Halk arasında ‘domuz gribi’ olarak bilinen grip hastalığı Çanakkale genelinde hızla yayılıyor Acil servisler, aile sağlık merkezi tıklım tıklım. Doktorların bu hastalık için yazdığı ilaç ise bulunamıyor. Eczanelerde ilaç yok. Eczacı, “Bana da lazım ben de hastayım ama bulamıyoruz” diyerek adeta durumun vahametini ortaya koyuyor.  Bu ilacın alternatifi de olmadığı için birçok hasta,  çaresizce bekliyor.
 
Çanakkale’nin sağlık alanında kötü yönetildiği bir kez daha ortaya çıktı. İl genelinde bir çok vatandaş, gribal enfeksiyon nedeniyle acil servislere ve aile sağlık merkezlerine akın ediyor. Buralar adeta hastalarla dolup taşıyor. Hızla yayılan virüs vatandaşları kırıp geçiriyor. Durum adeta kontrolden çıktı. Halk arasında domuz gribi olarak bilinen hastalığa yakalanan vatandaşlar, reçetelere yazılan ilaçlardan bir tanesi Çanakkale’de piyasada bulunamaması vatandaşlar üzerinde tedirginlik yaratıyor.

10 KİŞİ MÜRACAAT EDİYORSA 2 KİŞİNİN İLACINI KARŞILAYABİLİYORUZ
Ortaya çıkan ilaç kaosu hakkında açıklamalarda bulunan Çanakkale Eczacı Odası Başkan Ecz. Jale Karaata, 10 kişiden ancak 2’sinin ilacını temin edebildiklerini itiraf ederek durumun önemini ortaya koydu.
Çanakkale Eczacı Odası Başkan Ecz. Jale Karaata, ilaç sıkıntısının olduğuna vurgu yaparak, “Bir sıkıntı var. Bir fizibilite hatasından mı kaynaklandı onu tam bilemiyorum. Tam yetkili ben değilim, firma sahibi değilim, sağlık bakanı değilim. Bizim ilaç takip sisteme İTS diye bir sistemimiz var. Bu sistemde Sağlık Bakanlığı ilacın nerede olduğunu, üreticide mi kaldı, ne kadar üretildi, ne kadarının dağıtıldığını, ne kadarının depoya, eczaneye verildiğini Sağlık Bakanlığı görüyor. Bununla ilgili en doğru açıklamayı Sağlık Bakanlığı yapacaktır. Ama ilaç maalesef depolara gelirken talepten daha az geldiği için eczanelere dağıtım sayısında düşüş oldu. Talepler koruma amaçlıda olabilirdi. Eczaneye gelen herkes çok hasta olaraktan, bu virüse yakalandığından değil, koruma amacıyla da bu ilaca talep olabilir. 10 kişi müracaat ediyorsa 2 kişinin ilacını karşılayabiliyoruz. İlaç eğer piyasaya verilirse, üretimini hızlandırırlarsa durum düzelir. Şöyle de olmuş olabilir; bu seneki üretimde planlanan öngörü ‘a’ adetse ihtiyaç ‘a’ adet değil, ‘b’ adet olduysa üretimde bir sıkıntı vardır. İki günde bir eczanelere 2’şer, 3’er tane vermeye gayret gösteriyorlar. Bizim de umudumuz önümüzdeki günlerde sayının artması. Hastalık günden güne azalıyor. Tuttuğumuz nöbetlerden ve hastanelerdeki poliklinik sayısından da bunu anlıyoruz. Geçen hafta Pazar günü nöbetindeki yoğunluk bu haftaki Pazartesi günü nöbetinde yoktu. O kadar talep olmadı” ifadelerini kullandı.
 
WHATSAPP GRUBU İLE İLACIN KİMDE OLDUĞUNU ÖĞRENMEYE ÇALIŞIYORUZ
Alt tarafı bir grip olduğunu söyleyen Jale Karaata, “Alt tarafı grip bu. Gribin bir sürü tedavi yöntemleri var. Yüzde yüz tahlil yapılmadan ‘Domuz Gribi’ veya başka nasıl adlandırıyorlarsa, öyle bir grip diye bu ilaca dayanmanın bir anlamı yok. Çanakkale’de ne ölüm vakası yaşandı, ne bir şey oldu. Çok fazla yoğun bakımlık bir hasta olmadı. Vatandaşımız azcık bir şeyleri abartıyor gibi geliyor bana. Bize gelen 100 reçetenin içinde 30 tanesinde 'Enfluvir’ vardır. Biz bu ilaca yok değince kalan 4 kalem ilacın 4’ünü alan insanlar gayet sağlığı kavuştu. Burada tedirgin olacak bir şey yok. Emin olarak, bastıra bastıra söylüyorum; endişe edilecek bir şey yok. Çok acil olanlarda ilacına bir şekilde ulaştılar” dedi.

Karaata, Whatsapp grubu sayesinde hastaları mağdur edilmediğini söyleyerek, “Biz kendi aramızda da eczacılarla çok özverili bir şekilde çalıştık. Bir Whatsapp grubumuz var. Bana reçete geldiği zaman ‘arkadaşlar elinde olan var mı’ diye soruyorum. Çünkü farklı depolarla çalışıyoruz. Bütün galerinin elinde az miktarda da olsa ilaç vardır. Özel depoların bazıları eczanelerin bazılarına birikim yaptılar. Ama biz Whatsapp grubumuzla bunu arkadaşlara sorarak, ilaç lazım olan hastayı hemen o eczaneye yönlendirerek hastayı mağdur etmemek için gerekeni yaptık” dedi.

SAĞLIK İL MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN SES YOK
Çanakkale genelinde böyle büyük bir sorun ortaya çıkarken, vatandaşların beklediği bir açıklama da yok. Başta sosyal medya hesaplarında olmak üzere bir çok platformda sorun ortaya konulurken, Çanakkale Sağlık İl Müdürlüğü’nün başında bulunan Müdür Ali Taşçı’dan ise hiç ses çıkmıyor. Müdürlük ya sorunun farkında değil, yada çözmekte geç kaldığı için sesini çıkarmıyor. Vatandaşlar eczanelerde ilaç bulmadıkları gibi, çözüm konusunda da herhangi bir bilgilendirme yapılmıyor.  Kötü yönetimle sık sık gündeme gelen Sağlık İl Müdürlüğü bu olayda da sınıfta kaldı.

Mehmet Güler