AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, geçtiğimiz gün bir dizi programa katılmak için Biga’ya geldi. Biga çarşı bölgesi esnafını ziyaret eden Turan vatandaşlarla bir araya geldi. Ardından Turan, Biga İçdaş Endüstri Meslek Lisesi’nde Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) desteği ile oluşturulan atölyenin açılış törenine katıldı. Burada konuşan Turan,  “Bizler, Ankara’dan her fırsat bulduğumuzda koşarak Çanakkale’de olmayı, Çanakkale’de olduğumuzda da Biga’da bir gün geçirmeyi görev biliyoruz. Biga bizim için herhangi bir ilçe değil. Biga, binlerce yıllardan beri bu topraklarda var olmuş, değişik medeniyetlere ev sahipliği yapmış, Asya ve Avrupa’nın geçiş merkezinde yer alan özel bir ilçe. Biga Cumhuriyetimizin kuruluşunda, Milli Mücadelede çok özel kahramanlar çıkarmış, çok farlı hatıralara ev sahipliği yapmış Mehmet Çavuş’un memleketi. Mehmet Akif Ersoy’un ilk vekillik yaptığı ilçemiz. Osmanlının sancaktarı özel bir ilçemiz. O yüzden biz Biga’da olmaktan büyük şeref duyuyoruz, büyük gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandı.
ÇANAKKALE’NİN HER TARAFI TURİZM TOPRAĞI
Biga’da turizmin canlandırmasına vurgu yapan Turan, “Biga’mızda büyük bir turizm potansiyel olmasına rağmen, sanayi ve tarım kadar bu turizm ayağını öne çıkaramamış bir ilçemiz. İnşallah seçimsiz bu dört yıl içerisinde de turizm alanında neler yapılır ortaya koyacağız. Bölgemizde nasıl ki tarımda, sanayide öne çıkmışsa; turizmde de hangi adımlar atılırsa öne çıkarı beraberce hayata geçireceğiz. Karabiga gibi karidesi meşhur, sahilde olan özel bir beldemiz var. Gümüşçay gibi tarımın merkezinde bir beldemiz var. Bunlarla beraber baktığımızda bölgenin turizmde çok mesafe alabileceği tartışmasız. Burada adımlar atarken turizmle ilgili eksik kaldığımızın altını çiziyorum. Nilüfer Göleti, Parion Antik Kenti başta olmak üzere bu bölgede her ne yapabileceksek adım atıp turizmle ilgili yol almak istiyoruz. Çanakkale’nin her tarafı turizm toprağı. Rehberler Odamız başta olmak üzere tüm ilgililerle bir araya geldik. Troas Antik Yolu adıyla tüm Çanakkale’mizde 650 kilometreyi bulan devasa bir yürüyüş yolu projesine başladık. Bu yol çok sayıda kişinin gelip görmek isteyeceği bir yer haline geldi. Bu yolun özellikle Yenice-Çan hattından sonraki bölümü Biga Çayı boyunca, Sinekli-Gümüşçay-Karabiga-Parion Antik Kenti-Kocabaş Çayı etrafıyla beraber Lapseki’ye bağlayacak olan önemli bir bölümü Biga’da olacak. Yani 650 kilometrenin üçte birine yakını bu hatta olacak. İstiyoruz ki sadece sanayinin, tarımın, hayvancılığı değil, turizmin de konuşulduğu bir ilçe olsun buraları” ifadelerini kullandı.
 MEHMET ÇAVUŞ’A OLAN BORCUMUZU DA ÖDEYELİM İSTİYORUZ
Onun dışında yine tarihi kimlikleriyle beraber öne çıkan adımlar olacağını söyleyen  Turan, “İnşallah Biga Şehitliğimiz yakın zamanda hak ettiği yere kavuşacak. Daha ötesinden Çanakkale Savaşlarının kahramanları var. Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere; Yahya Çavuş gibi, Seyit Onbaşı gibi çok kıymetli simgeler var. Bir başka simge de Biga’nın Bahçeli Köyü’nden Mehmet Çavuş var. Savaşın kaderini değiştiren, savaşlar ilgili büyük hatıraları olan bir insan. Bayramiç’te Mehmet Akif’in evini, Troya Yılı ve belgeseli ile nasıl o bölgeyi ayağa kaldırmışsak istiyoruz ki; hem tarihe olan borcumuzdan, hem turizme olan katkımızdan yola çıkarak bir an önce bu şehrin Çanakkale Savaşları kahramanı olan Mehmet Çavuş’a olan borcumuzu da ödeyelim istiyoruz. Mehmet Çavuş,  Bahçeli köyünde doğmuş, Balkanlarda savaşmış, Çanakkale Savaşında 80 kişilik tam teçhizatlı İngiliz askerine, 20 kişilik gariban bir imkanla savaşmış ve denize dökmüş bir adam. Biz Yahya Çavuşu, Seyit Onbaşı’yı biliyoruz fakat Mehmet Çavuş’u bilmiyoruz.  Oysa Mehmet Çavuş, Türkiye’nin bir değeri. Savaşın kaderini değiştiren bir insan. İstiyoruz ki Bahçeli Köyündeki torunlarını, akrabalarını, komşularını konuşturalım, evlerini, yollarını bulalım. Onun filmini ve belgeselini yaparak tüm Türkiye’ye; ‘gelin bak Çanakkale Savaşlarının bir kahramanı da Biga’daymış’ diyelim istiyoruz. Mehmet Çavuş’un savaşırken silahı parçalanıyor, siperler için yanında bulundurduğu kürek sapıyla beraber savaşa devam ediyor. Hani bir söz var ya; ‘Mehmetçik olmak için bir mangal gibi yürek, bir de kürek lazım’ denen sözün hatırası Mehmet Çavuş’un küreğidir. Hatta daha ötesi ordumuzda Mehmetçik isminin verilmesinin hatırasının temeli Mehmet Çavuş’tandır. Çünkü Mehmet Çavuş, o dönem sonrasında basında manşetlerde kahramanlıklarla anlatılır. Gazi Mustafa Kemal kendi saatini veriyor, Enver Paşa madalya veriyor. Yani savaşta bilinen bir adam. Ama savaşta kahraman bugün yok. Bigalılar size sesleniyorum, omuz verin bu işlere. Olay sadece yol yapmak köprü yapmak değil, tarihiyle beraber ayağa kaldırmak” şeklinde konuştu.
MEHMET ÇAVUŞ’U TÜM TÜRKİYE BİLSİN İSTİYORUZ, TÜM DÜNYA BİLSİN İSTİYORUZ
Bülent Turani “Çanakkale’de turizm daralması yaşanmadığını söyleyerek, “Tüm Türkiye 2018’de turizmde daraldı. Ama Çanakkale ufak bir adımdan dolayı turizm alanında zarar görmedi. Neydi 2018 Troya Yılı. O Troya Yılı’ndan dolayı 1 milyona yakın insan geldi Çanakkale’ye. Bir adım, bir reklam, bir duyuru onun ardından tüm turizm daralırken, Çanakkale daralmadı. Biga’da sanayi var, hayvancılık var, turizm yok. Ama potansiyel var mı? Bence var. Karabiga’nın karidesi nerede var başka alın değerlendirin.  Antik kent nerede var başka, alın değerlendirin. Mehmet Çavuş, hem tarihe borcumuz, hem turizmle ilgili bir adım. Evini bulun, müzesini yapın. Bir sürü imkan var. Biz yardımcı oluruz ama siz yol çizin, öncülük yapın, destek olun. O yüzden tüm Biga’nın önde gelenleri buradayken söylüyorum. Bu işleri hayata geçirin. Biz bir prensip karar almıştık. ‘Her yıl bir kültürel borç ödeyeceğiz’ demiştik. Troya Yılı’nı yaptık, filmini yaptık. Ardından Akif’in Bayramiç’teki evini ve filmini yaptık. Bu senede istiyoruz ki Biga’nın Mehmet Akif’ten sonraki en büyük hatıralarından bir tanesi Mehmet Çavuş’un hatırasını yapalım. Mehmet Çavuş’u tüm Türkiye bilsin istiyoruz, Tüm dünya bilsin istiyoruz. Onun hatıralarını burada canlı tutalım istiyoruz.  Çünkü hatırası savaştan sonra devam etmiş. Örneğin; sonraki yıllarda tüm devlet erkanı sıklıkla Mehmet Çavuş’a gelmiş demiş ki; ‘sen büyük kahramansın. Şu işleri yaptın. Sana biz gazilik maaşı verelim’ demiş. Adam cevap vermiş; ‘ben maaş için savaşmadım. Bu millet için savaştım’ demiş maaşı reddetmiş bir insan. O yüzden bu adamın hatıralarını yerde bırakmayın.  Unutmayın bunların hepimizin ataları, büyükleri.  O yüzden istiyoruz ki Biga’da mutlaka Mehmet Çavuş ile ilgili önemli bir adım atalım. Bahçeli köyü başta olmak üzere bütün çevreye katkısı olsun, Biga’ya katkısı olsun” dedi.
KİMLİK NUMARALARI 0 VE 2 İLE BİTEN ÇİFTÇİLERİMİZİN DESTEKLERİ ÖDENMEYE BAŞLANDI
 
Biga’da devam eden ve ileride yapılacak olan yatırımlara ilişkin açıklamalarda bulunan Turan, “Bizler sadece bu konularla ilgili değil, yine Çanakkale’mizde, Biga’mızda başta OSB’ler olmak üzere büyük bir adım atıyoruz. Balıklıçeşme’deki OSB’mizi 530 hektar artırarak oradaki iş imkanlarını sağlamak istiyoruz. İki tane sanayi sitemiz var. İnşallah 3 doğu sanayisini hayata geçireceğiz. Şuan 2 sanayi sitemizde 370 iş yeri, bin çalışan var. 3’üncüyü yaparsak çok kıymetli adım olacak. Tarım Borsası öncülüğünde 250 dönüm üzerinde 75 zahire deposu olacağı, tarım ve hayvancılığına büyük katkı sağlayacak bir proje. Kaldı ki onun bitiminden sonra şehre daha az sayıda kamyon, TIR girecek. Şehrin trafiğiyle, güvenliğiyle ilgili önemli mesafe alacağız. Fatih İlkokulu’ nun temelini atmıştık. Bir ufak gecikme olmuştu. Tüm maddi imkanları karşıladık. İnşallah Haziran ayı içerisinde bitirmeyi hedefliyoruz. Yine eksik kalan okullarımız var, onları tamamlayacağız. Belediyemizin araç talebi var, onları karşılayacağız. Çok sayıda köyümüze halı saha yapmıştık. İnşallah Şubat ayında Biga’mızda kaldığımız yerden devam ederek, biz büyük yüzme havuzu ve 10’dan fazla basket sahası yapmaya başlayacağız. Biga’nın birçok büyük köyünde ve merkezinde farklı sayıdaki basket imkanına ve yüzme havuzu imkanına kavuşmuş olacağız. Köylerimizin içme suları, kanalizasyon alt yapıları gibi birçok alanda adım attık. 16 yıl içerisinde 264 bin metrekare Biga’ya taş döşemişiz. Sırf geçen sene bir yıl içerisinde 132 bin metrekare taş döşemişiz. Yani 16 yılda döşediğimizin yarısın bir yılda bitirmişiz. Büyük bir kampanyayla beraber bunu yaptık. Eksiğimiz var. Onları da inşallah yavaş yavaş tamamlamaya devam edeceğiz. Taşoluk Barajı bölgemizdeki en önemli adımlardan birisiydi ama yanlış planlamalarla çok gecikmişti. Tartıştık, konuştuk. İkinci kısım ihalesini geçen hafta yaptık. 450 milyon gibi çok büyük bir rakam, çok büyük bir bedel ama 20’ye yakın köyümüzün bütün sulama imkanını elde edeceği, toplam 90 bin dekar alanın sulanacağı devasa bir yer. Aynı şekilde çiftçilerimizin destek ödemeleri gecikmiş deniyordu. O müjdeyi vereyim. Bugün itibariyle kimlik numaraları 0 ve 2 ile biten çiftçilerimizin destekleri ödenmeye başlandı. Diğer kalan rakamlarında 31 Ocak’ta ödemeleri yapılacak” dedi.
TÜRKİYE’YE OLAN SEVDAMIZI BÜYÜTMEYE HEP BERABER DEVAM EDECEĞİZ
Bugün çok kıymetli bir adım için bir adım için bir arada olduklarını söyleyen Turan, “Bu güzel okulumuzda öğrenci-öğretmen ilişkisine dayalı bir adım atıyoruz. Güney Marmara Kalkınma Ajansı’mızın desteğiyle ‘herkese mesleki eğitim’ sloganıyla tüm makine ve ekipmanlarının Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından karşılandığı bir güzel atölyenin değişik sayıda, imkanlarda makinelerin açılışını yapacağız. Ben bunlara yabancı değilim. Uzun yıllar demirci çırağı olmuş, demirci bir adamın oğluyum. Yazın demircilik yaptık, kışın okuduk. Bu doğramanın hepsini en kralını yaparım. Özellikle enerji ve demir-çelik alanında bölgemizde büyük bir iş imkanı var. Burada işçimiz iş verenle buluşması için bu adımları atacağız. Özetle önümüzde 4 yıl seçim yok. İstiyoruz ki her sosyal kesim, öğretmeni, öğrencisi, çiftçisi, işçisi kim varsa onu açılsın. Polemikten uzak, kavgadan uzak, iş yapma  merkezli adımlar atalım. Çanakkale’mizi, Biga’mızı, Türkiye’mizi kalkındıralım istiyoruz. Türkiye’miz ‘Mavi Vatan’ başta olmak üzere yeni dönemde bütün haklarını en üst seviyede kollamaya devam edecek. Türkiye artık önünü görmeyen küçük bir ülke değil. Türkiye artık dünyada az sayıda racon kesen, az sayıda Türkiye’de bende varım diyen bütün toplantılarda saygın bir ülke haline geldi. Edirne, Kars ruhunu çok aşan bir ülke haline geldi. Bugün Libya ile sınır komşusu olduk. Bu şu demek; Libya-Türkiye sahilinde bize sormadan hiçbir kimse orada bırakın doğalgazı, petrolü, madeni balık tutma hakkı olmayacaktır. Akdeniz’e sınırı olmayan ülkeler oraya gelmiş, kendi sınırı olmadığı halde orada doğalgaz arıyor.  Türkiye’de’ bu asla kabul edilemez. Adım atıyoruz’ dedi. Ve şuanda hamdolsun o bölgede Türkiye ‘bende varım’ dedi. Birileri tiyatrolarda kanlı ellerini gizlemeye çalışmış olsa da herkes dönen senaryoyu iyi biliyor. Türkiye tüm dünyanın yanlış yapanlara meydan okuyan, kendi ülkesinin güvenliğini, ekonomisini, demokrasisini büyütmeye çalışan özel bir ülke. Dünyanın gıpta ile izlediği bir ülke. Kim ne derse desin. Türkiye ekonomisi büyüyor. Biga’da 2019’da 318 iş yeri açıldı. 100 tanesi kapandı. Ama hala büyümeye iş yeri açmaya devam ediyoruz. Yeni temeller atıyoruz. Türkiye’ye olan sevdamızı büyütmeye hep beraber devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
 
Arzu Baladur