Deniz ve limanlarımızda bağımsızlığın tescili olarak 1 Temmuz 1926 yılında yürürlüğe giren Kabotaj Kanununun 94. yıl kutlamaları Gökçeada’da Liman Başkanlığının çelenk sunumu ile kutlandı.

Pandemi sürecinde dikkat edilmesi gereken sosyal mesafe kuralları gereğince az bir katılımla gerçekleştirilen çelenk sunumu töreninde Gökçeada Liman Başkanı Onur Şimşek ve 3 liman başkanlığında görevli memur ile Atatürk Anıtına çelenk bırakıldı.

Çelenk sunumu sonrası saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı söylendi. Günün önem ve anlamı ile ilgili bir konuşma yapan Gökçeada Liman Başkanı Onur Şimşek “Ülkemizde 1 Temmuz 1926 yılında yürürlüğü giren Kabotaj Yasasının Türk Denizciliğinin bağımsızlığı ve geleceği açısından büyük önemi bulunmaktadır.  Üç tarafı denizlerle çevrili olan iki önemli boğaza sahip olan ülkemizde denizliğin geliştirilmesini sağlayan Kabotaj Kanunu aynı zamanda milletimizin denizlerimizde ki egemenliğini sağlanması anlamında büyük önem arz etmektedir. Bu sürecin tamamlanması için bilinen ismiyle Kabotaj kanunu 20 Nisan 1926 yılında kabul edilmiş, 1 Temmuz 1926 yılında yürürlüğe girmiştir. Bu kanunla Türk karasularına yolcu ve yük taşıma hakkı sadece Türk gemilerine verildi. Türkiye’nin de denizlerinde tam bağımsızlık sağlanmış oldu. Denizlerde milli egemenliğin pekişmesini sağlayan bu kanunla her yıl 1 Temmuzda ‘Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’ kutlanmaktadır. Bugün denizcilikte ticaret filomuzda, gemi inşa sanayimizle ve limancılık faaliyetimizle geldiğimiz noktayı Kabotaj Kanunu sayesinde sağlamış bulunmaktayız. Bu kanunun yürürlüğe girmesi ile denizlerimizde bağımsızlığımız ilan edilmiştir. Bu nedenle her yıl coşku ile kutladığımız bu gün bu yılı buruk kutluyoruz. Bunun nedeni de pandemi nedeniyle iptal ettiğimiz yarışmalardır. umarız gelecek yıllarda bu günü coşku içinde tekrar kutlamaya başlarız” dedi.

Damla Şener Okdaş