29 Nisan Dünya Dans Günü, dolayısı ile Çanakkale Folklor Araştırma Derneği (ÇAFAD) ve Bir Deniz İki Yaka Kol kola Derneği tarafından kordonda dans gösterisi düzenlendi. Gösteriye çok sayıda kişi katıldı. Kordonda Yunan dansları, Türk halk oyunları ve geleneksel halk dansları kategorilerinde derneklerde dans eğitimi alan öğrenciler gösteri yaptı. Alanda çok sayıda kişi dans ederken, kordondan geçen vatandaşlar da burada durarak izledi.

Düzenlenen dans gösterileri ile ilgili açıklama yapan ÇAFAD Başkanı Selim Yazan, ”Bugün 29 Nisan Dünya Dans Günü ve bizler de ÇAFAD ve Bir Deniz İki yaka Kol kola Derneği olarak bu dünya dans gününde sizlerle beraber olalım istedik öğrencilerimizle beraber. Çalıştığımız oyunları repertuvarımızın bir bölümünü sizlerle paylaşmak ve bu güzel günü renklendirmek için sizlerin karşısına çıktık. Dans insanların birbirleriyle iletişim kurmayı beceremedikleri ilk çağdan beri ilkel kabilelerin kendi dertlerini anlatabildikleri figürlerle anlatabildikleri bir olgu. Bizim bugünkü dünyamızda ise müzik ve hareketin bir araya gelişi en güzel armonisi şeklinde değerlendirebiliriz. Ve müzik ruhun gıdasıdır, dans da tüm bedenin gıdasıdır. O yüzden dans etmek hem 7’den 70’e her insan için bir sağlık ve bir sosyal güzellik olduğu için bizler de yediden yetmiş öğrencilerimizle beraber bugün sizlerle olacağız. 1982 yılında dünya Dans Günü ilan ediliyor ve UNESCO'ya bağlı bir kurum tarafından yani uluslararası tiyatro enstitüsü tarafından Dünya Dans Günü ilan ediliyor ve özelliği de var. Modern balenin yaratıcısı Jean-Georges Noverre (1727-1810)'nin doğum günü anısına 29 Nisan Dünya dans günü ilan ediliyor.  29 Nisan'da da biz bir araya gelerek dans ediyoruz. Çok mutluyuz ki ve çok şanslıyız ki bu şehirde Çanakkale'de hep beraber el ele, kol kola dans etmenin mutluluğunu yaşıyoruz.

Bugün sizlere ilk önce ÇAFAD' dan biraz bahsetmek istiyorum. 2000 yılında başladık. Anafartalar Kültür Merkezi olarak 2004 ÇAFAD ismini yani Çanakkale ismini derneğimizin başına aldık ve bu 20 yıllık süreçte Halk oyunlarında iki Türkiye birinciliği gerçekleştirdik. Ondan sonra iki önemli projeye imza attık. İlkokul öğrencilerimiz de “Bu Toprağın Çocukları” İçişleri Bakanlığı tarafından proje ödülü aldı ve Türkiye'nin birçok yerinde sergilendi. Ve en son2021 yılında İstiklal Marşı'mızın kabulünü yüzüncü yılında “Akif Dostu Şehirler” projesiyle Akif'in hayatında önem taşıyan altı önemli Büyükşehirde de etkinlikler gerçekleştirdik. Bunun dışında 2018 yılından beri uluslararası Halk Dansları Festivalleriyle yılda dört kere Çanakkale'de, Bodrum'da ve İstanbul'da dünya kültürleriyle, kendi kültürümüzü kaynaştırmaya, buluşturmaya çalışıyoruz. Ve faaliyetlerimize de devam ediyoruz. Bir Deniz İki Yaka Kol Koka Kola Derneğini 2021 yılında kurduk. Ve o dernekle beraber de mübadil danslarımızı gerçekleştiriyoruz. Yaklaşık üç yıldır da Alaçatı'da Bozcaada'da ve birçok yerde buluşmalar gerçekleştiriyoruz ve çok mutluyuz ki bizim Bir Deniz İki Yaka Derneğimizin Bursa'da, Bodrum'da, Antalya'da, Bandırma'da ve Erdek'te birçok şubesi var. Oradaki öğrencilerimize aynı dansları öğreniyorlar. Ve ben Çanakkalelilere özellikle bu konuda teşekkür etmek istiyorum. Hem etkinliklerimizde, hem festivallerimizde bizlerle beraber olduğunuz için buraya gelen insanlar mutlu ayrıldığı için, sizin o güzel sıcaklığınızı hissettikleri için hepinize hem öğrencilerim, hem de yönetimim adına çok çok teşekkür ediyorum “dedi.

 

 

Etkinliğin sonunda tüm öğrenciler ve dans etkinliğini izlemeye gelen vatandaşlar kordonda sirtaki oynadı.

 

Tuba Demirtaş

Foto: BHA