Çanakkaleli rekortmen dalgıç Müjdat Turan, sosyal medya hesabından deniz kaplumbağasının sahile vurmuş cansız bedenin fotoğrafını paylaşarak,  “canlılar yoğun deniz trafiği ve hayalet ağlar gibi bir çok tehlikelere rağmen nesillerini büyük bir baskı altında sürdürmeye çalışıyorlar” dedi.
Kaybolan veya bilerek su altına bırakılan uzatma ve misina ağlar, hayalet ağ olarak adlandırılıyor. Birçok bilimsel çalışma, deniz ve iç sulardaki hayalet ağların çoğunun doğada çözünmemekle birlikte, pasif olarak avlanmaya devam ettiğini gösteriyor. Bu durum göl ve denizlerdeki canlı popülasyonlarını, mercan resifleri gibi su altı habitatlarını olumsuz etkilediği gibi geçimini balıkçılıktan sağlayanları da etkiliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, 2014-2018 arasında denizlerde ve iç sularda yaklaşık 9 bin futbol sahası büyüklüğü alanda hayalet ağ taraması yaptı.
Çanakkale Boğazı’nda ise hayalet ağlar  sık sık rastlanıyor. Boğazda avladığı boyundan büyük balıklarla tanınan Müjdat Turan, geçtiğimiz gün sosyal medya hesabından sahile vurmuş bir Deniz kaplumbağası caretta caretta cesedinin fotoğrafını paylaştı. Fotoğrafın altına takipçileri tarafından çok sayıda yorum yapıldı. Paylaşımın altında yaptığı açıklamada hayalet ağlara değinin Turan, “Çanakkale boğazında sahile vurmuş bir Deniz kaplumbağası caretta caretta. Sırtındaki darbe izine bakılırsa bir tekne çarpması sonucu hayatını kaybetmiş olabilir. Nesilleri neredeyse tükenmek üzere olan bu gizemli canlılar yoğun deniz trafiği ve hayalet ağlar gibi bir çok tehlikelere rağmen nesillerini büyük bir baskı altında sürdürmeye çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.
Rekortmen dalgıç Müjdat Turan’ın yapmış olduğu paylaşıma ünlü komedyen Ata Demirer ve Çanakkaleli dünya rekortmeni Derya Can’dan destek geldi.

Bünyamin Nami Tonka