gün Gördüğü Kardeşini Sevmiyorsa, Hiç Görmediği Allah’ını Nasıl Sevebilir’ . Ben de bu anlayışla bu görevi üstlenmek için yola çıktım ve adalarımızın halkı arasında yerimi aldım. Hepinize karşı tek duygum sevgi ve saygıdır. Bu bölgenin metropoliti olarak benim için Hristiyan Müslüman ayırımı olmayacaktır olamaz da. Karşımdaki Rum veya Türk, Ortodoks veya Müslüman değil insan olacaktır. Yüce Allah’ımızın yarattığı tek ve biricik kullarıdır. Hepimizin gireceği toprak aynıdır. Gözyaşların, acıların, hastalıkların, ihtiyaçların dini yoktur. Tüm alemin ortak kaderidir. Bundan dolayı ben hepinizin yanında olmak isterim. İhtiyaçlarınız ihtiyaçlarım, problemleriniz problemlerim, dertleriniz benim dertlerim olacaktır. Her zaman yanıma gelmekten çekinmeyin. Ben burada yalnız Hristiyanlara hizmet etmek için gelmedim, tüm adalılar için geldim. Hristiyan olarak inandığım ve sizin de saydığınız isa peygamberimiz sevgidir, ışıktır, diriliştir, hayattır. Bunlar hepimiz içindir. En nihayetinde kalbimi ve kucağımı hepiniz için açıyorum. Arkadaşınız, yoldaşınız, dostunuz olmak İsterim. Her Hristiyan bu fani dünyaya tat ve tuz katmak istiyorsa İsa peygamberi sonuna kadar sevecektir. Bu sevginin ve inancın aroması ve hissi de yanımızda olan her insana göstereceğimiz sevgiden anlaşılacaktır. Bu sevgi varsa inancımızın bir şahidi olacaktır. Bu düşüncelerle patrik hazretleri, belediye başkanım ve tüm değerli Gökçeadalı ve Bozcaadalılar kardeşlerim hayatımın ufuklarını yerel toplumumuza açıyorum. Geldim, aranızdayım. Lütfen beni kabul buyurunuz ve aranızdan birisi olarak sayınız” şeklinde konuştu.

Sizlerle Birlikte Yaşamaktan Oldukça Mutluyum
Devir teslim töreninde konuşan Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin, “Fener Rum Patriği Bartholomeos iki adanın ruhani liderinin teslim aldığı törende bulunduğu mutluluğu dile getirmek istedim. İlk tanıştığım günden itibaren güler güler yüzlü ve enerjisi Gökçeada’ya güzel hizmetler vereceği konusunda hiçbir endişem yok. Sizlerle birlikte yaşamaktan oldukça mutluyum. Ne zaman bizlerle alakalı bir ihtiyaç varsa her zaman yanınızda olacağımı belirtmek isterim” dedi.

Damla Şener Okdaş