Çanakkale Doğa Koleji, gündemden düşmeyen korona virüsü hakkında ve gripten korunmak adına velilere bilgi verildi. Toplantı salonunda düzenlenen sunumda Doğa Koleji Kurucusu Dr. Zafer Tuna Taş tarafından hastalıklardan korunmak için hijyene önem verilmesi ve sık sık ellerin yıkanması gerektiği ifade edildi.

Dr. Taş, yaptığı bilgilendirme toplantısında kişisel hijyenin önemli olduğunu vurguladı. Vücudun herhangi bir yerine dokunmadan önce elleri iyi yıkanması gerektiğini ifade etti.
Bilgilendirme toplantısında konuşan Dr. Zafer Tuna Taş, “Sağlık hepimiz için olmazsa olmaz temel unsurudur. Bugün baktığınızda eskiden biz sağlık kelimesini kullandığımızda daha çok doktor, ilaç hastane ve bunlarla ilgili şeyler akla geliyordu. Dijitalleşen dünyada bilgi çağında herkesin bilgiye daha rahat ulaşabiliyor olması sağlığı basıl bir yere getirmiştir. Artık sağlık dediğimizde nasıl sağlıklı kalabilirim? Daha çok bunu üzerinde düşünmeye başladık. Sağlık kelimesi vitaminler, kozmetik, spor, bunlarla ilgili egzersizler daha çok bunlar aklımıza geliyor. Temelde sağlıklı kalmada ki çalışma herkesin bu bilgilere ulaşıla bilmesi bize sağlıkla ilgili bize bir satış ve pazarlama konusu sunulduğunu görüyoruz. Bu da ciddi bir bilgi kirliliği yaratıyor. Sağlıklı bir yaşam sağlıklı bir gelecek için en önemli elimizde ki güç daha biz doğduğumuz gün bizimle birlikte gelen genetik mirastır. Sağlımız adına yaptığımız her şey sosyal çevremizi kontrol etmektir. Eskiden insanlar sıradan bir zatürreden olmuyor ama kontrol edebildiğimiz virüsler ve kontrol edemediğimiz virüsler var. Virüs tek başına yaşamıyor. Bir hücre buluyor o raya geliyor o hücre içerisine giriyor ve o hücreyi kendi yapmak istediği şekilde yapısını bozuyor. Benim istediklerimi üret diyor hücreye emir veriyor.  Korona virüsü yeni keşfedilmiş bir virüs değil. Bugün tarihe baktığımızda milyonlarca insan gripten kaybedilmiş. Toplamda dünya savaşlarında daha çok kişi gripten hayatını kaybetmiş. Bizim üstümüze düşen şey genetik kodumuz giderek daha kötüye gidiyor. Neden tıptaki her türlü değişme var olan mutasyonlarımızı dikkat etmeliyiz. Hijyen şartlarının değişmesi bakterilerin dışında mikroorganizmaların var olduğu saptanmış. Sağlıklı yaşamak için önce kendimize sahip çıkmalıyız. Genetik mirasımızı bilmeliyiz. Kişisel hijyene önem vermeliyiz” dedi.

Damla Şener Okdaş