Çanakkale Boğazı’nda özellikle balıkçı teknelerinin gelişi güzel hareket etmesi tehlike yaratırken, beklenen kaza Gelibolu-Lapseki arasında meydana geldi. Gelibolu-Çardak arasında feribot seferlerini gerçekleştiren ‘NG’ isimli feribota 'Kestanelik' isimli balıkçı teknesi çarptı. Çarpma sonucu yaralanan olmazken, feribottan denize mazot sızıntısı yaşandı. Ucuz atlatılan kazadan sonra balıkçı tekneleri ile ilgili önlem alınması bekleniyor.
Olay sabah saatlerinde meydana geldi. Gelibolu-Çardak arasında feribot seferlerini yapan 44 metre uzunluğundaki 'NG' isimli feribota, 26 metre uzunluğundaki 'Kestanelik' isimli balıkçı teknesi, iskele kıç omuzluğundan çarptı. Kaza sonucu balıkçı teknesinde zarar gördü. Kazada şans eseri  yaralanan olmazken, feribotun deposunda bulunan mazot deniz akmaya başladı. Gelibolu iskelesine hızla yanaştırılan feribottan yolcu ve araçlar, tahliye edilirken, mazot sızıntısı meydana geldi. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne bağlı KEGM-9 (Hızlı Tahlisiye Botu) ile çevre kirliliğinin önlenmesi için yakıt sızan bölge, su üstü bariyerle çevrildi.
Konuyla ilgili açıklama yapan feribotun sahibi Rüçhan Özer, "Öncelikle hepimize geçmiş olsun. Can ve mal kaybımız yok. Feribotumuz Çardak'tan Gelibolu'ya sefer yaparken, Gelibolu açıklarında kaptanının uyuduğu iddia edilen bir balıkçı teknesi gemimize iskele tarafından çarpıyor. Feribottaki kaptanımız telsizle sektöre seslenmesine rağmen, korna yapıp kaçmasına rağmen balıkçı teknesi hızlı geliyormuş, bize iskele taraftan vuruyor. Biz de hemen iskeleye yanaştık. Can ve mal güvenliği için araç ve yolcuları tahliye ettik. Daha sonra çevre kirliliğini önlemek için bariyerlerle tedbirimizi aldık. Mevcut depomuzun yanındaki küçük depoya kalan yakıtı aktardık. Şu anda çevre kirliliğini önlemek için çalışıyoruz. Can kaybı olmadığına şükrediyoruz. Bundan sonraki süreç adli makamlarda devam edecek" ifadelerini kullandı.
 
BALIKÇI TEKNLERİ TEHLİKE YARATIYOR
Uluslararası deniz ulaşımında Çanakkale Boğazı ve İstanbul Boğazı önemli bir yer tutuyor. Her gün çok sayıda askeri, tehlikeli tük ve normal gemiler geçiyor bu iki boğazdan. Özellikle Çanakkale Boğazı’nda balıkçı tekneleri tehlikeli hareketler yapıyor. Girilmemesi gereken yerlere ve güzergahlarda dolaşıyor. Bu konuda Sahil Güvenlik ekipleri sık sık bu tekneleri uyarıyor. Aynı zamanda Kıyı Emniyeti Çanakkale Boğazı’ndaki trafik denetleme birimi de bunu telsizle dile getiriyor. Bu uyarılara rağmen balıkçı tekneleri sık sık tehlikeli bölgelere giriyor. Aynı zamanda boğazdaki trafiği sağlayan feribot kaptanları da telsizle balıkçı teknelerini kıyı emniyetine şikayet ediyor. Sonu bitmeyen bu tehlikeli hareketlerin bir gün kaza ile sonuçlanacağı tahmin ediliyordu. Ve olan oldu. Yetkililerin ucuz atlatılan bu kazadan sonra tedbir alması isteniyor.
 
Nazif Cemhan Şen